REJESTRACJA POJAZDU JAKO UNIKAT (pojazd historyczny mający szczególne znaczenie dla udokumentowana historii motoryzacji)
1. Nasz pojazd musi być w znacznym stopniu oryginalny oraz być sprawny technicznie!
2. Musimy posiadać stary dowód rejestracyjny na którym widnieje informacja o wycofaniu go z ruchu.
3. Kolejnym krokiem jest umówienie się na oględziny pojazdu z Rzeczoznawcą Techniki samochodowej
(rzeczoznawca przeprowadzi oględziny pojazdu spisze potrzebne mu dane zrobi kilka zdjęć i za jakiś czas będziemy mogli odebrać gotową opinie o naszym np. w tym przypadku motocyklu! Ja opinie otrzymałem na drugi dzień lecz słyszałem ze u niektórych rzeczoznawców czasem trzeba czekać i tydzień)
4. Teraz udajemy się do WK(Wydział Komunikacji) Pojazd rejestrujemy czasowo w celu wykonania badań technicznych.
Lista potrzebnych dokumentów:
-Wypełniony wniosek o rej. czasową
-Stary dowód rejestracyjny
-Opinia rzeczoznawcy
-Umowa K/S (Kupna / Sprzedaży)
-Opłata za rejestracje czasową
(Gdy w naszych dokumentach się wszystko zgadzało otrzymujemy pozwolenie czasowe ważne zazwyczaj 7dni oraz próbną(czerwoną) tablice rejestracyjną)
5. Teraz udajemy się z naszym motocyklem na badanie techniczne pojazdu pan na stacji diagnostycznej wystawiam tam dokument o prawidłowym stanie technicznym naszego motóra.
6.Ponownie udajemy się do WK po to by w końcu zarejestrować nasz pojazd na stałe!
Lista potrzebnych dokumentów
-Wypełniony wniosek o rejestrację
-Pozwolenie czasowe (które otrzymaliśmy przy poprzedniej wizycie)
-Umowa K/S
-Opłata za rejestracje
-Tablica próbna
-Dokument potwierdzający dobry stan techniczny
(Teraz nasz pojazd zostaje zarejestrowany normalnie otrzymujemy Białą tablice rejestracyjną pozwolenie czasowe ważne 30dni)
7. Udajemy sie do firmy ubezpieczeniowej i zawieramy polisę OC (Nie to ze robię jakąś reklamę ale z tego co wiem najlepszą ofertę dla jednośladów ma PZU)
8. Odbieramy nasz twardy dowód rejestracyjny

Informacje dodatkowe:
Motocykl możemy ubezpieczyć już wtedy gdy został on zarejestrowany czasowo lecz gdy zrobimy to po zarejestrowaniu go na stałe oszczędzimy sobie ponownej wizyty w agencji ubezpieczeniowej po to by podać zmieniony nr rej.
Gdy mam nie pełne dane w starym dowodzie rejestracyjnym musimy na stacji diagnostycznej "poprosić" o ustalenie tych danych. (w moim przypadku nie było nacisku na oś i mocy)
Ze tak to ujmę cennik:
Rej. czasowa: ok 37zł
Badanie techniczne ok 62zł
Usługa dodatkowa (ustalenie parametrów pojazdu) opłata dodatkowa ok 60zł
Rej. pojazdu ok 125zł
Opinia rzeczoznawcy ok od 200 do 300zł (zależy od rzeczoznawcy może być i więcej.)
Ubezpieczenie przy pełnych zniżkach w PZU 82zł
Moje koszty zamknęły się w granicach 580zł
Pozdrawiam i życzę miłej legalizacji waszych pojazdów mi udało załatwić to wszystko w ciągu jednego dnia jeśli chodzi o sprawy w WK dodatkowo 2 dni zleciały na rzeczoznawcę