INSTALACJA ELEKTRYCZNA WSK 175 pytania, problemy itd.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
gabste
Posty: 678
Rejestracja: 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: gabste » 2008-06-18, 07:08

precyzyjniej to nie wiem jak się zwą
od początku napiszę jak zmieniam pozycje stacyjki kluczem to światła (wydaje mi się ze postojowe) świecą się w położeniu 2 i3 i chyba tez 4 są to tylnia ta mała wąska i przednia tez mała.

Następną rzeczą jest bo jak się świeci cały czas ta mała z tyłu to nie wiem czy po wciśnięciu hamulca tylnego a duża tylnia ma zgasnąć czy zaświecić (wydawało mi się ze ma się zaświecić ) ale i tak za bardzo różnicy to nie widać .

I czemu ta duża z przodu nie świeci.

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 910
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: Wojtek » 2008-06-18, 11:14

Światło stopu ma się zapalić po wciśnięciu hamulca. Z tego co mówisz pozycyjne świecą się prawidłowo. Jeśli nie widzisz różnicy po wciśnięciu hamulca to znaczy że 'stop' nie działa. Żarówka pozycyjnego ma 5W a stopu 21W. Rożnica w jasności jest zasadnicza i nie do przeoczenia.

Światło mijania lub drogowe świeci się tylko przy zapalonym silniku. Jeśli się nie świeci to znaczy że obwód jest gdzieś przerwany lub żarówka przepalona.

Jeżeli tych wszystkich prób dokonujesz bez akumulatora to nie zauważysz świecenie światła stop. Pisałem już kilka razy na początku tematu o mocy tej prądnicy. A w innym temacie bardzo ładnie ktoś wytłumaczył potrzebę posiadania akumulatora.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
gabste
Posty: 678
Rejestracja: 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: gabste » 2008-06-18, 11:50

oj sorki zapomniałem dodać ze to sprawdzam na samym akumulatorze na wyłączonym silniku czyli ta duża żarówka przednia bedzie świecić jak silnik bedzie pracować????
a co do stopu to jest tak że świeci ta mała a po wciśnięci widać ze ta większa zaczyna świecić ale to za bardo jaśniej nie jest , i mam takie pytanie czy podczas jazdy ta mała zgaśnie czy ta większa bedzie mocniej świecić???

regis440
Posty: 57
Rejestracja: 2008-03-15, 20:32
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: regis440 » 2008-06-18, 20:06

gabste pisze: czy podczas jazdy ta mała zgaśnie czy ta większa bedzie mocniej świecić???
maja sie swiecic obie na raz, z tym ze ta od stopu(powinna byc wieksza, )4 razy mocniej

jakie masz zarowki(jaka moc) tak jak wojtek napisal, maja byc do pozycyjnego 5W, i stop 15lub 21

jakie masz napieie w instalacji 12 czy 6v, bo jezeli 6 to jezeli masz do stopu arowke 21W 12V to on tez slabo bedzie swiecic,(5W)

Awatar użytkownika
gabste
Posty: 678
Rejestracja: 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: gabste » 2008-06-18, 21:30

no nie zarówki są dobre wczoraj jeszcze klakson działał a dzisiaj po wcisnieciu tak jakby zwarcie było

Awatar użytkownika
gabste
Posty: 678
Rejestracja: 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: gabste » 2008-06-26, 19:58

POMOCY
Witam bardziej sprecyzuje pytania:
1.Czy ta mała przednia i tylnia żarówka będzie zawsze świecić na pozycji kluczyka 2,3,4???(podczas jazdy i postoju??)

2.Co moze być nie tak jak na pozycji 3 powinna się zaświecić ta duża żarówka,
(żarówka jest dobra na 100% a jeśli nie to to co ???? cewki świetlne???

Sprawdzałem za pomocą prubówki i te cewkiświetlne wogole nie daja prodów co moze być nie tak?????? padniete cewki????


A tak to klakson kierunki działają proszę o szybką pomoc
tutaj są dwa dzisiejsze filmiki :]
http://pl.youtube.com/watch?v=nAMMMQ2n2SA

http://pl.youtube.com/watch?v=Srvr2Fk6du0

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 910
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: Wojtek » 2008-06-26, 20:19

Sprawdzałem za pomocą prubówki i te cewkiświetlne wogole nie daja prodów co moze być nie tak?????? padniete cewki????
Sam sobie odpowiadasz. Jeśli cewki nie wytwarzają napięcia to nie szukaj przyczyny gdzie indziej tylko w nich samych.

Światło pozycyjne przednie powinno się świecić w pozycjach 2 3 i 4. 3 razem ze światłem mijania.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

regis440
Posty: 57
Rejestracja: 2008-03-15, 20:32
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175
Kontaktowanie:

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Post autor: regis440 » 2008-06-26, 20:22

gabste pisze:POMOCY

1.Czy ta mała przednia i tylnia żarówka będzie zawsze świecić na pozycji kluczyka 2,3,4???(podczas jazdy i postoju??)
musisz popatrzec na schemat jak to podlaczyles, tam jest to opisane w ktorych pozycjach kluczyka lampki swieca, a beda swiecic tak dlugo az sie rozladuje akumulator

Sprawdzałem za pomocą prubówki i te cewkiświetlne wogole nie daja prodów co moze być nie tak?????? padniete cewki????
moga być padniete cewki, jakaś przerwa, albo zwarcie, bierz miernik i posprawdzaj

virussek105
Posty: 1
Rejestracja: 2008-02-04, 13:50
GG: 0
Moje maszyny: 125 kos
mz trophy
wsk 175

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Post autor: virussek105 » 2008-07-06, 10:58

SHOEI nie masz racji o tym że wsk nie będzie poprawnie pracować bez AQ mam WSK 175 ktora pali z pierwszego kopa (niekiedy 2) z prądnicy i to zależy od tego jak masz ustawiony zapłon rozwarcie na platynce oraz świecy... kiedy przyrównałem moją WueSKe z WueSKą z AQ to nie ma różnicy a nawet moja lepiej "szła" bo mam bardzo dobrze zrobiony silnik chodź tamta też nie była zła mam inst 12V i mogł bym tak jezdzić i jezdzić ale potrzebne mi są swiatła i zrobie na org. ale jesli możesz to doradź mi która inst bedzie lepsza 12v czy 6v sam jestem za 12v
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
Shoei
Posty: 191
Rejestracja: 2007-06-06, 03:19
GG: 1233445
Moje maszyny: www.wsk-perkoz.blogspot.com
Lokalizacja: Lubartów
Kontaktowanie:

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Post autor: Shoei » 2008-07-06, 13:29

Skoro twierdzisz ze tak wszystko masz ladnie zrobione i ja nie mam racji w takim razie wychodzi ze to ja sie powinienem ciebie radzic w kwestii robienia instalacji. Ja nie twierdze ze zle bedzie chodzila bez akumulatora. Skoro twierdzisz jednak ze wiesz lepiej zrob sobie sam.
http://wsk-perkoz.blogspot.com Kupie motocykl oraz części do WSK Perkoz

Awatar użytkownika
ŻbiKu
Posty: 1574
Rejestracja: 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Post autor: ŻbiKu » 2008-07-06, 15:02

Może fora pomyliłeś? Oficjalnie ci uzmysławiam, że jest to forum miłośników motocykli WSK. Masz bez AQ fajnie, spoko, super ale szajsu nie wciskaj innym. Nie oczekuje na ten post żadnej odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Shoei
Posty: 191
Rejestracja: 2007-06-06, 03:19
GG: 1233445
Moje maszyny: www.wsk-perkoz.blogspot.com
Lokalizacja: Lubartów
Kontaktowanie:

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Post autor: Shoei » 2008-07-06, 18:17

To do mnie Żbiku?
http://wsk-perkoz.blogspot.com Kupie motocykl oraz części do WSK Perkoz

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Posty: 1726
Rejestracja: 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Kontaktowanie:

Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: Mateusz WSK » 2009-03-06, 10:44

patrzyłem na schemacie i nie tam tych kabli.
gdy kupiłem WSKe to te kable nie były podłączone.
może mi ktoś powiedzieć od czego one są i czy mają być gdzieś podpięte ?
czy mają zostać luźno jak są ? kable są org. nie podokładane :P.

http://img15.imageshack.us/my.php?image=imgp0127.jpg" target="_blank
http://img15.imageshack.us/my.php?image=imgp0128.jpg" target="_blank
http://img18.imageshack.us/my.php?image=imgp0129.jpg" target="_blank
http://img18.imageshack.us/my.php?image=imgp0130.jpg" target="_blank

przepraszam za kiepską jakość, fotki w nocy robione i wyszły jak widac.
pozdr.

Awatar użytkownika
KoSzU
Moderator
Posty: 666
Rejestracja: 2008-03-22, 20:24
GG: 8813802
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: KoSzU » 2009-03-06, 14:52

Najprawdopodobniej są to kable od kierunków jeśli dobrze pamiętam to właśnie niebieskie :)
Jeśli masz zdemontowane kierunki kabelki są od tego :]
Co Boskie Bogu, resztę temu co Kocham! Wueska! :D
http://imageshack.us/g/11/dsc04225hc.jpg/

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Posty: 1726
Rejestracja: 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Kontaktowanie:

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: Mateusz WSK » 2009-03-06, 22:13

no bo właśnie kierunków w ogóle nie miałem założonych, więc być moze do nich one są :)
dzięki za odp.
pozdr.

Awatar użytkownika
KoSzU
Moderator
Posty: 666
Rejestracja: 2008-03-22, 20:24
GG: 8813802
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: KoSzU » 2009-03-06, 22:31

Jeśli nie masz migaczy to na 100% to ;)
Co Boskie Bogu, resztę temu co Kocham! Wueska! :D
http://imageshack.us/g/11/dsc04225hc.jpg/

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Posty: 1726
Rejestracja: 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Kontaktowanie:

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: Mateusz WSK » 2009-03-18, 21:51

potrzebuję jeszcze pomocy.
dzisiaj sprawdzałem iskre.załozyłem akumulator ( 3 tygodnie nie ładowany ).iskra jest, postojówka z przodu i podświetlenie licznika.natomiast nie ma z tyłu postojówki i stopu.czy to może być wina słabe akumulatora ? postojówka i podświetlenie słabo świeciły.
nie mam narazie możliwości odpalenia więc nie wiem czy są swiatła mijania i drogowe.do tylnych żarówek i tak to chyba nie ma wpływu.klakson tez sie nie odzywa.iskre sprawdzałem za pomoca kręcenia czopem ponieważ rozebrane jest sprzęgło.iskierka pojawiała sie regularnie co jeden obrót.tak więc kłopot w słabym akumulatorze czy źle podłączonych kablach ? aha, gdy kupiłem Kobuza to było tylko tylne światło. z przodu nie było masy, tzn kabel odłączony, przy stopie tez więc wiadomo czemu nie było stopu i światła z przodu.inne elementy też nie działały.tylko tylne światło było.

drugie pytanie:
czy cewke zapłonową można podłączyć obojętnie jak ? nie pamiętam jak było prędzej.gdy zamieniłem kable iskra była.
o ile dobrze pamiętam przy styku jednym jest nr 15, przy drugim 22.nie pamiętam czy napewno takie cyferki.
jeżeli musi być konkretnie podłączona to gdzie czarny a gdzie białe ?
proszę o pomoc.
aha, instalacja jest org. bez przeróbek żadnych.
pozdr.

Awatar użytkownika
KoSzU
Moderator
Posty: 666
Rejestracja: 2008-03-22, 20:24
GG: 8813802
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: KoSzU » 2009-03-18, 21:54

Mus by było poprawnie podłączone oznaczenia na cewce to 1 i 15 pod 1. idzie czarny pod 15. idzie biały a co do pozycji z tyłu nie wiem może żarówka sprawdzałeś??
Co Boskie Bogu, resztę temu co Kocham! Wueska! :D
http://imageshack.us/g/11/dsc04225hc.jpg/

Awatar użytkownika
175mirek
Posty: 436
Rejestracja: 2008-07-09, 18:52
GG: 1103489
Lokalizacja: Kock
Kontaktowanie:

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: 175mirek » 2009-03-18, 23:10

Tylna lampa może nie łapać Ci masy.Ja tak miałem.Sprawdz czy jest masa.
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Posty: 1726
Rejestracja: 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Kontaktowanie:

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Post autor: Mateusz WSK » 2009-03-18, 23:21

sprawdzałem, z tyłu jest dobrze podłączone.kable czyściłem jak i styki.gdy naładuje akumulator, złożę silnik i posprawdzam kable zobaczy sie co jest.
ok dzięki za pomoc w podłączeniu cewki :)
pozdr.
aha,żarówki wszystkie są nowe.przed założeniem sprawdzałem wszystkie :)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość