Witam
Mam problem z wałem - tzn po kilku km od regeneracji stanął korbowód.
Rozpołowiłem wał i zauważyłem, że podkładki (12 na rysunku) są popękane. Wysypały mi się one i teraz mam problem ze znalezieniem nowych.
Czy moge zastąpić ten element jakąś inną podkładką i do czego to w ogóle służy?
Może da się złożyć bez tego ?
Naprawa wału - problem
-
- GG: 1970710
- Moje maszyny: WSK KOS '82
K750 - Lokalizacja: Dzierżoniów
- Kontaktowanie:
Naprawa wału - problem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"o święty benzyniarzu ... "
- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
Re: Naprawa wału - problem
To jest podkładka dystansowa korbowodu służy do ustalenia szerokości wału i zarazem luzu korbowodu względem przeciwwag, lepiej poszukaj odpowiednich podkładek o takiej samej grubości i zamontuj ale pamiętaj żeby były hartowane i twarde zwykła podkładka może nie zdać egzaminu .
Ekipa Południe®
-
- Kontaktowanie:
Dzięki, a nie wiesz czy w handlu dostępne są jakieś zamienniki? Ostatecznie pozostanie mi dorobić.
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 175 '80;
HondaXR600R '93; Varadero 125, Junaki - Lokalizacja: Jablonna
- Kontaktowanie:
zamienniki pewnie znajdziesz, ale raczej sugerowalbym sie gruboscia podkladki i srednica wewnetrzna
niz ksztaltem (te 2 cechy ktore podalem sa kluczowe dla poprawnej pracy) - nie probuj tez skladac bez tych podkladek, bo uzyskasz duza "przypadkowosc" w pracy lozyska w stopie korbowodu.
jesli bedziesz chcial dorabiac to albo z podobnej podkladki - wazne by zgadzala sie srednica wewnetrzna, grubosc zawsze mozna przeszlifowac na magnesowce - jesli idzie o material to stal hartowana i szlifowana, ja w XR600 mam takie podkladki z brazu i tez hula.
najlepiej zanies wal to kogos kto takie reczy naprawia/regeneruje niech podkladki dobierze/dorobi i wycentruje wal na nowo.
niz ksztaltem (te 2 cechy ktore podalem sa kluczowe dla poprawnej pracy) - nie probuj tez skladac bez tych podkladek, bo uzyskasz duza "przypadkowosc" w pracy lozyska w stopie korbowodu.
jesli bedziesz chcial dorabiac to albo z podobnej podkladki - wazne by zgadzala sie srednica wewnetrzna, grubosc zawsze mozna przeszlifowac na magnesowce - jesli idzie o material to stal hartowana i szlifowana, ja w XR600 mam takie podkladki z brazu i tez hula.
najlepiej zanies wal to kogos kto takie reczy naprawia/regeneruje niech podkladki dobierze/dorobi i wycentruje wal na nowo.
Troche o naszym Wieslawie: viewtopic.php?f=72&t=18728
-
- Kontaktowanie:
Super, dzięki za pomoc!
Uda mi się to we własnym zakresie zrobić.
Zdam relacje jak sprawa się zakończyła
Uda mi się to we własnym zakresie zrobić.
Zdam relacje jak sprawa się zakończyła