Audio Ty już masz SKFa w Teflonie jakie odczucia??

smigasz juz chwile na tym.
sam je proponowałem więc cos o tym napisze.
Oczywiście wszystkie wczesniej napisane opinie i oceny są prawidłowe, co do wbijania młotkiem to żadnych nie powinno się tak osadzać bo mozna rozcentrować wał albo uszkodzić łozysko. więc najlepiej na gorąco.
Zgodze się też z opinią ze przy zwykłym korbowodzie stalowe koszyki ale dobrej marki łożyska wystarczą bo i tak przeżyją korbę.
Co innego na korbie Adaptowanej bo to ona wtedy przezywa łozyska

dwukrotnie wiec poprostu po 25-30tys trzeba znowu rozbierać silnik tylko po to zeby wymienić łożyska główne.
Co daje koszyk teflonowy? no własnie 4 rzeczy
-Cichszą prace (względnie odczuwalne i jest to tylko korzyść uboczna)
-Lepsze smarowanie kulek które są częściowo otwarte i maja większą pow. styku z mieszanką, mniejsze tarcie a praktycznie jego brak (o koszyk)co przekłada się na TRWAŁOŚĆ
-Mniejsze koszta końcowe i bo nie trzeba rozbierać silnika drugi raz.
-Bezpieczeństwo - Bo gdy rozleci się mocno wyeksploatowany przetarty koszyk stalowy moze zrobic spustoszenie, Teflonowy sie nie przetrze a jesli juz co jest mało prawdopodobne to niczego nie uszkodzi.
Więc są spore zalety. Co prawda do zwykłej korby nie ma potrzeby, ale do wzmocnionej na lepszym łozysku lub adaptowanej z yz jest wskazane wsadzenie koszyka teflonowego zeby zywotnosc korby i łozysk była na podobnym poziomie.
MZ stosowała takie łożyska bo silniki miały przewidziane przebiegi miedzynaprawcze na - 30-50Tyś km. i wszystkie dobre marki 2T stosują takie łożyska.
Do 175ki sa dwie marki które robią takie łożyska, i luzy dostępne są C3 i C4
Dostępność jest ograniczona bo byle gdzie tego od reki nie dostaniecie a i jak wam to ściągają to i cene doliczą, ale ja mam je w dobrych cenach
są tez dostępne takie do wsk 125 i miedzy stalowym a teflonowym koszem cena jest ok 5zł wieksza. więc nie jest to kosmos znowu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.