CDI W WSK 125
- Muciek
- Moderator
- Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
- Kontaktowanie:
Re: CDI W WSK 125
Jak chcesz dać 700zł to proszę bardzo
Tyle stoi Vape do Jawy 350

-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
700zł ale chyba razem z alternatorem
Mam Vape w JAWIE TS350 za sam zapłon płaciłem coś ok. 300zł (fakt, że było to 7 lat temu) ..... no cóż inflacja
VAPE robiło z tego co pamiętam różne dziwne wynalazki. Niestety one raczej były dedykowane do jaw. Oczywiście można próbować to przerabiać ale jak dla mnie najważniejsza jest krzywka na wale i mocowanie impulsatora. Te dwa elementy w VAPE są dedykowane do JAWY. Do 125 raczej nie podejdą bez całkowitej przeróbki (czytaj zrobienia mocowania na nowo). Skoro i tak trzeba połowę zrobić na nowo to wydaje się, że lepiej wykorzystać coś tańszego 

-
- Moje maszyny: WSK 125 KOS
- Kontaktowanie:
Witam
Śledząc wątek zapłonu bez platynek i instalacji 12V w motocyklu WSK 125. Sam niecierpliwie czekam na przetestowany zestaw do samodzielnego montażu. Szukając co nieco w internecie znalazłem stronkę z kompletami zapłonów do czeskich motocykli,oto link
http://www.mps-moto.cz/vape.php
Dużo rysunków technicznych i opisów. Ciekaw jestem czy coś można by było dopasować do silników WSK 125 z tych kompletów. Pozdrawiam wszystkich testujących zapłon cdi i czekam na gotowy zestaw do samodzielnego montażu.
Śledząc wątek zapłonu bez platynek i instalacji 12V w motocyklu WSK 125. Sam niecierpliwie czekam na przetestowany zestaw do samodzielnego montażu. Szukając co nieco w internecie znalazłem stronkę z kompletami zapłonów do czeskich motocykli,oto link
http://www.mps-moto.cz/vape.php
Dużo rysunków technicznych i opisów. Ciekaw jestem czy coś można by było dopasować do silników WSK 125 z tych kompletów. Pozdrawiam wszystkich testujących zapłon cdi i czekam na gotowy zestaw do samodzielnego montażu.
- Muciek
- Moderator
- Kontaktowanie:
Pan widzi ceny tego wszystkiego? Lepiej takie CDI jak Audiobas bo podchodzi z małą liczbą modyfikacji.
-
- Kontaktowanie:
Witam
Ceny wiadomo wysokie ale obejrzeć można, do tego poczytać. Nabrać wiedzy i szukać dobrej jakości zamienników.
Pozdrawiam
Ceny wiadomo wysokie ale obejrzeć można, do tego poczytać. Nabrać wiedzy i szukać dobrej jakości zamienników.
Pozdrawiam
-
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
- Kontaktowanie:
Słuchajcie VAPE jest drogi jak cholera ale jest dobry. Do jawy to wręcz jedyny sensowny wybór. Jeżeli ktoś kiedyś regulował czeski patent z dwom przerywaczami to wie o co chodzi. A VAPE jest dedykowany - zakładasz i jedziesz. Bez kombinacji ...
A w WSK nie ma takich problemów. Jeden gar, prosta regulacja zapłonu. Spokojnie można coś tańszego montować. Tym bardzie, że odchudzenie magneta sprawia, że silniczek się lepiej kręci
A w WSK nie ma takich problemów. Jeden gar, prosta regulacja zapłonu. Spokojnie można coś tańszego montować. Tym bardzie, że odchudzenie magneta sprawia, że silniczek się lepiej kręci

No i jak zwykle o kase.. za vape placisz te 7 stów,w czechach pewnie mniej,zakladasz,zadnych regulacji i kombinacji i chodzi,zwyczajnie bezobslugowe.to cdi audiobasa kolo 300zl chyba mu wyszlo czy lepiej,a roboty masa przy tym i jeszcze ladowania nie ma,
-
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
- Kontaktowanie:
VAPE za 700zł to zestaw z "prądnicą" (albo alternatorem). Do jawy prądnica jest niepotrzebna. Wystarczy sam zapłon. Altek w jawie jest całkiem sprawny - mówię oczywiście o TSce. Niestety w przypadku WSK trzeba wyłożyć kasę na całość.
- Muciek
- Moderator
- Kontaktowanie:
Nie działa bo ma niesprawny regulator!! Tam już ktoś pisał że mu to działa.
-
- Kontaktowanie:
Witam
W planach mam zapłon cdi w swojej WSK. Czytając śledząc posty zapłonu cdi mam pytanko. Znalazłem na allegro zestaw Iskrownik+stator-link do aukcji:
http://allegro.pl/iskrownik-stator-magn ... 12293.html
Czy do tego kompletu trzeba dorabiać toczyć podstawę do której mocowany jest stator, i czy mocowanie magneta na stożek wału pasuje bez większych przeróbek. Wiem że to nieco spóźnione pytanie , ale lepiej 15 razy pytać niż później się zdziwić.
Pozdrawiam
W planach mam zapłon cdi w swojej WSK. Czytając śledząc posty zapłonu cdi mam pytanko. Znalazłem na allegro zestaw Iskrownik+stator-link do aukcji:
http://allegro.pl/iskrownik-stator-magn ... 12293.html
Czy do tego kompletu trzeba dorabiać toczyć podstawę do której mocowany jest stator, i czy mocowanie magneta na stożek wału pasuje bez większych przeróbek. Wiem że to nieco spóźnione pytanie , ale lepiej 15 razy pytać niż później się zdziwić.
Pozdrawiam
Na stronie czeskiej Vape jest cała masa róźnych magnet,statorów,regulatorow itp więc może się coś dobierze bez przeróbek ;d
- Muciek
- Moderator
- Kontaktowanie:
Powodzenia w dobieraniu
Jak tu taki problem z prostym CDI co tylko podstawkę trzeba 

- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Posiadam takie same koło magnesowe jak i podstawkę z cewkami. Koło pasujące na srożek, podstawka do zrobienia druga, bądź stoczenie karteru o 5mm i podstawki o 1mm. Lecz wtedy zapłonu nie regulujemy tradycyjnie przesuwając podstawkę, lecz przeklejamy znacznik na kole magnesowym.
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
-
- Kontaktowanie:
Witam
Dzięki za szybką odpowiedz. Czy można kupić od kogoś z forum kto ma takowy zapłon u siebie toczoną na tokarce pod wymiar podstawkę??? Dzięki temu resztę całego zestawu można bez problemu zakupić. Przeglądałem stronkę firmy Vape ale dla piekarza z zawodu to trudny temat, można jedynie nabrać wiedzy w zakresie co i jak z elementów zapłonu.
Pozdrawiam
Dzięki za szybką odpowiedz. Czy można kupić od kogoś z forum kto ma takowy zapłon u siebie toczoną na tokarce pod wymiar podstawkę??? Dzięki temu resztę całego zestawu można bez problemu zakupić. Przeglądałem stronkę firmy Vape ale dla piekarza z zawodu to trudny temat, można jedynie nabrać wiedzy w zakresie co i jak z elementów zapłonu.
Pozdrawiam
- Muciek
- Moderator
- Kontaktowanie:
Może zakupił by Pan sobie taki zapłon a podstawkę to u tokarza dorobić nie jest to jakieś mega trudne
Pomierzyć kupić aluminium i oddać tokarzowi więcej ja 30 -50 nie powinien wziąć 

- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Z czasem realizacji 4 miesiące...Muciek pisze:Pomierzyć kupić aluminium i oddać tokarzowi więcej ja 30 -50 nie powinien wziąć
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Ja kupiłem zapłon bez podstawki i trzeba było przetoczyc stozek co uważam za plus gdyż zostalo zrobione to tak ze stozek został tak stoczony ze magneto wchodzi 1.5mm płycej i nic niema prawa ocierac. Wykorzystałem orginalną podstawkę według patentu z-tomka i dorobiona blacha bod czujnik. Wszystko wygląda schludnie i działa już jakieś 400 km bez ingerencji w motor. Zaczynam wierzyć że te wski to były naprawdę bezawaryjne.
- Muciek
- Moderator
- Kontaktowanie:
Z większością Jaw CZ WSK Rometów tak jest że jak zastąpimy zapłon na bezstyk to potem po prostu już nie ma się co psuć
No może coś z gaźnikiem 

- mariusz30003
- Moje maszyny: WSK M06 B5 4T
WSK M06-B1
Dezamet Typ 756,2 Stella - Lokalizacja: Lubartów
- Kontaktowanie:
Znalazłem inny patent na CDI w WSK ( BSA)
http://4.bp.blogspot.com/_btTBClJzyTc/S ... sview1.jpg
Może komuś się przyda jako inspiracja
http://4.bp.blogspot.com/_btTBClJzyTc/S ... sview1.jpg
Może komuś się przyda jako inspiracja