WSK nie pali, słaba iskra
- maykii
- GG: 6056769
- Moje maszyny: M21W2 74r.
M21W2 83r
M06B3 79r. - Lokalizacja: Piaseczno / Siemiatycze
- Kontaktowanie:
WSK nie pali, słaba iskra
Witam. Niestety po wielu próbach i wymianach wsk nie chce odpalić. Na początku (po remoncie) była iskra i nawet odpalił (aż sam byłem pod wrażeniem, ponieważ po 15 latach spędzonych w stodole odpaliła za 5 razem) potem wyregulowałem troche gaźnik i ruszyłem w drogę w celu sprawdzenia czy nie wyskakują biegi. Zrobiłem jakiś kilometr (będąc już koło domu motór 2 razy zgasł jechałem na 2 biegu i normalnie zdusiło go) wróciłem do domu i motór zgasł na amen potem już nie odpalił. Następnym jej problemem była bardzo mała iskra ( na suchej świecy była a na zamoczonej w benzynie nie było, a powinno nastąpić spalenie benzyny). Zmieniłem przewód W/N, fajkę, świec było z 5,cewkę, kondensator i styki. Efekt: iskra wyciera się po za świece paliwo dochodzi bo świeca jest mokra. Myślę, że mogą to być pierścienie, które mogły popękać w czasie pierwszej jazdy, bo wydaje mi się że za dużo po garach dałem, następnym razem zdejmę cylinder i sprawdzę pierścienie czy nie są popękane. Teraz mam do was co może jeszcze być nie tak ? Już mam brak pomysłów dzięki z góry i pozdro.
(-; Jak to mówią, "Za motórem, panny sznurem".
- tymoteush00000
- Kontaktowanie:
Re: WSK nie pali :/ ?
Hymm mój znajomy miał coś podobnego w jawce, po rozebraniu jej na części pierwsze nie było widać żadnego (nadmiernego) zużycia którejkolwiek z części. Złożyliśmy ją z powrotem i pchając ile sił w nogach nawet przez chwilę nie zaskoczyła... Okazało się po wnikliwej obdukcji przy dobrze zaopatrzonym w napoje warsztacie że rozszczelniona była komora wału korbowego. Oba kartery posmarowaliśmy sylikonem, odczekaliśmy aż lekko zastygł i po złożeniu czeska maszynka odpaliła! Co się tyczy słabej iskry to zaczął bym od początku czyli sprawdzenia przerwy na świecy i dopiero posuwał się dalej. Powodzenia i cierpliwości to przy WSK-ach absolutna podstawa
- maykii
M21W2 83r
- Kontaktowanie:
Co do iskry to pisałem że zmieniłem wszystkie pierdoły od zapłonu i iskra się wymyka po za świece A komora wału korbowego szczelna o brałem uszczelkę z dobrego materiału i na silikon jeszcze
- maykii
M21W2 83r
- Kontaktowanie:
Napisałem tak żeby powiedzieć jaka dobra jest iskra, a zapłon jest ustawiony dobrze nie róbcie ze mnie początkującego , bo jestem już toche bardziej doświadczony, więc wszystkie podstawowe rzeczy wyeliminowane, kondensator jest dobry, a co więcej winanie jest zapłonu (tak mi się wydaje)
-
Co do rozszczelnienia skrzyni korbowodowej to ja tez mialem ciekawy przypadek. Gdy była zimna odpalała idealnie i chodziła prawidłowo. Po przejechaniu ok. 500 m gdy olej w skrzyni biegów sie rozgrzal nagle traciła moc. Okazało sie ze było to na tyle małe rozszczelnienie ze gdy olej byc zimny było wszystko ok.
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 175
- Kontaktowanie:
i tu sie bardzo mylisz, swieca musi byc suchutka, jak jest mokra to ciezko zapala, albo wcale, sadzisz ze jak na powietrzu iskra przeskakuje tam gdzie trzeba, to w cylindrze pod cisnieniem i duza zawartoscia benzyny bedzie przeskakiwac tam gdzie trzeba ?? nie licz na toNastępnym jej problemem była bardzo mała iskra ( na suchej świecy była a na zamoczonej w benzynie nie było, a powinno nastąpić spalenie benzyny).
tak samo jak nie licz, że na zalanej świecy sama benzyna sie wypali, benzyna jest niepalna, jej opary natomiast sa, a naokoło izolatora świecy ich nie ma
- zawisza154
- Kontaktowanie:
Ze swoją wsk'o było identycznie tylko ja przejechałem 200m i silnik z ramy mi wypadł i juz nie odpaliła. Dopiero jak zrobiłem remont. A kompresje masz dobrą?? Albo gdzieś ci olej nie cieknie?
WSK-a odpalona, ale są inne problemy
http://www.wbv.pl/gallery.php?entry=ima ... mioj1y.jpg
http://www.wbv.pl/gallery.php?entry=ima ... mioj1y.jpg
- maykii
M21W2 83r
- Kontaktowanie:
Wszystko jest szczelne, olej trochę wycieka kopniakiem ale to norma Kompresja była lepsza przed przejażdżką już po nie było tak dobrej kompresji i dlatego wnioskuje że to mogą być pierścienie.
A czemu jeśli wziąłem tak zrobiłem w SHL i komarku to nastąpił wybuch ? W wsk nie było nawet iskierki ale po wymianie tego co napisałem to wszystko jest git spala i jest dobrze (takie moje sposoby na sprawdzenie czy spala czy nie nie drążmy tego)
regis440 pisze:i tu sie bardzo mylisz, swieca musi byc suchutka, jak jest mokra to ciezko zapala, albo wcale, sadzisz ze jak na powietrzu iskra przeskakuje tam gdzie trzeba, to w cylindrze pod cisnieniem i duza zawartoscia benzyny bedzie przeskakiwac tam gdzie trzeba ?? nie licz na toNastępnym jej problemem była bardzo mała iskra ( na suchej świecy była a na zamoczonej w benzynie nie było, a powinno nastąpić spalenie benzyny).
tak samo jak nie licz, że na zalanej świecy sama benzyna sie wypali, benzyna jest niepalna, jej opary natomiast sa, a naokoło izolatora świecy ich nie ma
A czemu jeśli wziąłem tak zrobiłem w SHL i komarku to nastąpił wybuch ? W wsk nie było nawet iskierki ale po wymianie tego co napisałem to wszystko jest git spala i jest dobrze (takie moje sposoby na sprawdzenie czy spala czy nie nie drążmy tego)
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
A to ciekawe Raczej mniej wybuchowa od jej oparów, gdy wrzucisz niedopałka do szklanki benzyny na wolnym powietrzu nie zapali się, ale gdy przyłożysz zapałkę... A wybuchają opary, ale określenie, że benzyna jest niepalna to lekka pomyłkabenzyna jest niepalna,
- maykii
M21W2 83r
- Kontaktowanie:
No właśnie mnie to troche (że tak powiem) rozśmieszyło . Wracając do tematu a ty Zbiku nie wiesz co to może być ?