SHL Gazela Na co zwracać uwagę przy zakupie?
- DamianWSK
- GG: 4538279
- Kontaktowanie:
SHL Gazela Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Mam okazję kupić Gazelę z dokumentami. W najbliższym czasie jadę ją obejrzeć. Na co zwracać uwagę przy oględzinach? Wiem tylko, że ciężko dostać oryginalną dźwignię ssania oraz licznik.
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Re: SHL Gazela Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Poszperaj na stronie Fenixa. Odszukaj artykuł o jego Gazeli. Fenix zwracał tam uwagę na drobne elementy których często brakuje. Oprócz dźwigienki ssania była tam jeszcze z tego co pamiętam śruba bodaj od regulacji reflektora? A może od czegoś innego w każdym razie od góry na nochalu. Ponadto okucie przedniego błotnika. Taki mini zderzaczek.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
- DamianWSK
- Kontaktowanie:
Byłem dzisiaj obejrzeć Gazelę. Akurat brakuje najważniejszych rzeczy:osłon bocznych, tej śrubki do regulacji reflektora, dźwignia ssania jest ułamana, licznik od MZ. Ale za to siedzenie jest z nowym obszyciem, bak jest ze znaczkami i gumami, nowa instalacja elektryczna, 2 silniki(niestety w częściach). Ile według Was może być warta taka Gazela?
- Alien
- GG: 0
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Powiedz nam raczej ile koleś za nią woła
wydaj mi sie ze głównym atutem są tutaj papiery..

- DamianWSK
- Kontaktowanie:
Koleś chce 500 zł, do negocjacji.
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Bierz!
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
-
- Moje maszyny: WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
Za 500 zł??!! To raczej zły interes: z tych ważnych, trudno dostępnych gazelowski gadżetów to ma jedynie "sarenki" na baku (te "sarenki" to oczywiście gazele). Pozostałe istotne elementy właściwie są już nie osiągalne. Kiedy-kiedyś jak chciałem odbudować Gazelę, to kupiłem chyba z pięć-sześć "Gazel": bo jedna miała coś-tam, druga jeszcze coś innego... No to jakbym chciał płacić po 500 zł za każdą, to ładnie bym wylądował...
Nie daj się podpuszczać: panie tu brakuje tylko duperelki! Bo te duperelki mogą być na tyle drogie, że obrzydzą ci Gazelę na długie lata... Ja dałbym za ten motor - powiedzmy - stówę, bo tyle są warte "sarenki" na baku. Jak "likwidowałem" gazelowskie fanty, to na allegro za takie 2 sarenki dostałem 120 zł i za drugi komplet równo 100 zł (ale z urwanym jednym oczkiem pod śrubkę mocującą). Ale to było chyba ze dwa-trzy lata temu. Reszta jest z tego co tam jest w komplecie - jest wg. mnie warta tyle, co na złomie zapłacą (odlicz jeszcze od tego koszty dostarczenia na złomowisko).
Nie daj się podpuszczać: panie tu brakuje tylko duperelki! Bo te duperelki mogą być na tyle drogie, że obrzydzą ci Gazelę na długie lata... Ja dałbym za ten motor - powiedzmy - stówę, bo tyle są warte "sarenki" na baku. Jak "likwidowałem" gazelowskie fanty, to na allegro za takie 2 sarenki dostałem 120 zł i za drugi komplet równo 100 zł (ale z urwanym jednym oczkiem pod śrubkę mocującą). Ale to było chyba ze dwa-trzy lata temu. Reszta jest z tego co tam jest w komplecie - jest wg. mnie warta tyle, co na złomie zapłacą (odlicz jeszcze od tego koszty dostarczenia na złomowisko).
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank
- DamianWSK
- Kontaktowanie:
Koleś też za grosze motoru nie odda, bo ma o tym pojęcie, i poza tym często jeździ po zlotach, bazarach itp na swojej Jawie. Zaproponuję mu 350 zł od ręki, ciekawe co powie. A tak przy okazji: ile sztuk Gazel wyprodukowano?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Alien
- Kontaktowanie:
To ta Gazela ze zdjęcia??? Jeśli tak to nie ma się nad czym zastanawiać, tym bardziej ze ma papiery....Jak nie kupisz to daj namiar - na pewno się ktoś chętny znajdzie! 

-
- Kontaktowanie:
*/ Jeśli to jest ta ze zdjęcia - to faktycznie może jednak nie wypuścić jej z ręki? Na fotce wydaje się b. ładna, choć z twojego opisu wyglądało to cieniutko. Dźwigienkę ssania dorabia i sprzedaje jeden z kolegów eshaelowców - bitels - na forum SHL. Z ważnych i trudno dostępnych spraw jeszcze widzę na zdjęciu to takie aluminiowe okucie na przednim błotniku. Na fotce nie za bardzo da się obejrzeć bagażnik - ale widzę że chociaż jest! No nie tak źle!! Trza brać...
*/ A jeśli chodzi o liczbę wyprodukowanych Gazel to w literaturze podaje się ok. 50 tys. egzemplarzy.
*/ Licznik jest zdaje się taki sam, jak w Junaku: dlatego na allegro można jeszcze spotkać kompletny licznik - cena ok. 100 zł. Ja swój sprzedałem właśnie na allegro 150 zł (jeden z moich liczników), ale on był naprawdę w wyśmienitym stanie! Pozostałe poszły coś ok. stówe za szt.
*/ Co do osłon bocznych to jak poczekasz cierpliwie na allegro, to znajdziesz (nie są drogie, cena oczywiście będzie zależała od stanu: byłe nie była pogięta, bo prostowanie tych osłon niewiele daje, materiał bardzo łatwo zmienia wymiary w czasie prostowania i wygląda to potem jak Jasiu po dużej wódce! Raczej nędznie...

*/ A jeśli chodzi o liczbę wyprodukowanych Gazel to w literaturze podaje się ok. 50 tys. egzemplarzy.
*/ Licznik jest zdaje się taki sam, jak w Junaku: dlatego na allegro można jeszcze spotkać kompletny licznik - cena ok. 100 zł. Ja swój sprzedałem właśnie na allegro 150 zł (jeden z moich liczników), ale on był naprawdę w wyśmienitym stanie! Pozostałe poszły coś ok. stówe za szt.
*/ Co do osłon bocznych to jak poczekasz cierpliwie na allegro, to znajdziesz (nie są drogie, cena oczywiście będzie zależała od stanu: byłe nie była pogięta, bo prostowanie tych osłon niewiele daje, materiał bardzo łatwo zmienia wymiary w czasie prostowania i wygląda to potem jak Jasiu po dużej wódce! Raczej nędznie...

- DamianWSK
- Kontaktowanie:
Tak to jest ta Gazela co na zdjęciu. Ma okucie błotnika, bagażnik jest sprawny, pomalowany. Odczekam tydzień, zaproponuję 350 zł, jak do tej pory nie sprzedał (jakieś 2 miesiące temu zobaczyłem ogłoszenie) to może do 400 zł zejdzie. Co prawda nie ma umowy, ale dowód rejestracyjny nie ma obciętego narożnika i myślę, że pójdzie zarejestrować.
-
- Kontaktowanie:
Co do rejestracji ==> jak nie była wyrejestrowana, to nie powinno być żadnych problemów. Trzeba będzie jednak tak spisać umowę jakbyś kupował od ostatniego właściciela, tego z dowodu. Nie muszę ci chyba mówić, że podpis trzeba będzie podrobić i liczyć, że nikt nigdzie i nigdy nie będzie dochodził prawdy! Jak już będziecie spisywać umowę, to pamiętaj, że motocykle do 1 tysiąca zł nie muszą być zgłaszane do urzędu skarbowego. Idziesz prosto do wydz. komunikacji (czy jak tam on się u was nazywa ==> w Kielcach jest to wydz. spraw obywatelskich).
- Alien
- Kontaktowanie:
Będę bezpośredni i powiem że kupując gazele w tym stanie z dokumentacja nie ma możliwości że być stracił na tym interesie...Targować sie trzeba, ale i tak bym wziął
jak masz kasę to sie nie zastanawiaj..Jak Ci sie nie spodoba to i tak sprzedasz bez większych problemów..

-
- Kontaktowanie:
Ja też jestem tego samego zdania!! A jakbyś jednak rozmyślił się, to daj chociaż znać - byłbym zainteresowany kupnem.

- DamianWSK
- Kontaktowanie:
Jak mówicie, że warto to raczej ją kupię. A czy do Gazeli podejdzie wał od WSK 175?
-
- Kontaktowanie:
Podejdzie w zupełności. Różni się chyba tylko sposobem ułożyskowania korbowodu na czopie głównym: to nowsze ułożyskowanie wueskowskie ma już ulepszoną postać.
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Dla sprostowania, chodzi o stopę korbowodu która była łożyskowana chyba na 2 rzędowym łożysku, a później już na wytrzymalszym-jednorzędowym.
- DamianWSK
- Kontaktowanie:
Wczoraj kupiłem tą Gazele. Udało się stargować do 400 zł. Wieczorem zamieszczę zdjęcia.
- Marq21
- Moje maszyny: WSK M06
1959
WSK M06 B1 196?
WSK M06 B3 garbuska
1975 - Lokalizacja: Sandomierz
- Kontaktowanie:
Wydaje mi sie ze to dobry zakup ja jakiś czas temu tez kupiłem gazele ale moja w porównaniu do twojej to była kupka złomu tylko ze kompletna była i z papierami:)
- Filip518
- Moje maszyny: M21W2 Kobuz '76
M06B1 '68
Komar 2330 '74
Suzuki RG80 '92 - Lokalizacja: Wartkowice
- Kontaktowanie:
Gdzie zdjęcia Gazeli?!
;P
;P