Proszę o wypowiedż!!! Wybór motocykla.
- karol1992
- GG: 12909543
- Kontaktowanie:
Proszę o wypowiedż!!! Wybór motocykla.
Witam chciałbym was się zapytać o pewną sprawę mianowicie chcę sobie kupić motocykl, coś większego niż wsk i mam dwa do wyboru. Pierwszym jest mz i tu pytanie 250 czy 251 która lepsza, która się lepiej prowadzi i ile spalają. Następnym motocyklem jest jawa 350 ts i tu też te same pytania. Jeżdziłem na cz i nawet fajnie się jeżdzi ale mi się nie podoba wygląd więc cz odpada. Proszęo wypowiedż was bo są podobne tematy na forach jawy i mz ale na forum mz chwalą mz a na jawy chwalą jawe i niewiem kogo słuchać a wy chyba dobrze doradzicie??
No ładnie.
- gabste
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk 175
636B 04 - Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
Re: Proszę o wypowiedż!!! Wybór motocykla.
Jak mz to tylko etz raczej ja bym bral 251. A jeśli chodzi o jawe 350 to chyba ts???
nie wiem jak to jest z czeskimi sprzętami czy sa takie ****** czy ja mam pecha do nich.Mialem dawno temu jawke co ustawilem zaplon po nie dlugim czasie znowu sie przestawil ostatnio mialem i cz 350 i jawe 350 ts dokladnie bylo to samo
nie wiem jak to jest z czeskimi sprzętami czy sa takie ****** czy ja mam pecha do nich.Mialem dawno temu jawke co ustawilem zaplon po nie dlugim czasie znowu sie przestawil ostatnio mialem i cz 350 i jawe 350 ts dokladnie bylo to samo
- Wężu
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Krzywy wał miałeś
Kumpel ma Jawe 350 to nie pamięta kiedy zapłon ustawiał
Jawa pali więcej niż MZ ale za to jak dla mnie lepiej się nią jeździ. Wiadmomo, że w Jawie jest większy koszt remontu ale za to nie ma nic lepszego niż te 2 gary na wolnych obrotach
Jeśli chcesz coś na szybkość to z MZ tylko ETZ 251 a z Jaw to TS ale szukaj po 1985 roku bo wtedy był wprowadzony nowy typ silnika.

Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- gabste
636B 04 - Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
Krzywy wal ...... no nie wiem ale ok jawa 350 ts można powiedzieć ze jest to bardzo komfortowy motocykl ( o ile jest udany egzemplarz) .Mz etz 251 nie mialem ale mialem okazje wozic sie na takim sprzęcie
to muszę przyznać ma dobrego kopa
i o żadnych większych awariach nie slyszalem. Aha a co do jawy to jest super sprawa z pół sprzęgłem![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)

i o żadnych większych awariach nie slyszalem. Aha a co do jawy to jest super sprawa z pół sprzęgłem
- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
bież mz jawa jest dużo trudniejsza w remontach szczegulnie silnika a pozatym nie ma szans z etz 251 jawa zostaje daleko w tyle
sam mam mz i polecam mz pil mi ok 3-5 l a jawy łykają nawet do 10 ale decyzja należy do ciebie

Ekipa Południe®
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Nie ma nic lepszego niż 1 gar 4suwa na wolnych obrotachWężu pisze:za to nie ma nic lepszego niż te 2 gary na wolnych obrotach![]()

- 125 arek
- Kontaktowanie:
stary ja ci powiem tak jeden gar byle nie dwa bo to już tragedia do naprawy ;/ moze być 2t lub 4 t
Ekipa Południe®
- Stary
- Kontaktowanie:
Szczerze to lepiej 2T. W przypadku 4T masz dwa suwy więcej do psucia

- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
No chyba ze dwa gary 4T w rzędzie podczas przyspieszaniaNie ma nic lepszego niż 1 gar 4suwa na wolnych obrotach

http://youtube.com/watch?v=vSuFKo3Ox80&feature=related" target="_blank
http://youtube.com/watch?v=PTCj98FCAGw&feature=related" target="_blank
- tymoteush00000
- Kontaktowanie:
motocykle niemieckie są praktycznie bez awaryjne, z pełną premedytacją polecam MZ jest to motocykl praktycznie bez obsługowy, tylko należy dbać o kabelki styki i innego rodzaju elektrykę bo to jedyna delikatna rzecz w tym motorku.
- 125 arek
- Kontaktowanie:
co do elektryki się zgodze jest delkiatna ja u swojej robiłem nową 

Ekipa Południe®
- Stary
- Kontaktowanie:
Do singla 4T się nie umywaAlien pisze:No chyba ze dwa gary 4T w rzędzie podczas przyspieszaniaNie ma nic lepszego niż 1 gar 4suwa na wolnych obrotach![]()
http://youtube.com/watch?v=vSuFKo3Ox80&feature=related" target="_blank" target="_blank
http://youtube.com/watch?v=PTCj98FCAGw&feature=related" target="_blank" target="_blank

-
- Kontaktowanie:
Miałem MZ 250 i Jawe TS. MZ nie nacieszyłem się długo. Sprzedałem po kilku tygodniach. Jawą przelatałem kilka miesięcy i nie miałem kłopotów. Może dlatego że miała elektroniczny zapłon? Każdy z tych motorów ma wady i zalety. Do MZ są drogie części i według mnie jest trudniejsza w naprawie. Jak zobaczyłem skrzynię z MZ w worku po ziemniakach i miałem ją złożyć to przestraszyłem się trochę. MZ jest za delikatna do szaleństw ,szlak trafia ramy i często obraca się sprzęgło na stożku. Kupel przerobił czop pod dwa wpusty czółenkowe i było ok. Moim faworytem jest Jawa. Lepszy komfort i osiągi. Nie wierzcie tylko w jawy co jeżdżą po 160, 140 to max. W ts wał jest słaby. Nie można oszczędzać na łożyskach. Wszystkie czopy i dolne sworznie najlepiej zaspawać.
- karol1992
- Kontaktowanie:
no właśnie chce jak jawe to ts a jak mz to jeszcze niewiem czy 251 czy 250. no niewiem jeszcze czy to tak strasznie jest z tym spalaniem w ts-ce??
Wszyscy mi doradzają mz 251 i niewiem. jawa mi się podoba ale niema tarczy i to jest ból. A na mz to musze jeszcze uzbierać a na jawe to praktycznie bym już miał ale chce mieć motor na dosyć długi okres czasu i to poważna decyzja. Niechce zmieniać ich co jakiś czas. Bo wsk domaga się remontu (b1 silnik orginał) a czymś trzeba jeżdzić...
Wszyscy mi doradzają mz 251 i niewiem. jawa mi się podoba ale niema tarczy i to jest ból. A na mz to musze jeszcze uzbierać a na jawe to praktycznie bym już miał ale chce mieć motor na dosyć długi okres czasu i to poważna decyzja. Niechce zmieniać ich co jakiś czas. Bo wsk domaga się remontu (b1 silnik orginał) a czymś trzeba jeżdzić...
No ładnie.
- Stary
- Kontaktowanie:
Polecam junaka
http://www.youtube.com/watch?v=2OrWMPpuQMQ" target="_blank
http://www.youtube.com/watch?v=V8opUhs4DNw" target="_blank (ten ma zajechany wał, ale ślicznie trzyma obroty)

http://www.youtube.com/watch?v=2OrWMPpuQMQ" target="_blank
http://www.youtube.com/watch?v=V8opUhs4DNw" target="_blank (ten ma zajechany wał, ale ślicznie trzyma obroty)
- WSKarz
- GG: 960779
- Kontaktowanie:
Stary coś ty taki cięty na te junaki
może byś sie przepisał na forum junaków pomorskich
czy jakoś tak. Karol ja bym Ci jawe osobiście polecał
że tam spala to spala, ale jaka przyjemność dwugarówą jechać, a jak Cię ba wahę nie stać to zawsze na gaz można
.

Jedzie wielki ociężały,brudny,stary traktor polami kopci,dymi
tah tah tah gdzie po mojej miedzy!!!!
tah tah tah gdzie po mojej miedzy!!!!
- Stary
- Kontaktowanie:
Na junaku pomorskim też jestem
Na innych forach również, mimo, że się mało udzielam - brak czasu.
Z MZ i Jawy osobiście wolałbym MZ. Jakoś bardziej przekonuje mnie jakość elektryki. Jak szkopów nie lubię, tak muszę przyznać, że motory mieli dobre.

Z MZ i Jawy osobiście wolałbym MZ. Jakoś bardziej przekonuje mnie jakość elektryki. Jak szkopów nie lubię, tak muszę przyznać, że motory mieli dobre.
- Wężu
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Jeśli chodzi o MZ to jest jeden wielki minus: Tylne mocowania silnika. Każdy kto miał MZ od TS w górę na to narzekał. Ja jeszcze nigdy nie słyszałem o tym, żeby ktoś zrobił kilka/kilkanaście tysięcy km bez ich prostowania albo wymiany
A poza tym to niemiecki motocykl a niemców nie trawię...

Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- karol1992
- Kontaktowanie:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M860408
jak myślicie opłaca się??
troche roboty jest ale jak zrobie to chciaż wiem co jest i potem mnie nic nie zaskoczy.
jak myślicie opłaca się??
troche roboty jest ale jak zrobie to chciaż wiem co jest i potem mnie nic nie zaskoczy.
No ładnie.