Ubranie na motór...
- Kosa
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK Kos
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
Motorynia - Lokalizacja: Poznań
- Kontaktowanie:
Ubranie na motór...
W związku z tym, że latem mam zamiar wyjechać na poznańskie ulice mam do Was pytanie dotyczące sprawy bardzo istotnej tzn. rodzaju ochrony jaką stosujecie podczas jazdy. Co założyć na grzbiet żeby czuć się w miarę bezpiecznie - jakąś "zbroję" i na to zwykłą kurtkę/bluzę czy kurtkę z już wszytymi ochraniaczami? Rękawice? Ochraniacze na nogi? Możecie polecić coś konkretnego i w miarę przystępnego cenowo? Wariackich prędkości i tak się na tym sprzęcie nie osiągnie ale kilka razy widziałem jak skuterki ślizgały się po asfalcie i nie wygląda to wesoło - niezależnie od prędkości:)
- daroohd
- Moje maszyny: Wsk Lelek.
Re: Ubranie na motór...
polecam linka
[url]ttp://www.outlet.intermotors.pl/215-kurtki-tekstylne[/url]
Sam muszę u nich coś wylukac bo mój BUSE ma juz z 15 lat i jest po szlifie nie do zajechania..
[url]ttp://www.outlet.intermotors.pl/215-kurtki-tekstylne[/url]
Sam muszę u nich coś wylukac bo mój BUSE ma juz z 15 lat i jest po szlifie nie do zajechania..
-
- Moje maszyny: Wsk1973 garbuska
- Kontaktowanie:
taki skafander troche pomaga,ale nie licz,ze bedziesz bezpieczny,wywinalem orla dosc konkretnego na szlifierce,fakt pomogl,ale polamalo mnie mimo wszystko tez mocno,wiec cudow sie nie spodziewaj,polecam sklep w mikolajkach pomorskich,googole da ci linka do nich
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Na górę ubieram ramoneskę zaś dół niestety zwykłe jeansy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Adam_Ga
- Moje maszyny: 125 & 175 & 350
- Kontaktowanie:
są też jeansy wzmacniane, koszt 300 w górę
"Jak się dba to się i jedzie, jak się nie dba to się nie będzie jechało"
- mariusz30003
- Moje maszyny: WSK M06 B5 4T
WSK M06-B1
Dezamet Typ 756,2 Stella - Lokalizacja: Lubartów
- Kontaktowanie:
Po pierwsze rozum w głowie, po drugie też.
Ja jeżdżę adekwatnie do aury na dworze, raz to są szorty i t-shert, raz "baranica" i kalesony. Żadna zbroja Cię nie uchroni przed głupotą i brawurą. A to, że ktoś w Ciebie przydzwoni to i tak masz 50% szansy czy przeżyjesz czy nie.
Ja jeżdżę adekwatnie do aury na dworze, raz to są szorty i t-shert, raz "baranica" i kalesony. Żadna zbroja Cię nie uchroni przed głupotą i brawurą. A to, że ktoś w Ciebie przydzwoni to i tak masz 50% szansy czy przeżyjesz czy nie.
- Kosa
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
- Kontaktowanie:
Jak sobie pomyślę o ślizgu w szortach to mi się ciepło robi:) Za szczeniaka miałem dwie przygody Babetką i jedną Lelkiem wujka - dziwne, że nic poważnego się nie stało oprócz kilu stłuczeń i poparzonych nóg ale z wiekiem człowiek mądrzeje... tak przynajmniej mówią:) Nie wiem czy puściłbym się w szortach i krótkim rękawku na przejażdżkę - długie spodnie przynajmniej dają złudzenie większej ochrony:) Nie twierdzę, że powinno się wskakiwać w kombinezon z ochraniaczami, kask i diabli wiedzą co jeszcze ale wydaje mi się, że jakieś ochraniacze na nogi i ramiona są wskazane - pytanie tylko czy pakować się w buzera czy tekstylną kurtalę z wzmocnieniami - mam na myśli przede wszystkim jazdę po mieście w sporym ruchu ulicznym.
Jazda po wiosce u teściów gdzie w ciągu dnia przelecą ze cztery samochody to już inna bajka:)
Jazda po wiosce u teściów gdzie w ciągu dnia przelecą ze cztery samochody to już inna bajka:)
-
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
Na klasyka wsiadam odzieży codziennej. Wyróżnia mnie tylko kask, ale taki do 200zł. Jazda wsk125, czy osą m52 to powolne wleczenie się połączone z oglądaniem krajobrazu lub widokiem min mijanych ludzi. Na tą chwilę nic więcej kupować i nosić nie mam zamiaru. Sytuacja pewnie się zmieni jak zacznę jeździć MZ trophy 250 lub MZ ts 250/1, wski 175 nie posiadam.
Obecnie przy prędkości 60 spotkanie z samochodem który mnie nie zauważy to jak wypadek pieszego potraconego przez samochód nawet jeśli samochód się zatrzyma do zera zjeżdżają mi drogę. Większe prędkości to oczywiście większe ryzyko. Osobiście z tego powodu wybieram drogi mało uczęszczane/wiejski lub jeśli się nie boję o motor to las i maksymalnie drugi bieg - wycieczka krajobrazowa
Obecnie przy prędkości 60 spotkanie z samochodem który mnie nie zauważy to jak wypadek pieszego potraconego przez samochód nawet jeśli samochód się zatrzyma do zera zjeżdżają mi drogę. Większe prędkości to oczywiście większe ryzyko. Osobiście z tego powodu wybieram drogi mało uczęszczane/wiejski lub jeśli się nie boję o motor to las i maksymalnie drugi bieg - wycieczka krajobrazowa

-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Tak jak piszesz, ja na szczęście mieszkam w około 50 tyś mieście, więc wyrwać się na wioskę to przysłowiowe dwa zakręty. W dużym mieście pewnie bym miał lusterka po obu stronach nie patrząc na oryginalny wygląd osy, czy mz
- daroohd
Co do kurtki to trzeba tez określić jakie wypady cie interesują jak gdzieś dalej to najlepsze textylne z membraną, ładnie oddychają jak zimno jest podpinka maja wzmacniane elementy i wkładki które bardzo dużo dają. Skóra na + ze ładnie wygląda ale na - w lato zapocony na maxa, ciężka i nie oddycha tak jak kurtka textylna z membraną. Na szybki wypad do sklepu w upał mega wygodna jest bluza od Małego HD , mam taka z logo Skull Harley-Davidson, rewalka do tego kask otwarty i jeansy.
Musisz podejść do tego jak kobieta na każda wyprawę tzn pogodę, zlot, wypad musisz mieć inna, kurtkę jedna to za mało.
Co do textylnej to ja zaliczyłem w swojej Buse glebę przy 120 i się za dużo nie przetarła wzmocnienia pomogły bo ślizg był długi na asfalcie. Co do wioski to bywa rożnie samochody to pikuś ja raz z 20 lat temu jechałem przez wieś właśnie WSK ą szeroką droga 40km/h od 40-50 krów idących poboczem koło drogi i jednej się zamarzyło nagle przejść na druga stronę, szczęście ze krowy to miękkie stworzenia.
Musisz podejść do tego jak kobieta na każda wyprawę tzn pogodę, zlot, wypad musisz mieć inna, kurtkę jedna to za mało.
Co do textylnej to ja zaliczyłem w swojej Buse glebę przy 120 i się za dużo nie przetarła wzmocnienia pomogły bo ślizg był długi na asfalcie. Co do wioski to bywa rożnie samochody to pikuś ja raz z 20 lat temu jechałem przez wieś właśnie WSK ą szeroką droga 40km/h od 40-50 krów idących poboczem koło drogi i jednej się zamarzyło nagle przejść na druga stronę, szczęście ze krowy to miękkie stworzenia.
- Kosa
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
- Kontaktowanie:
Znaczy się poleciałeś na cielęcinkę:) Dzięki za sugestie - w moim przypadku to będzie raczej powolne bujanie WSKą 125 - nie mam prawka na motor i nie chcę go robić bo demon prędkości bardzo mnie kusi 

- mariusz30003
- Moje maszyny: WSK M06 B5 4T
WSK M06-B1
Dezamet Typ 756,2 Stella - Lokalizacja: Lubartów
- Kontaktowanie:
Jeździłem po mniejszym i większym mieście (Lubartów, Lublin) wiosce i lesie, nie raz zaliczyłem glebę ( nie na WSK) i wiem że rozwaga i przewidywanie na przód to podstawa.
Na duże miasto WSK125 się nie nadaje, zbyt słabe przyśpieszenie wkurza to kierowców którzy zaczynają na tobie wymuszać pierwszeństwo, Ciekawą i wesołą sprawą jest to że rozprasza innych użytkowników ruchu co staje się niebezpieczne ( Zapatrzony w WSK mego brata gość wjechał w kufer drugiemu).
Popatrz na cyklistów, rowerem spokojnie wyciągniesz 40kmh to niewiele mniej niż prędkość przelotowa WSKi 125 i jakoś dają radę zarówno w miastach i poza nimi.
Poza tym gość w stricte "szlifierkowskim" wdzienku na WSK wyglądał by przekomicznie.
Ubierz się modnie i wygodnie a'la PRL, jazda ma dawać przyjemność a nie stres .
Na duże miasto WSK125 się nie nadaje, zbyt słabe przyśpieszenie wkurza to kierowców którzy zaczynają na tobie wymuszać pierwszeństwo, Ciekawą i wesołą sprawą jest to że rozprasza innych użytkowników ruchu co staje się niebezpieczne ( Zapatrzony w WSK mego brata gość wjechał w kufer drugiemu).
Popatrz na cyklistów, rowerem spokojnie wyciągniesz 40kmh to niewiele mniej niż prędkość przelotowa WSKi 125 i jakoś dają radę zarówno w miastach i poza nimi.
Poza tym gość w stricte "szlifierkowskim" wdzienku na WSK wyglądał by przekomicznie.
Ubierz się modnie i wygodnie a'la PRL, jazda ma dawać przyjemność a nie stres .
- Kosa
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
- Kontaktowanie:
Odkopię bo nie chcę zaczynać nowego tematu - pojawiła się przeszkoda, której nie przewidziałem - obwód głowy 66-67cm
Dyskwalifikuje to 99% kasków dostępnych w sieci - macie jakieś sprawdzone miejsca, gdzie można taki wielki garnek dostać? Są kaski dostępne w tak dużych rozmiarach - problem w tym, że kosztują tyle co WSKa...

-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Na pewno dobrze mierzyłeś? 1-2 nad uszami dookoła głowy
Myślałem że 62 to już maks

- qpa
- Moje maszyny: mustang ttr
- Kontaktowanie:
Może ma dredy 

- Kosa
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
- Kontaktowanie:
No może 65...Nie róbcie sobie jaj bo będę ryczał.
- daroohd
W ostateczności taki kask i wyciągnij środek .
http://allegro.pl/kask-otwarty-helm-wet ... 5908557694
Co do kasku nie kupisz dobrze przez neta trzeba jechać do sklepu gdzie jest duży wybór i przymierzać kask kaskowi nie równy.
Na początku będzie ciasny ale się ułoży. Ja np polecam Lazera pierwszy kupiłem prawie 20 lat temu i jest dobry do dziś cena i jakość na + maja po 5 gwiazdek w zderzeniach , 5 lat gwarancji i nie są drogie.
Co do rozmiarów to różnie mam Xl ale w sklepie założyłem AGV XL no i był problem wyciągnąć z niego głowę w sklepie..
Z 5 lat temu kupiłem tego Lazerka
http://www.kaski.com.pl/lazer-breva-lx- ... rers_id=12
Ma wszystkie bajery jakie są w kasku przydatne szybka jak nowa, nawet w tym starym Lazerku nie jest zniszczona a przejechała kilkadziesiąt tys km. Jedz do salonu motocyklowego w okolicy i po testuj co mają.
http://allegro.pl/kask-otwarty-helm-wet ... 5908557694
Co do kasku nie kupisz dobrze przez neta trzeba jechać do sklepu gdzie jest duży wybór i przymierzać kask kaskowi nie równy.
Na początku będzie ciasny ale się ułoży. Ja np polecam Lazera pierwszy kupiłem prawie 20 lat temu i jest dobry do dziś cena i jakość na + maja po 5 gwiazdek w zderzeniach , 5 lat gwarancji i nie są drogie.
Co do rozmiarów to różnie mam Xl ale w sklepie założyłem AGV XL no i był problem wyciągnąć z niego głowę w sklepie..
Z 5 lat temu kupiłem tego Lazerka
http://www.kaski.com.pl/lazer-breva-lx- ... rers_id=12
Ma wszystkie bajery jakie są w kasku przydatne szybka jak nowa, nawet w tym starym Lazerku nie jest zniszczona a przejechała kilkadziesiąt tys km. Jedz do salonu motocyklowego w okolicy i po testuj co mają.
-
- Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2 - Lokalizacja: Wolbrom
- Kontaktowanie:
Kosa jednym słowem masz łeb nie od parady 
Zrób tak jak Daroohd pisze kask trzeba kupować tylko po przymierzeniu na głowę.

Zrób tak jak Daroohd pisze kask trzeba kupować tylko po przymierzeniu na głowę.