Podłączenie poszczególnych kabli do cewek
Podłączenie poszczególnych kabli do cewek
Witam. Robię cdi w swoim 060. Z silnika wychodzą kable: czarny, czerwony, niebieski, brązowy, żółty. Ładowanie 6v, światła 12v. Czarny kabel został już wyeliminowany bo przerywacz z kondensatorem już wyleciał. Tam jak te kable są do tych drutów lutowane, to wszystkie mam niestety pourywane. Narysowałby mi ktoś np w paincie jak podłączyć te kable?
-
- GG: 8690957
- Moje maszyny: etz 251
wsk 175
WFM m06
KMZ K-750
jawa i cz 350 - Lokalizacja: Uniemyśl
- Kontaktowanie:
Re: Podłączenie poszczególnych kabli do cewek
Skożystaj z tych schematów.
Jeśli robisz CDI to i tak musisz wywalić cewki od ładowania. Najprościej to będzie wytłumaczyć chyba tak:
Jeśli wywalisz cewki od ładowania a są one na przeciwko siebie. To zostają ci cztery cewki. Do pierwszej cewki ma być przylutowany czerowny kabel. natomiast koniec jednej z 4 cewek przylutowany do masy.
Jeśli masz już cewki zdemontowane od ładowania to do tej z grubszym drutem musisz przulutować do obu końców dwa kable. Najwygodniej dwa koloru żółtego. I te 2 żółte odpowiadają za ładowanie. Podłączasz je pod regulator napięcia.
ewentualnie mostek gretza Natomiast na 2 cewkę od ładowania z cienkim drutem nawijasz drut 0,2mm i przylutowujesz kabel od zasilania CDI.
Jeśli robisz CDI to i tak musisz wywalić cewki od ładowania. Najprościej to będzie wytłumaczyć chyba tak:
Jeśli wywalisz cewki od ładowania a są one na przeciwko siebie. To zostają ci cztery cewki. Do pierwszej cewki ma być przylutowany czerowny kabel. natomiast koniec jednej z 4 cewek przylutowany do masy.
Jeśli masz już cewki zdemontowane od ładowania to do tej z grubszym drutem musisz przulutować do obu końców dwa kable. Najwygodniej dwa koloru żółtego. I te 2 żółte odpowiadają za ładowanie. Podłączasz je pod regulator napięcia.
ewentualnie mostek gretza Natomiast na 2 cewkę od ładowania z cienkim drutem nawijasz drut 0,2mm i przylutowujesz kabel od zasilania CDI.
Rozumiem że czerwony kabel to 4 cewki - od świateł
Brązowy to wspólny biegun od 2 cewek ładowania
Zółty to drugi biegun od pierwszej cewki ładowania
Niebieski to drugi biegun od drugiej cewki ładowania
Brązowy to wspólny biegun od 2 cewek ładowania
Zółty to drugi biegun od pierwszej cewki ładowania
Niebieski to drugi biegun od drugiej cewki ładowania
-
- GG: 8690957
- Moje maszyny: etz 251
wsk 175
WFM m06
KMZ K-750
jawa i cz 350 - Lokalizacja: Uniemyśl
- Kontaktowanie:
Zgadza się.
W wsk 6V jest podwójne ładowanie. Ten niebieski to "dopalacz" kiedy masz załączone światła.
W wsk 6V jest podwójne ładowanie. Ten niebieski to "dopalacz" kiedy masz załączone światła.
Wielkie podziękowania dla Ciebie, temat można zamknąć