Witam serdecznie wszystkich! Od jakiegoś czasu po ukończeniu mojej B3 naszła mnie chęć zrobienia sobie Kobuza, który wg. mnie jest najładniejszym motocyklem jakim obdarowała nas Świdnicka fabryka. Od paru dni miałem na oku na allegro M21W2 za 500zł z 76roku która chciałem przerobić na kobuza. Dzisiaj rano, tj. 30 min przed końcem licytacji wyczaiłem na tablica.pl czarnego kobuza, z małymi brakami który jest do zgarnięcia niecałe 30km od mojego miejsca zamieszkania. Szybka akcja - telefon w łapę i dzwonię się pytać się czy ogłoszenie jest jeszcze aktualne

5 min później byłem już ugadany na odbiór na godzinę 18. Na tablicy.pl była cena 900zł - ostatecznie udało mi się utargować 50zł bo pojęczałem że są braki. Nie mam dokumentów - aczkolwiek osoba sprzedająca odkupiła kiedyś tego kobuza od sąsiada i powiedział że postara się je załatwić, aczkolwiek moto będzie rejestrowane na motocykl zabytkowy

Kobuza będę malował na kolor czarny - taki jak w prospekcie który można znaleźć na forum. Dużym plusem jest to że blachy są bardzo zdrowe

zamierzam całość najpierw wypiaskować - potem malowanie proszkowe podkładowe, następnie będę całość szlifował papierkami ściernymi/szpachlował szpachlówką pod malowanie proszkowe a następnie Kobuz dostanie nowy, czarny proszkowy lakier. Dostałem jeszcze w kartonie dodatkowy silnik, tyle że w częściach. No dobra, koniec pierdzielenia - przejdźmy do zdjęć i omówienia.
11.jpg
Na pierwszy rzut oka widać brak obu szklanek amortyzatorów - na dół pójdzie wypolerowana nierdzewka a na górę muszę kupić szklanki. Aha - KUPIĘ GÓRNE SZKLANKI AMORTYZATORÓW
Kolejna rzecz - część tylnej piasty jest od B3 - jutro z samego rana cisnę na złom po piastę od czwórki

Lewy boczek jest dobry, niestety prawy jest 'tłusty' od garbuski. BTW2 - kupię prawy boczek do kobuza bądz komplet.
Do baku posiadam także obie gumy, co jest dużym plusem.
Kierunkowskazy - brak przełącznika, przerywacza, w dodatku lewy tylni uchwyt banieczki jest lekko przekoszony - ale bez tragedii. No cała klamka przedniego hamulca jest od sprzęgła. Będę musiał sobie kupić taką rączkę pod kierunki kobuzowskie.
Bolca siedzenia oczywiście brak, ale dotoczę sobie wg rysunku - tu podziękowania idą do
Zmynguta za przelanie potu i wymiarów bolca siedzenia na papier

Są oba uchwyty pasażera.
22.jpg
33.jpg
Ehhh

Czemu ktoś musiał próbować go przerobić na wiejskiego ściagacza?

Chrom na tłumiku jest w bardzo dobrym stanie, będę próbował go uratować, ale niestety będzie krótszy niż oryginał, trzeba będzie tą część przyspawaną w stronę góry uciąć, wyrównać a następnie przyspawać. Potrzebny będzie także wkład tłumiący, bo po odpaleniu wypłoszyłem wszystkie ptaki w okolicy. Szkoda mi ten wydech wywalić, tym bardziej jak mówiłem, jedyną jego wadą jest tylko ten denny WT.
44.jpg
Jak mówiłem - tłusty boczek się nie zgadza. Posiadam też wybrakowaną pełną osłonę łańcucha - wybrakowaną bo brak tego okrągłego pierścienia oraz plastiku do mocowania przy silniku.
Pokrowiec siedzenia do wymiany - jaki powinien być w tym roczniku(oprócz tego że z listwą;) )?
55.jpg
Brak korka zaślepiającego sztycę - przyjmę takowy

brak kluczyka - osoba od której go kupiłem zgubiła go, moto spięte na krótko - odpala ale trzeba gasić fajką. 5tys niby na liczniku nabite, ale linka zapewne nie działa. Oprawka licznika do wymiany - ktoś wie czy idzie takie dostać gdzieś? Ta jest mocno pogięta, nie do odratowania. Licznik w 76r. był już wyskalowany do 140km/h czy powinien być 120km/h?
66.jpg
Oryginalny boczek. Sprężyny w całkiem dobrym stanie, ale pójdą w ocynk, jako że będą przykryte szklankami.
77.jpg
88.jpg
99.jpg
Nr silnika się nie zgadza - później polecę do garażu zobaczyć jaki numer mają drugie kartery.
10.jpg
Wybrakowana osłona łańcucha oraz gumy na bak - btw3. kupię resztę części do osłony łańcucha bądź komplet w ostateczności

Piszcie swoje uwagi, w szczególności czy dobrze mam ją zamiar skompletować na ten rocznik. Wiem że w 76 roku były wielkie zmiany, ale na forum widziałem parę kobuzów z łezkami z 76r w takiej konfiguracji jaką chcę zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.