Rejestracja na zabytek a orginalnosc czesci motocykla.

Awatar użytkownika
konter
GG: 1155228
Moje maszyny: B1 '69
B3 '77
Kontaktowanie:

Re: Rejestracja na zabytek a orginalnosc czesci motocykla.

Post autor: konter » 2012-01-06, 15:43

motonita pisze:no niekoniecznie, przed rokiem 1997 były dwa rodzaje wyrejestrowania, albo czasowe albo stałe, jezeli masz wyrejestrowanie stałe np z powodu złomowania bez rzeczoznawcy sie nie obejdzie...

jezeli masz wyrejestrowanie czasowe to zalezy naprawde od dobrej woli pracownika WK poniewaz w przepisach pisze dokładnie:

art 79 pkt 4
pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji z wyjatkiem:
1) odzyskanego po kradzieży
2) zabytkowego
3) majacego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od 15 lat
4) ciągnika i przyczepy rolniczej
W takim razie polecam lekturę orzeczenia NSA w podobnej sprawie. http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... a1387.html

Ulubiony mój fragment:
Odnosząc powyższe uwagi do rozpoznawanej sprawy należy stwierdzić, że ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym nie zawiera przepisu przejściowego, który by nakazywał stosowanie przewidzianego w art. 74 ust. 4 tej ustawy zakazu powtórnej rejestracji pojazdu wyrejestrowanego na wniosek jego właściciela, w stosunku do właścicieli pojazdów wyrejestrowanych pod rządami ustawy z dnia l lutego 1983 r. Prawo o ruchu drogowym, która nie zawierała unormowań w przedmiocie zakazu powtórnej rejestracji pojazdu wyrejestrowanego na wniosek właściciela tego pojazdu. Zatem stosowanie przez organy orzekające wobec skarżącego wynikającego z art. 74 ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. zakazu powtórnej rejestracji motocykla wycofanego z ruchu na jego wniosek, stanowi naruszenie nabytego przez niego prawa do powtórnej rejestracji pojazdu, co z kolei powoduje naruszenie konstytucyjnej zasady nieretroakcyjności.
moja M06B1 obecnie i przed remontem

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Kontaktowanie:

Post autor: AudioBas » 2012-01-06, 15:47

konter nie chce mi się czytać tego wszystkiego.
Możesz w skrócie napisać?
Odmówili kolesiowi zarejestrowania wyrejestrowanego motocykla i on złożył odwołanie tak?
I co uznali mu to?
Profesjonalne zapłony CDI WSK i nie tylko... KLIKNIJ :super:
Uważaj na podróby! ---> ZOBACZ

Awatar użytkownika
motonita
GG: 2971759
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL, WSK M06B3 KOS, i 12 innych jednośladów
Kontaktowanie:

Post autor: motonita » 2012-01-06, 16:38

o widzisz kolego i to jest rzeczowe:) super:)
Jak mnie pokur... ze klikam w dowolny link na tym forum a on nie otwiera sie w nowym oknie....

Awatar użytkownika
konter
B3 '77
Kontaktowanie:

Post autor: konter » 2012-01-07, 09:46

Audio - dokładnie :)

:edit:

ostatnio przy rejestracji B1 tez pogadałem o zarejestrowaniu wyrejestrowanego GILA. Mowy nie było. Wystarczy, że sypnąłem kilkoma art. a od razu zmienił się ton naczelnika - "Proszę po przeglądzie przyjść - coś się załatwi" :)

Awatar użytkownika
WSK
GG: 9912702
Moje maszyny: Kilka..
Kontaktowanie:

Post autor: WSK » 2012-01-08, 16:40

Temat ponownej rejestracji pojazdu wyrejestrowanego jest chyba najpopularniejszym tematem w kategorii rejestracji na forum, wystarczy poczytać istniejące już tematy aby być obeznanym w tym wszystkim a nie opierać się na "dobrej woli pracownika WK",

Lex retro non agit-Prawo nie działa wstecz- Podstawowa zasada prawna

pzdr. ;)
MoTór nie umiera nigdy!- MoTór jest wieczny!
"make love, not war"

Awatar użytkownika
konter
B3 '77
Kontaktowanie:

Post autor: konter » 2012-01-08, 17:21

WSK pisze:Temat ponownej rejestracji pojazdu wyrejestrowanego jest chyba najpopularniejszym tematem w kategorii rejestracji na forum, wystarczy poczytać istniejące już tematy aby być obeznanym w tym wszystkim a nie opierać się na "dobrej woli pracownika WK",

pzdr. ;)

WSK przyznam, że nie zrozumiałem - wyjaśnij mi proszę, czy uważasz, że to WK ma rację, czy my? W sensie chcący zarejestrować ponownie wyrejestrowany motocukl. Nie to żebym się czepiał. Po prostu chciałbym uniknąć nieporozumień i błędnej interpretacji twojej wypowiedzi ;)

Awatar użytkownika
WSK
GG: 9912702
Moje maszyny: Kilka..
Kontaktowanie:

Post autor: WSK » 2012-01-08, 17:28

konter pisze:
WSK pisze:Temat ponownej rejestracji pojazdu wyrejestrowanego jest chyba najpopularniejszym tematem w kategorii rejestracji na forum, wystarczy poczytać istniejące już tematy aby być obeznanym w tym wszystkim a nie opierać się na "dobrej woli pracownika WK",

pzdr. ;)

WSK przyznam, że nie zrozumiałem - wyjaśnij mi proszę, czy uważasz, że to WK ma rację, czy my? W sensie chcący zarejestrować ponownie wyrejestrowany motocukl. Nie to żebym się czepiał. Po prostu chciałbym uniknąć nieporozumień i błędnej interpretacji twojej wypowiedzi ;)
Rację mamy oczywiście my- wysuwając stosowne argumenty w takich sprawach i wytykając urzędnikom ich niekompetencję i nieznajomość przepisów oraz podstawowych pojęć z zakresu dziedziny prawa.
MoTór nie umiera nigdy!- MoTór jest wieczny!
"make love, not war"

Awatar użytkownika
konter
B3 '77
Kontaktowanie:

Post autor: konter » 2012-01-08, 17:34

WSK pisze:
Rację mamy oczywiście my- wysuwając stosowne argumenty w takich sprawach i wytykając urzędnikom ich niekompetencję i nieznajomość przepisów oraz podstawowych pojęć z zakresu dziedziny prawa.
dziękuję ;) tak jak przewidywałem - wolałem się jednak upewnić ;)

// Pozwoliłem sobie usunąć większą część cytowanego tekstu, bo raził w oczy jak gołodupiec przed kościołem w styczniu.

bynio1991
GG: 0
Moje maszyny: narazie brak
Kontaktowanie:

Post autor: bynio1991 » 2012-07-09, 10:20

Witam,
To mój pierwszy post na tym forum. Mam na oku WSK 125 z roku 1974 (niestety ale więcej informacji z tabliczki nie przeczytałem :/ bak pomarańczowy z taką sakiewką), ogólnie motor w złym stanie, 300zł za Nią. Jednakże problem jest z papierami, aktualny właściciel ich nie posiada, doszedłem jednak do starszego Pana który ją wyrejestrowywał, jednakże powiedział mi, że jak go wyrejestrowywał to tabliczkę i dowód zabrał WK a jakieś pokwitowanie czy coś musiał złożyć do PZU żeby OC nie płacić. Dzwoniłem dzisiaj do WK i przedstawiono mi sprawę tak, że mam się dowiedzieć numer rejestracyjny (wątpię, żeby tamten Pan go pamiętał) ewentualnie numer ramy (ale on raczej nic nie pomoże). Zapytałem o możliwość rejestracji na zabytek, Pani odpowiedziała mi, że potrzebuję zaświadczenie od Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, chciałem się do Niego dodzwonić - niestety mają uszkodzoną linię telefoniczną.
Całą WSK chcę zrobić na oryginał (będę musiał poszukać dokładnych info co i jak ma wyglądać), z tymże dodatkowo planuję chromowane felgi i odręcznie napisane kilka sentencji na lakierze. Rozumiem, że można stosować dzisiejsze zamienniki ?

Możecie mi chociaż tak ogólnie naświetlić sprawę jak najlepiej zarejestrować tą WSK bo mam niezły mętlik w głowie (poczytałem trochę forum). Przegląd jest wieczysty, a OC to tylko kiedy chcę. Prawdopodobnie mogę załatwić sobie drugie papiery, aczkolwiek chyba żółte tablicę na dłuższą metę bardziej się opłacają ?

Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
iron_bird
GG: 9680903
Moje maszyny: M06B3 83r
M21W2 Kobuz 76r
Kontaktowanie:

Post autor: iron_bird » 2012-07-09, 17:27

viewtopic.php?f=71&t=10605&start=140#p507923 Czytaj od tego postu, praktycznie całość rejestracji na zabytek jest opisana. Przykładową białą kartę znajdziesz na forum, Maniekk swoją udostępnił. W twoim przypadku wystarczy że będziesz mieć spisaną umowę kupna-sprzedaży żeby zacząć zabawę w rejestracje na motocykl zabytkowy, tylko pytanie teraz z kim. Jeśli pierwszy własciciel ją wyrejestrował i sprzedał 'za flaszkę' następnym osobom i kolejni właściciele nie rejestrowali maszyny to wystarczy że spiszesz umowę k-s z osobą która ją wyrejestrowała. Oczywiście żółte blachy to wisienka na torcie po solidnym, kompletnym remoncie moto :) plusem jest jednorazowy(bezterminowy) przegląd motocykla.

aro
Moje maszyny: M06 Z2'61
M06 B1'71
M06 B3'78,85
SHLM11x3
K750x2
XT125 '05
Kontaktowanie:

Post autor: aro » 2013-01-17, 16:23

Witam wszystkich miłośników starych motocykli.
Piszę po raz pierwszy, a forum przeglądam od kilku miesięcy z dużą satysfakcją w szukaniu pomocy.
Mam podobną sytuację, tj. chcę zarejestrować B3 z 78 r., a posiadam umowę k-s oraz dowód rejestracyjny wyrejestrowanego motocykla. Odnośnie przytoczonego przez kolegę konter wyroku NSA to muszę powiedzieć że moim zdaniem jest on na niekorzyść osób chcących zarejestrować wyrejestrowany motocykl bez orzeczenie rzeczoznawcy. Wyrok ten jest tu [link=]orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E3741971B5[/link]. Jutro jadę do swojego WK i zapytam o ich stanowisko.

Awatar użytkownika
Adam_Ga
Moje maszyny: 125 & 175 & 350
Kontaktowanie:

Post autor: Adam_Ga » 2013-01-17, 22:33

Ja nie wiem z czym masz problem, w orzeczeniu jest napisane czarno na białym. Orzeczenie to nie problem.
Zasadą więc pozostaje zakaz ponownej rejestracji pojazdów wyrejestrowanych bez względu na to czy wyrejestrowanie pojazdu nastąpiło pod rządami ustawy z 20.06.1997 r., a wyjątkiem od tej zasady pozostają sytuacje określone w pkt 1–4 art. 79 ust. 4 Prawo o ruchu drogowym, tj. powtórna rejestracja pojazdu:

1/ odzyskanego po kradzieży,

2/ zabytkowego,

3/ mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikalny lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji,

4/ ciągnika i przyczepy rolniczej.
"Jak się dba to się i jedzie, jak się nie dba to się nie będzie jechało"

Awatar użytkownika
motorgt
Moje maszyny: WSK M06B3 KOS 82r.,
MZ ETZ 250 83r.,
Komar 3
FSO 125p x2
Kontaktowanie:

Post autor: motorgt » 2013-03-17, 15:42

Dobrze, że przeczytałem w porę ten temat:) Przymierzam się do rejestracji ponownej Komara 3 mojego dziadka, jest wyrejestrowany. Czy może mi ktoś pomóc tworząc listę ustaw i konkretnych artykułów na jakie mam się powołać, że NIE potrzebuje opinii rzeczoznawcy do ponownej rejestracji? Z mojej wiedzy wynika, że niestety, ale będę musiał mieć tą opinie, chociażby w poście wyżej to jest napisane... I tak go zarejestruje i tak, ale jeśli mogę zaoszczędzić blisko 400 zł na rzeczoznawcy, to po co przepłacać:) Z góry dziękuję.
Nie ważne, że jestem wolny... i tak jadę przed Tobą!

Odpowiedz