prostownik selenowy wsk 175

czyli rozmowy o wszystkim
Odpowiedz
marc1990
Posty: 30
Rejestracja: 2007-09-09, 12:38
Lokalizacja: opolskie,opole
Kontaktowanie:

prostownik selenowy wsk 175

Post autor: marc1990 » 2011-10-29, 20:21

witam,składam wsk 175 i mam pewne pytanko,czy prostownik selenowy rózni się czyms miedzy instalacja 6v a 12v,rozebrałem kiedys wsk 175i pamietam ze miałem tam całosc 6v ,w domu lezy i sie kurzy nówka aku 12v,oraz stojan tez 12v i własnie niewiem jak to było z tymi prostownikami

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Muciek
Moderator
Posty: 1457
Rejestracja: 2010-08-22, 23:28
Moje maszyny: Promoty
Lokalizacja: Radziechowy
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy wsk 175

Post autor: Muciek » 2011-10-29, 21:03

NIe robiono diod na 6v(zawsze więcej powyżej 100) więc wg mnie śmiało zakładaj ;) Jednak polecał bym Ci nowy mostek prostowniczy za 5zł masz jakość git i nówkę nie jakiś staroć co już za czasów swej świetności i stosowania nie działał najlepiej.

lachu1994
Posty: 163
Rejestracja: 2011-09-07, 17:24
GG: 0
Moje maszyny: WSK M21W2 KOBUZ
WSK M06L
WSK M06B3
WSK M06B3 GIL
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy wsk 175

Post autor: lachu1994 » 2011-10-30, 21:44

A ja znowu słyszałem że dobre jest to cuś:
http://allegro.pl/wsk-125-nowy-oryginal ... 47699.html
Może ktoś ma to zamontowane? :)

Awatar użytkownika
wujcio
Moderator
Posty: 1762
Rejestracja: 2008-06-25, 01:03
GG: 0
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy wsk 175

Post autor: wujcio » 2011-10-31, 00:00

no to jest to samo co w teraźniejszych mostkach tylko wykonane w gorszej technologii i do tego kosztuje 5 razy tyle co zwykły mostek z obudowa metalową...

Awatar użytkownika
Muciek
Moderator
Posty: 1457
Rejestracja: 2010-08-22, 23:28
Moje maszyny: Promoty
Lokalizacja: Radziechowy
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy wsk 175

Post autor: Muciek » 2011-10-31, 00:09

Możesz kupić 4 diody i podłączyć w mostek greatza i włożyć do takiej obudowy.

Awatar użytkownika
wujcio
Moderator
Posty: 1762
Rejestracja: 2008-06-25, 01:03
GG: 0
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy wsk 175

Post autor: wujcio » 2011-10-31, 00:25

Muciek pisze:Możesz kupić 4 diody i podłączyć w mostek greatza i włożyć do takiej obudowy.
albo możesz kupić taki gotowy mostek w wersji mikro i wmontować go do takiej obudowy ;)
rozwiązań jest masa...

bartosz1907
Posty: 167
Rejestracja: 2011-10-18, 20:46
GG: 0
Moje maszyny: wsk m06-150
Lokalizacja: Swoszowice
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy wsk 175

Post autor: bartosz1907 » 2011-10-31, 12:55

w wsk m21 w2 był mostek gretza na selenach. Tam mozna włożyć diodowy wspólczesny mostekza kilka zł. a selen zostawić aby było zgodnie orygibalem.

w m06b3 w oryginale było zastosowane prostowanie jednopołówkowe ( równiez selen) i tam niepotrzeba mosta , wystarczy zwykła dioda

marc1990
Posty: 30
Rejestracja: 2007-09-09, 12:38
Lokalizacja: opolskie,opole
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy wsk 175

Post autor: marc1990 » 2011-11-05, 21:12

ok dzięki chłopaki,temat ogarniety,zamontowałem własnie ten mostek unitry i smiga
pozdrawiam

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość