Skończyłem cdi u siebie, Magneto 3xg, ori podstawka stoczona + dorobiona tulejka do niej wg schematu w tym temacie. Moduł, cewka z fajka oraz regulator 4ro pinowy siwy w kształcie pudełka od zapałek, ogółem wszystko zakupione na allegro od napraw_skuter(no może poza magneto, które zakupiłem innej osoby). Zmieściłem się w 150zł za wszystko, toczenie ori podstawki wykonał ojciec na tokarce u znajomego
Iskrownik jaki miałem :
3380331018.jpg
Podczas montażu spotkałem się z trzema problemami, jeden z nich to impulsator z jednym kablem.
Jak w temacie już wielokrotnie wspomniano, jest to loteria jak chińczycy wyprowadzili w nim połączenia i dlatego też miałem iskrę wyzwalaną na końcu znacznika. Niestety całość miałem już wymierzoną i zamontowaną, więc musiałem podmienić impulsator z dwoma kablami od kobuza(tam nie będzie to robiło różnicy przy znaczniku nad krzywką i łatwą regulacją.
Drugi problem to było magneto ocierające nitami o cewki. Roznitowaliśmy kosz i zastosowaliśmy śruby z łbem stożkowym głęboko wpuszczone, z zewnątrz zaklepaliśmy gwint na nakrętkach i jest elegancko.
Trzeci problem to oczywiście regulator 4ro pinowy - ludziska, masę można znaleźć sprawdzając przejście z obudowy regla do któregoś z pinów. Resztę niestety trzeba eksperymentować. Wygląda na to, że żółtki wyprowadzali piny losowo i jeśli się podłącza wg jednego schematu to nie zawsze może to działać.
Schemat połączenia z tematu o cdi do 125tki i motocdi :
IMG 2540.jpg
U mnie masa oraz ładowanie się zgadzało, trzeba było zamienić aku wraz z wyjściem od świateł.
Napięcia są ok, może nawet trochę za niskie bo na full manetce ładowanie to około 13.5v oraz światła na prądzie zmiennym około 13.3v na full manetce, jednakże żarówka R2 w odbłyśniku ursusowskim świeci ładnie na średnich/wysokich obrotach.
Wszystkie części oczywiście zamontowane w karterze. Jak coś się upali to dam znać

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.