Przesadzona cena cynku

Tematy nie pasujące do pozostalych dzialów
Odpowiedz
Awatar użytkownika
KKamil
GG: 0
Moje maszyny: m06b3
Kontaktowanie:

Przesadzona cena cynku

Post autor: KKamil » 2012-08-01, 19:29

Witam.
Ostatnio wziąłem się za cynkowanie kilku elementów do WSKi. Oczyściłem to powierzchownie z farby, smarów, itd. Razem było tego ok. 8 kg. Pojechałem do galwanizerni. Powiedzieli ok. 3 zł za kg, ale dokładnie nie wiadomo, zobaczy się potem. Myślę ok, niech będzie. Dziś jadę odebrać, koleś przychodzi do mnie z tymi częściami i mi mówi 150 zł. Myślałem że wyjdę z siebie i stanę obok :-x Powiedziałem mu, że tyle nie zapłacę, bo nie mam przy sobie, max mogę dać 50 zł i jutro przyjadę. Koles się pluł, a ja pojechałem. Jutro jadę po te części. Koleś robi mnie w uja, bo to wychodzi prawie 20 zł za kg. Boshe :shock: W życiu mu tyle nie dam. Za te pieniądze to mógłbym sobie kupić te części nowe w sklepie :lol:
Jutro jadę i jak nie odda za 50 zł, to mu powiem niech to oczyści tak jak było na początku i mi to odda. Akurat dziś jak malowałem felgi w zakładzie MotoMaher, to dowiedziałem się, że oddałem części do najgorszej "cynkowni" w rejonie. Tak ujowo jak oni to nikt nie robi :hah: Więc wiecie. Mądry Polak po szkodzie.
Powiedzcie mi w jaki sposób temu niemiłemu panu wytłumaczyć, że nie dam mu się skroić :/
Pozdro :D

Awatar użytkownika
Adrian.
GG: 11487935
Moje maszyny: Jawa 350
WSK 2xM06B3
Kontaktowanie:

Re: Przesadzona cena cynku

Post autor: Adrian. » 2012-08-01, 19:55

Jak powiedzieli że około 3 zł na kilogram to powiedz że była umowa na początku , co do ceny.

Powiedz że jeśli policzą drożej niż było umówione to zepsujesz im reputacje . :->

Awatar użytkownika
KKamil
Kontaktowanie:

Post autor: KKamil » 2012-08-01, 20:20

Umowy jako takiej nie było, bo powiedział orientacyjnie te 3 zł, a ile wyjdzie na koniec to mi nie powiedział i tu jest problem. Reputacje i tak już maja zepsutą, przez to ze odwalają fuszerkę, a nie przez to ze ktoś im doope obrabia ;-)

Awatar użytkownika
bartek582
Moje maszyny: WSK 175 m21w2
Kontaktowanie:

Post autor: bartek582 » 2012-08-01, 20:34

Umowa ustna też obowiązuje,daj mu max 50zł i niech oddaje Twoje graty, a jak nie to dzwoń przy nim do ''grubego'' ( zadzwoń do znajomego i walnij taką gadkę:gruby tu za robotę się z gościem umawiałem na 3zł a teraz chce 150 przyjedz i wytłumacz Panu że się tak interesów nie robi a i łysego weź jak będzie w domu) 1 min po telefonie,części Ci do samochodu w tej cenie zaniesie.

Awatar użytkownika
Alien
Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
Kontaktowanie:

Post autor: Alien » 2012-08-02, 01:17

3zł/kg to cena ocynku jeśli detal jest identyczny - tj. 5kg nakrętek, albo podkładek. Jak masz detale motocyklowe różnej wielkosci gdzie np. trzeba zrobic zawleczke to cena dąży do plus nieskończoności...

Awatar użytkownika
Łukasz S.
Moje maszyny: wełeski
Kontaktowanie:

Post autor: Łukasz S. » 2012-08-02, 08:40

Podkarpackie? Gdzie to robiłeś? Łańcut czy Wysoka?
Ostatnio zmieniony 2012-08-02, 10:54 przez Łukasz S., łącznie zmieniany 1 raz.
Spis WSeK dwuramowych 1955-1971.

---------->OCYNK<----------

M06-64

Nagłośnienie

BAFOMET

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2012-08-02, 10:46

Dlatego najlepiej cynkować w bębnach :).
Powiedz mu, że dajesz 50zł i nie więcej - różnica cen jest kolosalna (3zł/kilo w Twoim przypadku to nawet nie 30zł! A gdzie tutaj 150?).

Awatar użytkownika
KKamil
Kontaktowanie:

Post autor: KKamil » 2012-08-02, 15:33

Siema,
Właśnie wróciłem z tej pseudo galwanizerni. Kuźwa, dałem 80 zł za góffniane 8 kg żelastwa. Kilka osób mi mówiło coś o tym zakładzie. Nie wierzyłem, myślałem, że przesadzają, ale jednak jest gorzej niż mi mówiono. Obsługa na czele z kierownikiem to prostaki i chamy. Ponad 30 minut się z tymi wieśniakami kłóciłem,a właściwie to oni się kłócili, a ja rozmawiałem, Miałem niepohamowaną ochotę kolesiowi wyjeb@ać. Gdyby nie to, że ja jeden byłem sam, a ich kilku, to pewnie doszło by do rękoczynów. No sorry, ale jeśli ja mu przedstawiam konkretne argumenty przeciw tak ogromnej cenie, a on do mnie z tekstem "No weś koleś nie przynudzaj już", "Ej, ale przynudzasz", "No, dobra skończ już" to chyba o czymś świadczy. Kierownik ma koło 30 lat, a zachowywał się jak jakiś gówniarz z gimnazjum(bez obrazy dla gimnazjalistów). Nie wiem jakim cudem osoba bez jakichkolwiek podstaw kultury trzyma się jeszcze na tym stanowisku. Opryskliwy i nie miły wobec klienta. Mówię, mu "oczyśćcie to z powrotem tak jak było na początku i oddajcie", a on, "To będzie kosztowało dodatkowe 50zł". I mówi i ze "czeka 3 dni, a jak nie zapłacę to wyebie to na złom" ;D

Przestrzegam, jeśli ktoś jest z okolicy i chce robić jakieś ocynki, to nigdy, ale przenigdy NIE róbcie tego w pseudo firmie galmet z Mogielnicy.

Pozdro :)

Awatar użytkownika
Łukasz S.
Moje maszyny: wełeski
Kontaktowanie:

Post autor: Łukasz S. » 2012-08-02, 17:01

KKamil pisze:Siema,
Właśnie wróciłem z tej pseudo galwanizerni. Kuźwa, dałem 80 zł za góffniane 8 kg żelastwa. Kilka osób mi mówiło coś o tym zakładzie. Nie wierzyłem, myślałem, że przesadzają, ale jednak jest gorzej niż mi mówiono. Obsługa na czele z kierownikiem to prostaki i chamy. Ponad 30 minut się z tymi wieśniakami kłóciłem,a właściwie to oni się kłócili, a ja rozmawiałem, Miałem niepohamowaną ochotę kolesiowi wyjeb@ać. Gdyby nie to, że ja jeden byłem sam, a ich kilku, to pewnie doszło by do rękoczynów. No sorry, ale jeśli ja mu przedstawiam konkretne argumenty przeciw tak ogromnej cenie, a on do mnie z tekstem "No weś koleś nie przynudzaj już", "Ej, ale przynudzasz", "No, dobra skończ już" to chyba o czymś świadczy. Kierownik ma koło 30 lat, a zachowywał się jak jakiś gówniarz z gimnazjum(bez obrazy dla gimnazjalistów). Nie wiem jakim cudem osoba bez jakichkolwiek podstaw kultury trzyma się jeszcze na tym stanowisku. Opryskliwy i nie miły wobec klienta. Mówię, mu "oczyśćcie to z powrotem tak jak było na początku i oddajcie", a on, "To będzie kosztowało dodatkowe 50zł". I mówi i ze "czeka 3 dni, a jak nie zapłacę to wyebie to na złom" ;D

Przestrzegam, jeśli ktoś jest z okolicy i chce robić jakieś ocynki, to nigdy, ale przenigdy NIE róbcie tego w pseudo firmie galmet z Mogielnicy.

Pozdro :)
Masz porządną firmę w Wysokiej Głogowskiej, czemu nie napiszesz na forum regionalnym i się nie podpytasz gościu? Ja tam robię od dawien dawna i zawsze jest bezproblemowo.
Spis WSeK dwuramowych 1955-1971.

---------->OCYNK<----------

M06-64

Nagłośnienie

BAFOMET

Awatar użytkownika
MARCINOLIWA
GG: 39616901
Moje maszyny: JAWA 50 MUSTANG , MZ TROPHY ES250/2 , SHL M11 , WSK KOBUZ 82

Post autor: MARCINOLIWA » 2012-10-04, 15:30

Dla chłopaków z Lublina i okolic polecam firme Galwanex ul. Powojowa (za szpitalem w abramowicach w strone Ćmiłowa)
Firma jest czynna całodobowo, wieczorem zostawiasz a rano już gotowe. Nic nie zginie i nic nie zepsują !

Za wiadro czesci wychodzi 15-20zł
za 3 wiadra po 15 litrów które ostatnio zawiozłem zapłaciłem 40 zł.
Co ciekawostka kolega tam pracujący zobaczył że to do motocykli czesci i powiedział ze trzeba ocynkować potrójnie.
Efekt super !

Przed ocynkiem polecam wygładzić powierzchnie papierem (cos jak polerka aluminium granulacja od 180 do 2000 )
Efekt jeszcze lepszy ! Pamietajcie ze na elementach do ocynku nie może być farby !
KUPIE SILNIKI 059<3, W3T, W2R, ZAPŁON SEM, MAGNETO SEM

Odpowiedz