Królowa szos, czyli WSK M06B3! Rok 82.
- chomik
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06B3 '82r.
Romet 750 - Lokalizacja: Solniki Wielkie
- Kontaktowanie:
Re: Królowa szos, czyli WSK M06B3! Rok 82.
Witam!
Dzisiaj czasu było niewiele. Tato mnie zaskoczył i powiedział, że jeśli chcę piaskowanie za darmo, to muszę mu wszystko dać na jutro.
Więc w miarę szybko ogarnąłem wszystkie części-powyjmowałem elementy gumowe, odkręciłem, co niepotrzebne i elementy zostały spakowane do Daewoo Tico
Jutro zostaną wypiaskowane, a potem będę poprawiał, co trzeba i pomaluję podkładem.
Fotki części do piachu: Jak na razie zostają jedynie felgi, gdyż koła są jeszcze w całości... Ale w swoim czasie i one przejdą piaskowanie.
Pozdrawiam!
Dzisiaj czasu było niewiele. Tato mnie zaskoczył i powiedział, że jeśli chcę piaskowanie za darmo, to muszę mu wszystko dać na jutro.
Więc w miarę szybko ogarnąłem wszystkie części-powyjmowałem elementy gumowe, odkręciłem, co niepotrzebne i elementy zostały spakowane do Daewoo Tico
Jutro zostaną wypiaskowane, a potem będę poprawiał, co trzeba i pomaluję podkładem.
Fotki części do piachu: Jak na razie zostają jedynie felgi, gdyż koła są jeszcze w całości... Ale w swoim czasie i one przejdą piaskowanie.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Mam nadzieję, ze zrobią Ci to drobnym piaseczkiem
Nie śrutem
A gdzie BAK?
Nie śrutem
A gdzie BAK?
- chomik
- Kontaktowanie:
Bak miał być najpierw czyszczony jedynie papierem, ale teraz zmiana planów i pójdzie do piaskowania razem z felgami
A elementy ze zdjęcia już do mnie wróciły. Niestety na przednim błotniku ukazało się 'sito' Coś będę musiał z tym zrobić.
Nie mam dużo zdjęć, bo deszcz zaczynał padać, a jak wiadomo, elementy po piaskowaniu szybko rdzewieją I dzisiejsze zakupy. Papier wodny 2500 i pasta do wypolerowania chromów i jeszcze pobawię się z bębnem kupionym na złomie, może coś z tego wyjdzie I oczywiście simmery do przedniej zawiechy. To wszystko chyba
A niee! Zapomniałbym. Zaczynam prowadzić kosztorys
Tak więc wydałem:
-simmery 4szt.-16zł
-pasta K2-7zł
-papiery-5zł
Pozdro!
A elementy ze zdjęcia już do mnie wróciły. Niestety na przednim błotniku ukazało się 'sito' Coś będę musiał z tym zrobić.
Nie mam dużo zdjęć, bo deszcz zaczynał padać, a jak wiadomo, elementy po piaskowaniu szybko rdzewieją I dzisiejsze zakupy. Papier wodny 2500 i pasta do wypolerowania chromów i jeszcze pobawię się z bębnem kupionym na złomie, może coś z tego wyjdzie I oczywiście simmery do przedniej zawiechy. To wszystko chyba
A niee! Zapomniałbym. Zaczynam prowadzić kosztorys
Tak więc wydałem:
-simmery 4szt.-16zł
-pasta K2-7zł
-papiery-5zł
Pozdro!
- chomik
- Kontaktowanie:
Cześć
W piątek i sobotę było trochę ruchu przy WSCe
Rozebrałem, wyczyściłem lagi, zmieniłem simmeringi i złożyłem na gotowo
Rozszprychowałem tylne koło, na przednie nie starczyło czasu
Poza tym, przygotowywałem elementy wymagające ingerencji spawarki i szlifierki i oczywiście porządziłem się trochę 'ruskim kluczem'
Przed: I po: Ten, kto twierdzi, że kompresorkiem 24l to można co najwyżej gaźnik przedmuchać się.... myli!
Malowałem podkładem wszystkie elementy po piaskowaniu i mogę szczerze powiedzieć, że jak się dobrze ustawi pistolet i ma się farbę odpowiedniej gęstości (a raczej rzadkości) to psika się całkiem przyzwoicie
I nie malowałem żadnym pistoletem niskociśnieniowym, czy coś ;P Zwykły pistolet z Castoramy, w dodatku z dyszą 1,5
I idzie ładnie To tyle na dzisiaj
Plany na najbliższy czas wolny:
-rozebrać przednie koło i dokończyć psucie tylego (jak ściągnąć zabierak zębatki? po prostu wybić te bolce.?)
-zastanowić się, co zrobić z bębnami i tarczami kotwicznymi (jakiś dobry sposób, żeby to jedynie wyczyścić-nie przekonuje mnie ani polerka, ani szkiełkowanie.)
-oddać do piaskowania bak i felgi, wyczyścić z farby puszkę filtra powietrza.
-przygotować elementy pomalowane podkładem do jego drugiej warstwy, czyli szlifowanie dla wygładzenia powierzchni.
-czyszczenie elementów do ocynku
-ogarnięcie cen w galwanizerni, która jest najbliżej mnie ciekawe, czy w ogóle wezmą takie coś ode mnie...
-zakup wszystkich łożysk i brakujących simmerów. muszę poszukać wszystkich rozmiarów.
-demontaż silnika, w celu jego 'remontu'
I to chyba tyle. Reszta jest zbyt odległa, żeby o niej pisać
Trochę dużo tego wyszło
Koszty bez zmian. Wszystko we własnym zakresie
W piątek i sobotę było trochę ruchu przy WSCe
Rozebrałem, wyczyściłem lagi, zmieniłem simmeringi i złożyłem na gotowo
Rozszprychowałem tylne koło, na przednie nie starczyło czasu
Poza tym, przygotowywałem elementy wymagające ingerencji spawarki i szlifierki i oczywiście porządziłem się trochę 'ruskim kluczem'
Przed: I po: Ten, kto twierdzi, że kompresorkiem 24l to można co najwyżej gaźnik przedmuchać się.... myli!
Malowałem podkładem wszystkie elementy po piaskowaniu i mogę szczerze powiedzieć, że jak się dobrze ustawi pistolet i ma się farbę odpowiedniej gęstości (a raczej rzadkości) to psika się całkiem przyzwoicie
I nie malowałem żadnym pistoletem niskociśnieniowym, czy coś ;P Zwykły pistolet z Castoramy, w dodatku z dyszą 1,5
I idzie ładnie To tyle na dzisiaj
Plany na najbliższy czas wolny:
-rozebrać przednie koło i dokończyć psucie tylego (jak ściągnąć zabierak zębatki? po prostu wybić te bolce.?)
-zastanowić się, co zrobić z bębnami i tarczami kotwicznymi (jakiś dobry sposób, żeby to jedynie wyczyścić-nie przekonuje mnie ani polerka, ani szkiełkowanie.)
-oddać do piaskowania bak i felgi, wyczyścić z farby puszkę filtra powietrza.
-przygotować elementy pomalowane podkładem do jego drugiej warstwy, czyli szlifowanie dla wygładzenia powierzchni.
-czyszczenie elementów do ocynku
-ogarnięcie cen w galwanizerni, która jest najbliżej mnie ciekawe, czy w ogóle wezmą takie coś ode mnie...
-zakup wszystkich łożysk i brakujących simmerów. muszę poszukać wszystkich rozmiarów.
-demontaż silnika, w celu jego 'remontu'
I to chyba tyle. Reszta jest zbyt odległa, żeby o niej pisać
Trochę dużo tego wyszło
Koszty bez zmian. Wszystko we własnym zakresie
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
(jak ściągnąć zabierak zębatki? po prostu wybić te bolce.?)
zabierak z piasty czy zębatka z zabieraka? W pierwszym przypadku obpukaj młotkiem gumowym i powinno wyjść po szarpnięciu ręką.
Chłopie, chromy tylko wysyłkowo . Na miejscu pewnie z Ciebie zganią jak z dzikiego wieprza tłuszcz. Ja polecam Danex, ceny rozsądne i robota dobra. 12zł/dm^2, ja taniej nie znalazłem (z podkładami, przygotowaniem itd.)
Why nie zaspawałeś błotnika wcześniej? Trochę lipa taki zamontować do maszyny
zabierak z piasty czy zębatka z zabieraka? W pierwszym przypadku obpukaj młotkiem gumowym i powinno wyjść po szarpnięciu ręką.
Chłopie, chromy tylko wysyłkowo . Na miejscu pewnie z Ciebie zganią jak z dzikiego wieprza tłuszcz. Ja polecam Danex, ceny rozsądne i robota dobra. 12zł/dm^2, ja taniej nie znalazłem (z podkładami, przygotowaniem itd.)
Why nie zaspawałeś błotnika wcześniej? Trochę lipa taki zamontować do maszyny
- chomik
- Kontaktowanie:
Dobra, kwestia zabieraka już jasna
Jakoś to rozmontuję
Chromów nie robię
Chodzi mi jedynie o ocynk, więc najpierw rozejrzę się tutaj, tym bardziej, że tato pracuje w zakładzie, który oddawał części podobnej wielkości do tej galwanizerni Tylko, że w ilościach hurtowych, ale mam nadzieję, że i takie pierdoły mi przyjmą.
Błotnik? Niee... nie założę takiego to by się całkiem mijało z ideą renowacji
Ale tego się nie da zaspawać w żaden sposób. A lutowaniem na twardo nie dysponuję. Błotnik będzie niestety jedynie zaszpachlowany, a szpachli się nie kładzie na gołą blachę
Więc do planów dodaję jeszcze zapomniany błotnik
Jakoś to rozmontuję
Chromów nie robię
Chodzi mi jedynie o ocynk, więc najpierw rozejrzę się tutaj, tym bardziej, że tato pracuje w zakładzie, który oddawał części podobnej wielkości do tej galwanizerni Tylko, że w ilościach hurtowych, ale mam nadzieję, że i takie pierdoły mi przyjmą.
Błotnik? Niee... nie założę takiego to by się całkiem mijało z ideą renowacji
Ale tego się nie da zaspawać w żaden sposób. A lutowaniem na twardo nie dysponuję. Błotnik będzie niestety jedynie zaszpachlowany, a szpachli się nie kładzie na gołą blachę
Więc do planów dodaję jeszcze zapomniany błotnik
- chomik
- Kontaktowanie:
Od ostatniego posta minęło zaledwie kilka dni, a w garażu ruch niesamowity był
Trochę się działo przy WueSce
Rozszprychowałem do końca koła, felgi poszły do piachu, bębny częściowo wyczyściłem szczotką na wiertarce (zayebisty efekt!), szprychy i nyple czekają na czyszczenie i ocynk. Felgi poszły w piach razem z bakiem. Fotek baku nie mam. powiem jedynie tyle, że po piachu wyszły dziurki. Jednak udało się je zalutować.
Następnie w sobotę znowu bawiłem się w lakiernika Pomalowane dwie felgi, bak, mocowanie lampy tył (zapomniane ostatnio) i filtr powietrza. Na baku teraz ani śladu lutowania nie ma
I to chyba tyle z prac przy WSK. Poza tym, że zmatowiłem ramę-jakieś 2h mi to zajęło i tylny błotnik pod drugą warstwę podkładu. Teraz czeka mnie jeszcze szpachla i docieranie - bak i przedni błotnik.
Poza tym, mam swoisty BONUS
Tato już dawno się chwalił, że "ma dla mnie przód do WSKi razem z kołem, kanapę i jakieś tam może coś jeszcze, bo kolega z pracy przerobił wueskę na dzika i mu zostało" Miało iść na złom, ale że ja byłem chętny to przygarnąć, to powiedziałem tacie, żeby brał
W sobotę mi to to przywiózł. Wypakowując od razu starałem się ocenić rocznik i myślę, że mieści się w granicach 71-75. Właściciel (były ) twierdził podobno, że to 78r. ale wydaje mi się to nierealne :->
Z resztą, sami oceńcie: No i nie zmieściły mi się zdjęcia w jednym poście
Cóż. napiszę następny
Trochę się działo przy WueSce
Rozszprychowałem do końca koła, felgi poszły do piachu, bębny częściowo wyczyściłem szczotką na wiertarce (zayebisty efekt!), szprychy i nyple czekają na czyszczenie i ocynk. Felgi poszły w piach razem z bakiem. Fotek baku nie mam. powiem jedynie tyle, że po piachu wyszły dziurki. Jednak udało się je zalutować.
Następnie w sobotę znowu bawiłem się w lakiernika Pomalowane dwie felgi, bak, mocowanie lampy tył (zapomniane ostatnio) i filtr powietrza. Na baku teraz ani śladu lutowania nie ma
I to chyba tyle z prac przy WSK. Poza tym, że zmatowiłem ramę-jakieś 2h mi to zajęło i tylny błotnik pod drugą warstwę podkładu. Teraz czeka mnie jeszcze szpachla i docieranie - bak i przedni błotnik.
Poza tym, mam swoisty BONUS
Tato już dawno się chwalił, że "ma dla mnie przód do WSKi razem z kołem, kanapę i jakieś tam może coś jeszcze, bo kolega z pracy przerobił wueskę na dzika i mu zostało" Miało iść na złom, ale że ja byłem chętny to przygarnąć, to powiedziałem tacie, żeby brał
W sobotę mi to to przywiózł. Wypakowując od razu starałem się ocenić rocznik i myślę, że mieści się w granicach 71-75. Właściciel (były ) twierdził podobno, że to 78r. ale wydaje mi się to nierealne :->
Z resztą, sami oceńcie: No i nie zmieściły mi się zdjęcia w jednym poście
Cóż. napiszę następny
- chomik
- Kontaktowanie:
Więc dalej: znalazłem dobry skup złomu. Można wygrzebać ciekawe rzeczy.
Kiedyś kupiłem całe przednie koło do WSKi i sprężynę amortyzatora, wczoraj też tam byłem z tatą i trochę przywieźliśmy części Gaźnik w bardzo dobrym stanie, bez luzów na przepustnicy. Lepszy od tego, który mam w B3
I teraz ostatnia rzecz (nareszcie! - pewnie sobie pomyślicie)
Czyli trochę nieład w moim garażu. Był sobie kiedyś taki ładny, przestronny garaż, a teraz? Teraz syf, kiła i WSKi To by było tyle na dziś Musiałem trochę się uzewnętrznić, bo jakoś musiałem i tyle
Kiedyś kupiłem całe przednie koło do WSKi i sprężynę amortyzatora, wczoraj też tam byłem z tatą i trochę przywieźliśmy części Gaźnik w bardzo dobrym stanie, bez luzów na przepustnicy. Lepszy od tego, który mam w B3
I teraz ostatnia rzecz (nareszcie! - pewnie sobie pomyślicie)
Czyli trochę nieład w moim garażu. Był sobie kiedyś taki ładny, przestronny garaż, a teraz? Teraz syf, kiła i WSKi To by było tyle na dziś Musiałem trochę się uzewnętrznić, bo jakoś musiałem i tyle
-
- Moje maszyny: wsk125m06b3 x 2
ogar205
125p 1978r. x2
n126 1973r. - Lokalizacja: Wrocław
- Kontaktowanie:
BONUS na 100% nie jest z 1978 r. Biorąc pod uwagę nr rej. (litery przed cyframi) może to być nawet 1971 r. Mam nadzieję, że stworzysz z niego fajną garbi. A koła ile mają żeberek? 5 czy 4?
- chomik
- Kontaktowanie:
To ja sam się domyśliłem, że to nie jest 78r
Garbi z tego myślę będzie, ale to może potrwać, bo z kasą nie za bogato.
A koła na 99% są 4 żeberkowe niestety
//Nieźle ogarniasz stare numery rejestracyjne
Garbi z tego myślę będzie, ale to może potrwać, bo z kasą nie za bogato.
A koła na 99% są 4 żeberkowe niestety
//Nieźle ogarniasz stare numery rejestracyjne
- chomik
- Kontaktowanie:
Dawno nic nie pisałem.
Witam wueskowiczów!
Jako, że od ostatniego postu wiele się zmieniło, wueska przybrała nowy lakier, część części została ocykowana, no i poczyniłem jakieś dość znaczne zakupy
Nie będę wam nudził opisami, powiem tylko, że z każdym dniem teraz dzieje się coś więcej, no i przygarniam cały czas wueskowe części do własnego pokoju, choć mama zadowolona z tego nie jest, ale cóż (w garażu wueska przymarzła do szmaty, na której leżały części, to mi się jej żal zrobiło, i dlatego do pokoju ją biorę
Koła zaplecione, więc teraz ino zaczynam centrować.
Jeszcze kupa roboty przede mną, ale już bliżej niż dalej
Dobra. Macie Link do Picasy, bo tylu zdjęć w takich rozmiarach i jakości to bym tu nie ogarnął
https://picasaweb.google.com/1106266107 ... mID8svPEYw
Pozdro!
Witam wueskowiczów!
Jako, że od ostatniego postu wiele się zmieniło, wueska przybrała nowy lakier, część części została ocykowana, no i poczyniłem jakieś dość znaczne zakupy
Nie będę wam nudził opisami, powiem tylko, że z każdym dniem teraz dzieje się coś więcej, no i przygarniam cały czas wueskowe części do własnego pokoju, choć mama zadowolona z tego nie jest, ale cóż (w garażu wueska przymarzła do szmaty, na której leżały części, to mi się jej żal zrobiło, i dlatego do pokoju ją biorę
Koła zaplecione, więc teraz ino zaczynam centrować.
Jeszcze kupa roboty przede mną, ale już bliżej niż dalej
Dobra. Macie Link do Picasy, bo tylu zdjęć w takich rozmiarach i jakości to bym tu nie ogarnął
https://picasaweb.google.com/1106266107 ... mID8svPEYw
Pozdro!
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
- chomik
- Kontaktowanie:
Dzięki Savier!
Robię wszystko tak dobrze, jak potrafię
Robię wszystko tak dobrze, jak potrafię
- Jarek31
- GG: 8098934
- Moje maszyny: Honda Hornet
Romet Chart 210
Minsk 125
WSK B3
WSK Z2
Żak - Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
Fajnie ci idzie.
A co do tego bonusu to tak jak pisał kolega paragraf.
Jeśli ten okrągły wahacz jest z niej to jest to pierwszy typ garbatej 71-75.
A co do tego bonusu to tak jak pisał kolega paragraf.
Jeśli ten okrągły wahacz jest z niej to jest to pierwszy typ garbatej 71-75.
Ostatnio zmieniony 2012-12-16, 16:49 przez Jarek31, łącznie zmieniany 1 raz.
- chomik
- Kontaktowanie:
Ten bonus, to 73rok Rozszyfrowałem tajemnicę
- Łukasz S.
- Moje maszyny: wełeski
- Kontaktowanie:
Obręcze proszek czy pistolet? Jaki to kod lakieru, bardzo ładnie Ci to idzie, gratuluję.
- chomik
- Kontaktowanie:
Obręcze pistolet, 7006
- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Ładnie, ładnie!
Mój ulubiony rocznik!
Ale nity tabliczki znamionowej porażka!
Numeratory też za duże ciut!
Mój ulubiony rocznik!
Ale nity tabliczki znamionowej porażka!
Numeratory też za duże ciut!
- chomik
- Kontaktowanie:
Mój też
Nity-hmm... w Oleśnicy to masakra w ogóle znaleźć tak małe nity, więc jak już znalazłem samorozrywne, to brałem, bo co miałem zrobić?
Numeratory wielkości oryginalnych Sam mierzyłem.
Nity-hmm... w Oleśnicy to masakra w ogóle znaleźć tak małe nity, więc jak już znalazłem samorozrywne, to brałem, bo co miałem zrobić?
Numeratory wielkości oryginalnych Sam mierzyłem.
- Łukasz S.
- Moje maszyny: wełeski
- Kontaktowanie:
Składać, składać!