Cały czas przepala się bezpiecznik,pomocy!

Odpowiedz
zwoli
GG: 319171
Moje maszyny: wsk 175
Kontaktowanie:

Cały czas przepala się bezpiecznik,pomocy!

Post autor: zwoli » 2012-08-11, 15:51

Witam,dziś uruchomiłem moją wsk 175,trochę po jeździłem i nagle w czasie jazdy zgasła.Sprawdzam zero iskry itp.Wymieniłem bezpiecznik na nowy ale gdy tylko przekręciłem stacyjkę w pozycje 1 kolejny bezpiecznik nie wytrzymał, i tak kilka następnych ;d zanim się to stało wszytko było ok,działały wszystkie światła.Koledzy gdzie szukać przyczyny takiego zachowania ???proszę o porady co mam sprawdzić,dodam że masa jest kable się nigdzie nie zwierają,cała instalacja była wymieniana wraz ze stacyjką zimą.Proszę o pomoc !

Awatar użytkownika
wujcio
GG: 0
Kontaktowanie:

Re: Cały czas przepala się bezpiecznik,pomocy!

Post autor: wujcio » 2012-08-11, 19:42

może jest jakieś zwarcie w stacyjce coś musi się masować.

zwoli
Kontaktowanie:

Post autor: zwoli » 2012-08-13, 09:52

Podejrzewam stacyjkę,da się jakoś połączyć instalacje w ten sposób aby ominąć stacyjkę i sprawdzić czy to ona jest problemem ??

Awatar użytkownika
wujcio
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2012-08-13, 12:39

musiał byś zlokalizować kabel który idzie z aq (o ile pamiętam chyba zielony) i go odpiąć ze stacyjki potem drugi który łączy się np z białym idącym do klaksonu i do tylnego światła i cewki WN i zewrzeć to z tym kablem

zwoli
Kontaktowanie:

Post autor: zwoli » 2012-08-13, 21:48

tak zrobie dzięk kolego,zobaczymy co z tego wyjdzie napisze o rezultatach

bear

Post autor: bear » 2012-08-15, 13:30

Instalacja elektryczna kupiona czy originalna?

zwoli
Kontaktowanie:

Post autor: zwoli » 2012-08-16, 17:14

instalacja elektryczna kupiona nowa.Wszytko przez jakieś 6 miesięcy działało wzorowo,stacyjka też kupiona była nowa ale teraz zastanawiam się nad znalezieniem starej sprawnej stacyjki.Bo motor przez ten czas 6 miesięcy był używany dosłownie okazyjnie i jeśli się okaże że to stacyjka robi zwarcie,prawie nowa stacyjka to chyba poszukam czegoś z epoki ale sprawnego.

bear

Post autor: bear » 2012-08-16, 19:25

Ja tam osobiscie mam przykre doswiadczenia z nowa instalacja elektryczna. Wystarczy popatrzyc na grubosc kabli z jakiej ja robia. Jest ona bodajze 0.6mm wiec tak naprawde tyle co i nic. W dodatku gumowy oplot jest tak cienki ze w kontakcie z cylindrem automatycznie sie przepala i robi np. zwarcie. To samo sie tyczy jak dotknie on motoru. Poprostu nowe instalacje sie nie nadaja na dluzsza mete a sam mialem identyczny problem w Romecie tylko tyle ze tamten nie chcial palic i nie mial swiatel i jak sie okazalo przewod najpierw byl stopiony przy karterze i w drugim miejscu obok cylindra. Dlatego pierwsze co to zrobilem sobie od nowa instalacje z przewodu 1.6mm i 2mm a takie przewody sa naprawde bardzo wytrzymale w przeciwienstwie do tych zakupionych

SHLnik
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Post autor: SHLnik » 2012-08-16, 22:18

bear pisze:Ja tam osobiscie mam przykre doswiadczenia z nowa instalacja elektryczna. Wystarczy popatrzyc na grubosc kabli z jakiej ja robia. Jest ona bodajze 0.6mm wiec tak naprawde tyle co i nic. W dodatku gumowy oplot jest tak cienki ze w kontakcie z cylindrem automatycznie sie przepala i robi np. zwarcie. To samo sie tyczy jak dotknie on motoru. Poprostu nowe instalacje sie nie nadaja na dluzsza mete a sam mialem identyczny problem w Romecie tylko tyle ze tamten nie chcial palic i nie mial swiatel i jak sie okazalo przewod najpierw byl stopiony przy karterze i w drugim miejscu obok cylindra. Dlatego pierwsze co to zrobilem sobie od nowa instalacje z przewodu 1.6mm i 2mm a takie przewody sa naprawde bardzo wytrzymale w przeciwienstwie do tych zakupionych
Krótko zwięźle i na temat.Co do instalacji jeszcze to niekoniecznie musi być jej wina.Jak stacyjke ma nową to możliwe że któryś ze styków nie łączy albo zwiera z innym,iskrzy i pali bezpiecznik.

zwoli
Kontaktowanie:

Post autor: zwoli » 2012-08-17, 14:27

No Koledzy wydaje mi się że was teraz zaskoczę ;) problemem nie okazała się ani stacyjka,ani sama instalacja.Z głupoty i braku pomysłów odłączyłem klakson tzn biały przewód który do niego prowadzi,wszytko działa po staremu światła itp.Tylko sygnału nie ma heh :-) ale to szczegół.Tego się na prawdę nie spodziewałem.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i udzielenie się w temacie.

Odpowiedz