Złomowe znaleziska
- wskocyklista04
- GG: 8553257
- Kontaktowanie:
Re: Złomowe znaleziska
a macie może jakieś fotki tego??
moja WueSKa:) http://www.polskajazda.pl/Motocykle/WSK/175/48870" target="_blank
niestety ja takich kół już nie mam... po prostu nie zadawało to egzaminu na dłuższą trasę, potem to już wogle się wszystko krzywiło 

- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
Z jednym złomiarzem, który orientuje się normalnie gadam i pytam o części. A tak to szukam. Reszta złomiarzy(a jest jeszcze 2 lub 3) raczej niekumata.Wężu pisze:Paweł, ty szukasz czy pytasz złomiarzy? Może koła od Rometa zostawiają na polu bo mają ich dużo a te od WSK chowają do szopy?
- Wężu
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Zawsze gadaj z szefem, żuliki, które rozbierają samochody raczej nie mają pojęcia co jest na złomie.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- pawel15
- Kontaktowanie:
Na tym złomie co ja jestem to raczej szef nie ma pojęcia. Złomiarz jeden wie o co chodzi, bo sam ma chyba motorynkę i mińska. Sam mówił, że jak są ramy lub inne części, to je na bok odkłada.
- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
Dziś byłem na złomie, znalazłem kilka ciekawych fantów, jak barometry, cewki zapłonowe i platynki do wuesek, nawiew (taki jak do lakierni żeby wyciągało pył z pomieszczenia) przełożenie do kamienia szlifierskiego i inną drobnice, nie obyło się także od wypytywania ludzi którzy przyjeżdżają coś wywieść bądź kupić i trafiło się !! jeden z gości powiedział że ma na sprzedaż ograrka 200 że jest opłacony i stoi od 10 lat w garażu i sprzeda mi go za stówkę tylko mówi od razu że to totalny złom myślę co mi szkodzi zobaczyć, jako że gość był z mojego miasta, to pojechałem do niego obejrzeć ogarka, okazało się że mówił prawdę, ogarzyna troszkę zaniedbana ale zarejestrowana i opłacona do 31 grudnia tego roku. Stan taki jak na fotkach widać że stał kuupe czasu, gość zapewniał mnie że chodził do końca i odłożył go sprawnego bo kupił sobie auto, po przywiezieniu do domu wziąłem się za odpalanie, oczywiście silnik jawki ma bardzo znaną przypadłość jak przeskakiwanie kopniaka, a dokładnie w tym silniku jest aż taki że praktycznie nie ma szansy żeby kopniak zaskoczył
ale dobra... pomimo że były w kołach kapcie, nalałem benzynki do wężyka i na miękkiej trawce brat mnie przepchnął ze 2 metry i silnik odpalił, chodzi bardzo dobrze. czuć że sprzęgło ślizga ale teraz to już pikuś, jak skończę robić z wuechą, to od razu biorę się za remont tego ogarka, brat już się napalił że będzie miał na czym jeździć 

- mateusz 46
- Moje maszyny: rm 125
- Kontaktowanie:
super ogar 100% orginał
tyko go nie maluj wypoleruj i zostaw orginał lakier i nawet orginalne nakleji ''ogar 200''
piekny a rocznik zdradzisz jaki bo tak wygląda na 88-90'
tyko go nie maluj wypoleruj i zostaw orginał lakier i nawet orginalne nakleji ''ogar 200''
piekny a rocznik zdradzisz jaki bo tak wygląda na 88-90'
Ekipa Północ
Pierwszy mój motocykl. Niestety jeszcze jako dzieciak dojechałem go ostro i sprzedałem za stówe, teraz żałuje. Tutaj półksiężyc jest w środku silnika więc trzeba będzie go rozebrać ale dużo roboty z tym nie ma, prawdopodonbie wyrobił się bolec który przechodzi przez wałek a na nim siedzi półksiężyc, można dorobić go z twardego pręta. Wszyscy mówią że Ogar jest awaryjny a mój mimo ostrego dojazdu nie był taki awaryjny (może dlatego że miał 4 tyś przebiegu
)

- xradusx
- Moje maszyny: TT600R
AWO425T - Lokalizacja: Münster
- Kontaktowanie:
Ładny ogar wystarczy umyć i w polerkę :p A felgi to rdza czy smar ? ja miałem tak że wyprowadziłem komara który stał z 15 lat i mówię jaki on zardzewiały a jak felgi benzynką przemyłem to chrom był w stanie nienaruszonym a komar był cały spryskany rzadkim smarem i zalany olejem (kiedyś to ludzie mieli do tego sentyment a teraz pod chmurką leżą 

-
- GG: 9296900
- Moje maszyny: FSM 126 BIS '89
- Kontaktowanie:
Niezły Ogarek, moja jawa wyglądała dużo gorzej jak ją kupiłem. Duży plus ze ma papiery i jest ubezpieczony, ciężko teraz kupić takiego bzyka z papierami. Gdybyś potrzebował jakichś części do silnika to odezwij się na gg
- Brat
- Kontaktowanie:
A więc, co do przeskakiwania kopki to wiem co tam siedzi, miałem już taki sprzęt i tą samą przypadłość, bez problemu to ogarnę, co do kół to jest powierzchowna rdza (tak samo inne elementy chromowane) kierownice,amorki a moze nawet tłumik załatwię, za to kół za chiny w ładnym stanie nie dostane wiec je pomaluje, w ogóle Romet dostanie całkiem nowy lakier bo brat i tak chce niebieski metalik (ku pamięci naszego starego ogarka 200), bo ten i tak jest po obdzierany, nie widać tylko tego na fotkach.
Co do roku to niestety nie wiem, wiem że data wpisania do rejestru to '92 wiec może to też i data produkcji
Co do roku to niestety nie wiem, wiem że data wpisania do rejestru to '92 wiec może to też i data produkcji
- Wężu
- Kontaktowanie:
Pierwsze 2 cyfry numeru ramy to zazwyczaj rocznik.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- Brat
- Kontaktowanie:
dzięki Wężu, na ramie jest nabite 88 i dalej nr ramy, czyli rocznik znam, nie wiem gdzie jest tabliczka znamionowa, w komarkach była koło uchwytu silnika, a tutaj nie mogę jej znaleźć 
Oprócz tego zamieniłem stary 1 tłokowy kompresor na dwu tłokowy który wyrwałem na załomie za 15 zł, bije jak oszalały, 6 atmosfer w minutę piętnaście, z ręką na sercu powiem że bije ze 3 razy szybciej niż ten poprzedni 1 tłokowy, liczę że teraz piaskować będę mógł bez większych problemów
Jeszcze fotka wiatraków przemysłowych które wygrzebałem na złomie (są na 230v) umieszczę je w piwnicy żeby wyciągało pył z lakieru jak coś się będzie malować
Znalazłem też zegar mierniczy, na początku myślałem że to barometr ino jakiś dziwny, ale potem się skapłem że to zegar taki jak jest do ustawiania/wyprzedzenia zapłonu.

Oprócz tego zamieniłem stary 1 tłokowy kompresor na dwu tłokowy który wyrwałem na załomie za 15 zł, bije jak oszalały, 6 atmosfer w minutę piętnaście, z ręką na sercu powiem że bije ze 3 razy szybciej niż ten poprzedni 1 tłokowy, liczę że teraz piaskować będę mógł bez większych problemów

Jeszcze fotka wiatraków przemysłowych które wygrzebałem na złomie (są na 230v) umieszczę je w piwnicy żeby wyciągało pył z lakieru jak coś się będzie malować

Znalazłem też zegar mierniczy, na początku myślałem że to barometr ino jakiś dziwny, ale potem się skapłem że to zegar taki jak jest do ustawiania/wyprzedzenia zapłonu.

- Wężu
- Kontaktowanie:
W Ogarach i motorynkach nie ma tabliczki znamionowej.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- pgorzynski3
- GG: 930745
- Kontaktowanie:
A OTO CO JA DZISIAJ ZNALAZŁEM NA ZŁOMIE......Jak wjechałem na teren złomowiska to pani z uśmiechem na twarzy zapytała''pewnie motoru pan szuka bo mam dla pana odłożony.Po czym wprowadziłem go na wage i pani skasowała mnie stówkę
stan średni ,silnik stoi, ale za to napis kobuz TURBO na boczku mnie urzekł
Kurde mój telefon nawalił i wcieło mi fote mojego znalezisko to wsk 175 kOBUZ Z 81R Z kierunkami kopletna.jak przywiozę ja do domu to dodam fote.

Kupie do 175s2:Opona tył continental
- Kamil
- GG: 8246388
- Moje maszyny: Kilka WSK
Komar
Pony 301 - Lokalizacja: Mazowsze
- Kontaktowanie:
przywóź szybko żeby nie sprzątneli.
ja już tak miałem właśnie z Kobuzem ...

Ja też ostatnio znalazłem kilka części.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68f ... a9f7e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6f ... 3fe2f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a0a ... 17c94.html
Gaźnik od dwuramówki w bd stanie wraz z filtrem powietrza, zapłon głęboki w bd stanie z idealnymi platynkami, do tego kilka wałków, kopniaków, gałek od biegów, innych gaźników, cylinder alu org ZMD z tłokiem, dwa koła zamachowe itd. Od tego samego gościa mam jescze kartery z wałem i skrzynią prawdopodobnie od L w bd stanie, po karterach widać że są po małym przebiegu, gniazda na łożyska w super stanie, nie ma mowy żeby włożyć łożyska na zimno, gażnik i zapłon pewnie są z tego samego silnika dlatego wszystko w bd stanie, niestety były one niewłaściwie przechowywane i kartery zrobiły się białe (może to przez ptaki bo tam ich sporo było) a wał z cienkim korbowodem zardzewiał. Planuje złożyć sobie ładny silniczek od L i położyć go na półkę, może kiedys kupię rame to sobie założe.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68f ... a9f7e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6f ... 3fe2f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a0a ... 17c94.html
Gaźnik od dwuramówki w bd stanie wraz z filtrem powietrza, zapłon głęboki w bd stanie z idealnymi platynkami, do tego kilka wałków, kopniaków, gałek od biegów, innych gaźników, cylinder alu org ZMD z tłokiem, dwa koła zamachowe itd. Od tego samego gościa mam jescze kartery z wałem i skrzynią prawdopodobnie od L w bd stanie, po karterach widać że są po małym przebiegu, gniazda na łożyska w super stanie, nie ma mowy żeby włożyć łożyska na zimno, gażnik i zapłon pewnie są z tego samego silnika dlatego wszystko w bd stanie, niestety były one niewłaściwie przechowywane i kartery zrobiły się białe (może to przez ptaki bo tam ich sporo było) a wał z cienkim korbowodem zardzewiał. Planuje złożyć sobie ładny silniczek od L i położyć go na półkę, może kiedys kupię rame to sobie założe.
- pawel15
- Kontaktowanie:
Ja to mam szczęście do tych złomów- zajeżdżam we wtorek przed 9- doznaję szoku
zamknięte. Dzisiaj zajeżdżam (ok. 10 minut przed 16) znowu zamknięte
(niezły mają etat- robić od 9 do 16- w tych godzinach najprawdopodobniej jest brama otwarta.). Jutro się jeszcze wybiorę i może w sobotę.
EDIT: Kermit, niezłe znaleziska. Ile zapłaciłeś?

EDIT: Kermit, niezłe znaleziska. Ile zapłaciłeś?
- Wężu
- Kontaktowanie:
U mnie na złomie to też różnie. Czasem o 15 już zamknięte a ostatnio nawet do 17 mieli.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
Zapłaciłem za to 35 zł.pawel15 pisze:EDIT: Kermit, niezłe znaleziska. Ile zapłaciłeś?
Ja mam do obejrzenia dwa złomy. Jeden jest zawsze otwarty jak wracam ze szkoły ale niestety zwykle nic tam nie ma a na tym drugim rzadko jestem.