CDI W WSK 125
Re: CDI W WSK 125
Cdi na org podstawce wygląda w ten sposób że usuwamy wszystko co zbędne (cewki, przerywacz,), następnie toczymy, szlifujemy, frezujemy jak kto woli plaszczyzne na ktorej maja znajdować sie cewki na płasko. Ja szlifowałem to kątówka a następne splanowałem domowym sposobem. Po tej operacji wiercimy 2 otwory pod nowy zapłon gwintujemy je i przykręcamy nowy chiński zapłonik. Pozostało jeszcze wyciąć blaszkę na impulsator i go zamocować. Czas pracy zależny od umiejętności szpeca.
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06B3 1985
- Kontaktowanie:
Nie zawsze trzeba kupywać chiński z allegro. ja np kupiłem włoski Piaggio za 30zł z cewko modułem od kolegi.Savier pisze:Dokładnie, 69 zapłon bez przesyłki a gdzie reszta. Nie ma lekko, trzeba płacić - ale za to mamy dużo części zamiennych w przyzwoitej mam nadzieję jakości i w supuer cenie.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
- chomik
- Moje maszyny: WSK M06B3 '82r.
Romet 750 - Lokalizacja: Solniki Wielkie
- Kontaktowanie:
Czyli muszę wyszlifować podstawę iskrownika na równo. To akurat proste zadanie. 
Potem mam wywiercić dwa otwory do przykręcenia iskrownika. Też banalne, jedynie zastanawia mnie, czy ma znaczenie, w którym miejscu wywiercę te otwory, czy starczy, że wszystko będzie mieściło się pod magneto?
Blaszka na impulsator? W którym miejscu go zamocować? Bo rozumiem, że akurat to ma znaczenie.
I pytanie o cewki-przewijane, czy oryginalne? Jak wychodzi sprawa ładowania, bo mamy już 12V
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś zrobił zdjęcie takiego zestawu po zdjęciu magneta

Potem mam wywiercić dwa otwory do przykręcenia iskrownika. Też banalne, jedynie zastanawia mnie, czy ma znaczenie, w którym miejscu wywiercę te otwory, czy starczy, że wszystko będzie mieściło się pod magneto?
Blaszka na impulsator? W którym miejscu go zamocować? Bo rozumiem, że akurat to ma znaczenie.
I pytanie o cewki-przewijane, czy oryginalne? Jak wychodzi sprawa ładowania, bo mamy już 12V

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś zrobił zdjęcie takiego zestawu po zdjęciu magneta

- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Zestaw wygląda tak samo jak mój, ale podstawa jest oryginalna i musisz doczepić impulsator:chomik pisze:Czyli muszę wyszlifować podstawę iskrownika na równo. To akurat proste zadanie.
WAŻNE!!
Impulsator musisz mieć prawdopodobnie w tym samym miejscu co ja:

z-tomek miał inne magnet, płaskie 4T

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- chomik
- Kontaktowanie:
Dzięki Audio!
Czyli cewki do przewinięcia.
Pomyślę nad tym, tylko do przewinięcia musiałbym kogoś znaleźć, bo elektryk ze mnie cienki i nawet odpowiedniego miernika nie posiadam, żeby sprawdzić, czy cewka dobrze nawinięta
Muszę sobie wypisać wszystko na kartce i usystematyzować, Przeliczyć kasę i zobaczyć, czy to się opłaca
Czyli cewki do przewinięcia.
Pomyślę nad tym, tylko do przewinięcia musiałbym kogoś znaleźć, bo elektryk ze mnie cienki i nawet odpowiedniego miernika nie posiadam, żeby sprawdzić, czy cewka dobrze nawinięta

Muszę sobie wypisać wszystko na kartce i usystematyzować, Przeliczyć kasę i zobaczyć, czy to się opłaca

- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Co Ty pier...!chomik pisze:Czyli cewki do przewinięcia.
Skumaj!!!
1. Bierzesz zapłon oryginalny odkręcasz wszystko:
2. Toczysz, szlifujesz nie wiem co ma być na płasko: 3. Odczepiasz iskrownik z chińskiej podstawki:

4. Doczepiasz do Twojej dotoczonej: 5. Dorabiasz blaszkę trzymającą impulsator:
I nie wiem jak Wam, ale mi to nie pasiło bo było za grubo!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- chomik
- Kontaktowanie:
I dadzą radę te cewki, żeby prądu starczyło?
Muszę na spokojnie przemyśleć cały projekt i ogarnąć, co, skąd i jak zrobić
Będzie CDI u mnie!

Będzie CDI u mnie!

- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Nie ma za co......chomik pisze:I dadzą radę te cewki, żeby prądu starczyło?
Będzie CDI u mnie!
Montuj, testuj, a nie siedzisz i wariujesz przed kompem!
Jak za grubo?
Najlepiej kupić zapłon z mniejszym stożkiem i tedy możemy sobie dowolnie nowy stożek zrobić czyli przesunąc magneto na czopie i wtedy wszystko się mieści bez problemu. A co do impulsatora to trzeba założyć magneto i wymierzyć 3 mm przed gmp i tak jak znacznik na kole bedzie to w tym miejscu impulsator montować. Tu niema żadnej filozofii.
Najlepiej kupić zapłon z mniejszym stożkiem i tedy możemy sobie dowolnie nowy stożek zrobić czyli przesunąc magneto na czopie i wtedy wszystko się mieści bez problemu. A co do impulsatora to trzeba założyć magneto i wymierzyć 3 mm przed gmp i tak jak znacznik na kole bedzie to w tym miejscu impulsator montować. Tu niema żadnej filozofii.
-
- Moje maszyny: WSK M06B3 1985
- Kontaktowanie:
UżywanySavier pisze:Nowy?

Dało by rade zrobić podstawkę z żywicy (epoksydowej chyba , twarda taka) zamiast aluminium, bo chce to tanim kosztem zrobić.
W jaki sposób najlepiej znaleźć środek na podstawce żeby cewki równo przykrecić?
- chomik
- Kontaktowanie:
Kamil, póki co to nie mam w czym tego testować 
Chyba, że opchniesz mi jakąś ramę do B3
Ale jak będzie coś jeżdżącego, to będę kombinował
Póki co wolę się dowiedzieć, co i jak 

Chyba, że opchniesz mi jakąś ramę do B3

Ale jak będzie coś jeżdżącego, to będę kombinował

- supersonic25
- Moje maszyny: wsk m06b3
- Kontaktowanie:
Chłopaki, sory, że trochę nie ogarniam, ale mógłby ktoś wyjaśnić czy po założeniu CDI działa w końcu ładowanie i starczy prądu jak się kierunki dołoży ? Podałby ktoś co trzeba kupić, żeby to najtańszym i najskutecznijszym sposobem zrobić? Chyba był taki zestaw co odpalał bez aku, na 7 stronie chyba.
I ciąg dalszy tej instrukcji co zrobił Audio, jak już podepnie się impulsator, to gdzie trzeba go założyć i co dalej z cewkami, modułami.. Dzięki ;P
I ciąg dalszy tej instrukcji co zrobił Audio, jak już podepnie się impulsator, to gdzie trzeba go założyć i co dalej z cewkami, modułami.. Dzięki ;P
- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Każdy zestaw odpala bez aku, ale bez aku kierunków raczej nie będzie. Druga sprawa, chcesz delikatnie przerabiać karter, czy robić nową podstawke ?
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Ale nie rozumiem jednego..
Kur... za każdym razem będziemy na nowo wałkowali to co już jest napisane?
Bez przesady przeciętny człowiek po przewałkowaniu tych 27 stron założyłby CDI bez problemu!
Kur... za każdym razem będziemy na nowo wałkowali to co już jest napisane?
Bez przesady przeciętny człowiek po przewałkowaniu tych 27 stron założyłby CDI bez problemu!
- Szczepan
- Kontaktowanie:
- supersonic25
- Kontaktowanie:
Spoko, czytałem, ale dziś w ogóle nie ogarniam wszystkiego, serio ;p Tylko wolę się zapytać, czy to ma rzeczywiście tyle mocy (ok 80W i wyżej), bo mnie to zaskakuje aż
Więc, bez problemu, jak się dobrze podłączy to gra i śpiewa, tak?
Chciałem zrobić to jak najniższym kosztem. Podstawkę to bym zjechał kątówką, tę oryginalną, jak Audio dał zdjęcia wyżej^.
Głównie chodzi o to by nic nie przerabiać przy magnecie. Czyli 3XG, by pasowało idealnie na wał jak stare? polecicie jakiś zestawik z alledrogo, co już ktoś zakładał? Nie jestem dobrym elektrykiem, ale mam nadzieję, że jakoś to się uda... Dzięki wielkie. pozdrawiam.

Chciałem zrobić to jak najniższym kosztem. Podstawkę to bym zjechał kątówką, tę oryginalną, jak Audio dał zdjęcia wyżej^.
Głównie chodzi o to by nic nie przerabiać przy magnecie. Czyli 3XG, by pasowało idealnie na wał jak stare? polecicie jakiś zestawik z alledrogo, co już ktoś zakładał? Nie jestem dobrym elektrykiem, ale mam nadzieję, że jakoś to się uda... Dzięki wielkie. pozdrawiam.
- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Na wszystkie Twoje pytania padło już wiele odpowiedzi w tym temacie!
Kurde czytaj czytaj!
Nie dość, że podane jak na tacy to jeszcze problem z czytaniem.
Kurde czytaj czytaj!
Nie dość, że podane jak na tacy to jeszcze problem z czytaniem.
- Szczepan
- Kontaktowanie:
80W to on raczej nie ma
Tak magneto z oznaczeniem 3XG pasuje idealnie na wał, wystarczy poszerzyć rowek na klin.
http://allegro.pl/iskrownik-stator-magn ... 35210.html - ja brałem kilka zestawów od tego gościa, zero problemów. Ale rzeczywiście czytaj facet bo to wszystko już było opisane !

http://allegro.pl/iskrownik-stator-magn ... 35210.html - ja brałem kilka zestawów od tego gościa, zero problemów. Ale rzeczywiście czytaj facet bo to wszystko już było opisane !

Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
- supersonic25
- Kontaktowanie:
No ok. Dzięki. Jak coś, to się zapytam. Po prostu nie chcę zchrzanić