INSTALACJA ELEKTRYCZNA WSK 175 pytania, problemy itd.

Awatar użytkownika
wskyellow
Posty: 72
Rejestracja: 2007-05-24, 23:16
GG: 0
Lokalizacja: Sędziejowice
Kontaktowanie:

ukł elektr.

Post autor: wskyellow » 2007-05-25, 21:37

jeszcze jedno pytanko
mam wskę 175 M21 W2, z czego wynika, że schemat ukł. elektrycznego powinien być taki: http://arecki113.republika.pl/schematy/6vwsk175.jpg

natomiast ten jaki mam bardziej przypomine ten http://arecki113.republika.pl/schematy/ ... alacja.gif
, czyli kobuzowski.
pomóżcie

[ Dodano: 2007-05-25, 21:40 ]
p.s.
chodzi mi głównie o listtwę zaciskową bezpiecznika
Ojciec, od którego motór dostałem twierdzi że z elektryką nic nie było gmerane

Awatar użytkownika
Berek
Posty: 140
Rejestracja: 2007-01-03, 00:49
GG: 0
Lokalizacja: Łódź/Letterkenny
Kontaktowanie:

Post autor: Berek » 2007-05-26, 01:50

Te schematy na pierwszy rzut oka są takie same.
Ten pierwszy skopiowany z ksiązki nie zawiera obwodu swiateł i kierunkowskazów(w książce są one podane oddzielnie)
W drugim jest wszystko razem


P.S.
Prosze przedstaw się a potem najpierw zadawaj pytania ok?

Awatar użytkownika
qwert45
Posty: 234
Rejestracja: 2007-02-22, 17:34
GG: 0
Lokalizacja: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: qwert45 » 2007-05-26, 19:11

W tym schemacie skopiowanym z książki to jest tylko schemat połączeń kabli. To schemat tej listwy zaciskowej, a na drugim jest narysowana ta listwa. Te dwa schematy różnią się kolorami kabli, na drugim są narysowane kierunki i światła główne. Moim zdaniem lepiej jest zrobić wszystko według tego drugiego, bo na nim prąd ładowania jest ciągle ok. 3,5A, czyli ciągle ładują dwie cewki połączone równolegle. W tym skopiowanym z książki normalnie ładuje jedna cewka (2A), gdy włączymy światła to ładują dwie (3,5A)

Awatar użytkownika
wskyellow
Posty: 72
Rejestracja: 2007-05-24, 23:16
GG: 0
Lokalizacja: Sędziejowice
Kontaktowanie:

Post autor: wskyellow » 2007-05-26, 20:32

qwert45,
masz rację, ale czy nie będę musiał kupić większego (więcej amper) akumulatora 6V, bo 3,5 ampera to trochę za dużo jak na aq 11 ah

andi
Posty: 376
Rejestracja: 2007-01-22, 14:03
GG: 0
Lokalizacja: Wołczyn
Kontaktowanie:

Post autor: andi » 2007-05-28, 14:53

3,5 Ampera tj. tyle ile pobiera Ci żarówka od stopu czyli 21 Watt , a więc nie ma mowy o tym by było za dużo.
Gdybyś jakimś cudem miał ładowanie 50 Amperów to też nie będzie za dużo, ważne jest by nie przekroczyć optymalnej wartości napięcia ładowania = 7,2 Volta przy instalacji 6 Voltowej i 14,4 Volta przy instalacji 12 Voltowej .
Staraj się najpierw czytać wcześniejsze tematy, tam jest dużo wiedzy opisanej i wyjaśnionej ze szczegółami .
No chyba że Twoim zamiarem jest w krótkim czasie napisać dużo niepotrzebnych postów, lecz wtedy nie licz na to że ktoś będzie na nie odpowiadał .

Awatar użytkownika
wskyellow
Posty: 72
Rejestracja: 2007-05-24, 23:16
GG: 0
Lokalizacja: Sędziejowice
Kontaktowanie:

Post autor: wskyellow » 2007-05-28, 18:36

dobra,
może mi jeszcze ktoś powiedzieć, dla czego na tym schemacie od kobuza, przy stacyjce na wtykach nr. 17, 17 i 17a nie są podłączone żadne kabelki?

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 910
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek » 2007-05-28, 20:34

Nie ma potrzeby użycia tych styków. W wersji 6V służą one do 'włączenia' drugiej cewki ładowania. W wersji 12V obie cewki połączone szeregowo ładują akumulator niezależnie od tego czy jedziemy na światłach czy bez nich.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
qwert45
Posty: 234
Rejestracja: 2007-02-22, 17:34
GG: 0
Lokalizacja: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: qwert45 » 2007-06-01, 21:02

Prąd ładowania jest proporcjonalny do prądu pobieranego przez odbiorniki w motorze. Niestety niema tam żadnego regulatora, wiec prąd morze trochę się zmieniać, ale to nie powinno zaszkodzić akumulatorowi. Słyszałem o dużym kondensatorze podłączonym w obwód ładowania. Taki kondensator mógł by trochę wyrównywać ładowanie, do ono jest tam impulsowe, no chyba, że się mylę.

Awatar użytkownika
przemo9191
Posty: 23
Rejestracja: 2007-07-01, 17:37
GG: 0
Lokalizacja: mogielnica
Kontaktowanie:

schemat instalacji elektrycznej wsk dudek

Post autor: przemo9191 » 2007-07-18, 14:46

czy ktoś może ma schemat instalacji do dudka

Awatar użytkownika
pawel15
Posty: 1247
Rejestracja: 2007-01-31, 19:41
GG: 2782862
Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
Lokalizacja: Dąbie
Kontaktowanie:

Post autor: pawel15 » 2007-07-18, 14:50

Tu masz schemat od Kobuza chodź nie wiem czy bezie pasować.
[url=http://wsk_fenix.republika.pl/images/schemat_kobuz.gif]http://wsk_fenix.republika.pl/images/schemat_kobuz.gif[/url]

Awatar użytkownika
GuZioR
Posty: 57
Rejestracja: 2007-05-08, 16:06
GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowica/Nowy Targ
Kontaktowanie:

Post autor: GuZioR » 2007-07-18, 16:11

viewtopic.php?p=9057#9057
Pod tym adresem wstawiłem schemat. Wiec tam masz wszystko.
PzDr
Po prostu kocham to co robie...

Zapraszam do oglądania zdjęć mojej WSK, schematów do motoru, danych technicznych, instrukcji obsługi na stronie http://guzior.fotosik.pl/

Awatar użytkownika
przemo9191
Posty: 23
Rejestracja: 2007-07-01, 17:37
GG: 0
Lokalizacja: mogielnica
Kontaktowanie:

Post autor: przemo9191 » 2007-07-18, 18:56

mam jeszcze jedno pytanko: jak wygląda ta listwa zaciskowa?

Awatar użytkownika
GuZioR
Posty: 57
Rejestracja: 2007-05-08, 16:06
GG: 0
Lokalizacja: Dąbrowica/Nowy Targ
Kontaktowanie:

Post autor: GuZioR » 2007-07-18, 20:13

Listwa zaciskowa jest to takie pudełeczko gdzie jest bezpiecznik i są podpięte wszystkie kable u ciebie idą do listwy kable koloru (brązowy, czerwony, czarny, żółty i niebieski)
Nie wiem jak jest w DUDK-u ale w KOBUZIE znajduje sie pod siedzeniem i myślę ze w DUDKU też tak będzie.
Po prostu kocham to co robie...

Zapraszam do oglądania zdjęć mojej WSK, schematów do motoru, danych technicznych, instrukcji obsługi na stronie http://guzior.fotosik.pl/

Awatar użytkownika
karol-nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2007-08-21, 16:41
GG: 0
Lokalizacja: ząbki ok wawy
Kontaktowanie:

układ elektryczny wsk 175

Post autor: karol-nowy » 2007-08-23, 11:27

witam . mam proŚbe, czy ma ktos z was jakis schemat dotyczacy układu zapłonowego i elektryki do wski 175?? chodzi mi m.in. o to jaki kabelek gdzie podłĄczyc : ktore od ładowania, ktore od swiateł i tak dalej... gdzie i jak je podłĄczyc.
Ostatnio zmieniony 2007-08-23, 20:51 przez karol-nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor jest bogiem, jazda nałogiem, benzyna podstawą a freestyle zabawą

szef1990
Posty: 94
Rejestracja: 2007-03-20, 19:51
GG: 0
Lokalizacja: Net
Kontaktowanie:

Post autor: szef1990 » 2007-08-23, 11:29

z tego co pamietam to bylo juz mase schematów podane w archiwalnych postach

Awatar użytkownika
karol-nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2007-08-21, 16:41
GG: 0
Lokalizacja: ząbki ok wawy
Kontaktowanie:

Post autor: karol-nowy » 2007-08-23, 11:41

szukałem wszędzie i nigdzie nie moge tego znaleŹc.
Ostatnio zmieniony 2007-08-23, 20:52 przez karol-nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor jest bogiem, jazda nałogiem, benzyna podstawą a freestyle zabawą

szef1990
Posty: 94
Rejestracja: 2007-03-20, 19:51
GG: 0
Lokalizacja: Net
Kontaktowanie:

Post autor: szef1990 » 2007-08-23, 12:26

Schemacik

Awatar użytkownika
karol-nowy
Posty: 14
Rejestracja: 2007-08-21, 16:41
GG: 0
Lokalizacja: ząbki ok wawy
Kontaktowanie:

Post autor: karol-nowy » 2007-08-23, 16:35

Dzięki, trochę to mi może pomoże, a nie wiesz czemu jeśli mam zasilanie 12v i aqumula 12v to szybko mi on sie rozładowuje i cewka strasznie sie grzeje ??
Ostatnio zmieniony 2007-08-23, 20:53 przez karol-nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor jest bogiem, jazda nałogiem, benzyna podstawą a freestyle zabawą

gołąbek16
Posty: 34
Rejestracja: 2007-02-25, 16:45
GG: 0
Lokalizacja: siedliszczki
Kontaktowanie:

Post autor: gołąbek16 » 2007-08-23, 16:46

zobacz czy nie masz cewki pod bakiem 6 bo to chyba o nią chodzi

szef1990
Posty: 94
Rejestracja: 2007-03-20, 19:51
GG: 0
Lokalizacja: Net
Kontaktowanie:

Post autor: szef1990 » 2007-08-23, 20:37

a jaki masz prostownik? selenowy z 3 kablami czy krzemowy z uinitry GB 015?

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość