Cały czas przepala się bezpiecznik,pomocy!
-
- GG: 319171
- Moje maszyny: wsk 175
- Kontaktowanie:
Cały czas przepala się bezpiecznik,pomocy!
Witam,dziś uruchomiłem moją wsk 175,trochę po jeździłem i nagle w czasie jazdy zgasła.Sprawdzam zero iskry itp.Wymieniłem bezpiecznik na nowy ale gdy tylko przekręciłem stacyjkę w pozycje 1 kolejny bezpiecznik nie wytrzymał, i tak kilka następnych ;d zanim się to stało wszytko było ok,działały wszystkie światła.Koledzy gdzie szukać przyczyny takiego zachowania ???proszę o porady co mam sprawdzić,dodam że masa jest kable się nigdzie nie zwierają,cała instalacja była wymieniana wraz ze stacyjką zimą.Proszę o pomoc !
- wujcio
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Re: Cały czas przepala się bezpiecznik,pomocy!
może jest jakieś zwarcie w stacyjce coś musi się masować.
-
- Kontaktowanie:
Podejrzewam stacyjkę,da się jakoś połączyć instalacje w ten sposób aby ominąć stacyjkę i sprawdzić czy to ona jest problemem ??
- wujcio
- Kontaktowanie:
musiał byś zlokalizować kabel który idzie z aq (o ile pamiętam chyba zielony) i go odpiąć ze stacyjki potem drugi który łączy się np z białym idącym do klaksonu i do tylnego światła i cewki WN i zewrzeć to z tym kablem
-
- Kontaktowanie:
tak zrobie dzięk kolego,zobaczymy co z tego wyjdzie napisze o rezultatach
Instalacja elektryczna kupiona czy originalna?
-
- Kontaktowanie:
instalacja elektryczna kupiona nowa.Wszytko przez jakieś 6 miesięcy działało wzorowo,stacyjka też kupiona była nowa ale teraz zastanawiam się nad znalezieniem starej sprawnej stacyjki.Bo motor przez ten czas 6 miesięcy był używany dosłownie okazyjnie i jeśli się okaże że to stacyjka robi zwarcie,prawie nowa stacyjka to chyba poszukam czegoś z epoki ale sprawnego.
Ja tam osobiscie mam przykre doswiadczenia z nowa instalacja elektryczna. Wystarczy popatrzyc na grubosc kabli z jakiej ja robia. Jest ona bodajze 0.6mm wiec tak naprawde tyle co i nic. W dodatku gumowy oplot jest tak cienki ze w kontakcie z cylindrem automatycznie sie przepala i robi np. zwarcie. To samo sie tyczy jak dotknie on motoru. Poprostu nowe instalacje sie nie nadaja na dluzsza mete a sam mialem identyczny problem w Romecie tylko tyle ze tamten nie chcial palic i nie mial swiatel i jak sie okazalo przewod najpierw byl stopiony przy karterze i w drugim miejscu obok cylindra. Dlatego pierwsze co to zrobilem sobie od nowa instalacje z przewodu 1.6mm i 2mm a takie przewody sa naprawde bardzo wytrzymale w przeciwienstwie do tych zakupionych
-
- Moje maszyny: WSK 125
- Kontaktowanie:
Krótko zwięźle i na temat.Co do instalacji jeszcze to niekoniecznie musi być jej wina.Jak stacyjke ma nową to możliwe że któryś ze styków nie łączy albo zwiera z innym,iskrzy i pali bezpiecznik.bear pisze:Ja tam osobiscie mam przykre doswiadczenia z nowa instalacja elektryczna. Wystarczy popatrzyc na grubosc kabli z jakiej ja robia. Jest ona bodajze 0.6mm wiec tak naprawde tyle co i nic. W dodatku gumowy oplot jest tak cienki ze w kontakcie z cylindrem automatycznie sie przepala i robi np. zwarcie. To samo sie tyczy jak dotknie on motoru. Poprostu nowe instalacje sie nie nadaja na dluzsza mete a sam mialem identyczny problem w Romecie tylko tyle ze tamten nie chcial palic i nie mial swiatel i jak sie okazalo przewod najpierw byl stopiony przy karterze i w drugim miejscu obok cylindra. Dlatego pierwsze co to zrobilem sobie od nowa instalacje z przewodu 1.6mm i 2mm a takie przewody sa naprawde bardzo wytrzymale w przeciwienstwie do tych zakupionych
-
- Kontaktowanie:
No Koledzy wydaje mi się że was teraz zaskoczę problemem nie okazała się ani stacyjka,ani sama instalacja.Z głupoty i braku pomysłów odłączyłem klakson tzn biały przewód który do niego prowadzi,wszytko działa po staremu światła itp.Tylko sygnału nie ma heh ale to szczegół.Tego się na prawdę nie spodziewałem.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i udzielenie się w temacie.