Co myślicie o tym tłoku ?
-
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Re: Co myślicie o tym tłoku ?
A jakie masz inne wyjaśnienie?
-
- Moje maszyny: KILKA ŚWIDNIKÓW, RESZTA NIEWAŻNA
- Kontaktowanie:
Zauważcie ciekawą rzecz. Tłoki FSO oraz CX mają dokładnie taką samą obróbkę płaszcza tłoka. Zbieg okoliczności? Tłoki FSO na pewno nie są wyrobem PRL-u .A co do łożysk to do dwusuwa wg mnie najlepsze NTN-y.Ale np. PPL spokojnie wytrzyma chińską (nie tajwańską) korbę.
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Nie mam absolutnie żadnego, dlatego pytam osobę która napisała takie stwierdzeniejannex pisze:A jakie masz inne wyjaśnienie?

A w jaki inny sposób można obrobić tłok?franq87 pisze:Tłoki FSO oraz CX mają dokładnie taką samą obróbkę płaszcza tłoka. Zbieg okoliczności?
-
- Kontaktowanie:
Alien zapewne o tłokach wiesz bardzo dużo .Wez jednak do ręki tłok CX-a i popatrz na jego płaszcz a dokładnie strukturę jaka została po obróbce jest ona taka sama jak w przypadku tłoka FSO(nieregularne rysy ). Każdy inny producent obrabia tłok na gładko (nie widać tych rys lub tłok ma lekką jakby moletkę) i są to tylko moje spostrzeżenia -nie jestem super znawcą w tym temacie jednak gdy wezmiemy te dwa tłoki w ręce można sądzić ,że były one obrabiane na tej samej wyrombanej tokarce.
-
- Kontaktowanie:
Tłok Cx błyszczy się jak puszka piwa a tłok Fso jest lekko popielaty dlatego mniemam że jest z trochę lepszego materiału. Kolego Alien - mam w domu 3 tłoki z tym logiem - starej produkcji do wfm na swożeń 12 mm, do silnika S34 na 15 mm i ten do Wsk niby oryginał mam w silniku. Jest to jednocześnie w tym zestawieniu tłok najcięższy więc daje to pole do dużych przypuszczeń. Nie mam informacji pewnych na 100%...
- Alien
- Kontaktowanie:
Przy tej jakości zdjecia ja nie jestem w stanie ocenić tego tłoka, musiałbym go pomacać. Niedługo będę miał taką okazje jeśli chodzi konkretnie o ten egzemplarz z motonetu więc wtedy się wypowiem. Zważę bestie i bedziemy porównywać. Na razie pozostajemy raczej w sferze domniemań 

-
- Moje maszyny: m06b1
- Kontaktowanie:
almot - waga 132g 2szlif
ZMD pierwszy montaż - 111g N

miejmy nadzieje, że mi almot nie spuchnie - zobaczymy

miejmy nadzieje, że mi almot nie spuchnie - zobaczymy
- maykii
- GG: 6056769
- Moje maszyny: M21W2 74r.
M21W2 83r
M06B3 79r. - Lokalizacja: Piaseczno / Siemiatycze
- Kontaktowanie:
Powiem tak tłok FSO w dwóch motocyklach, na pięciu setkach puchł i stawał. Po za tym jest najniższy jaki do tej pory widziałem.
(-; Jak to mówią, "Za motórem, panny sznurem". 

- Alien
- Kontaktowanie:
A jaki jest sens porównywać nominał z drugim nadwymiarem? Na samej różnicy średnic bedzie ponad 10g. Poza tym tłoki z pierwszego montażu są ultra lekkie - niby ta sama odlewnia ale inna bajka.ozi pisze:almot - waga 132g 2szlif
- BikerDS
- Sponsor
- GG: 4533379
- Moje maszyny: WSK M06B3 1977
- Kontaktowanie:
Nie zawsze Alien, mam 3 nominalne tłoki gorzyckie i wagi są następujące: 113,116 i 119g, aczkolwiek, rzeczywiście najlżejsze są nominały, są to jednak różnice niewielkie, rzędu 2-5g.
- Alien
- Kontaktowanie:
Nie zawsze co? Bo nie rozumiem o co Ci chodzi skoro właśnie potwierdziłeś że nawet nominalne tłoki (czyli z tego samego rozmiaru) mają odchyłki do 6g. A co dopiero tłok większy o dwa nadwymiary?BikerDS pisze:Nie zawsze Alien, mam 3 nominalne tłoki gorzyckie i wagi są następujące: 113,116 i 119g
Mam pod łóżkiem pudełko gorzyców 175 i kupiłem wagę z dokładnością do 0.1g wyłącznie po to by je zważyć - odchyłki dla tych samych rozmiarów dochodzą do 8g. Razem z nadwymiarem jak można było się spodziewać rośnie ich waga.
-
- Moje maszyny: swidnik
- Kontaktowanie:
Tego bym się nie spodziewał. Czy to normalne przy odlewanych tłokach czy wynika to z kiepskiej technologii/jakości wyrobu?Alien pisze: odchyłki dla tych samych rozmiarów dochodzą do 8g.
-
- Administrator
- GG: 2507850
- Moje maszyny: Wsk MR16 T
Wsk 125 Kos,
Wsk 175 kobuz,
Romet chart 211 - Lokalizacja: Miłoszyce
- Kontaktowanie:
Normalne przecież to jest 

- BikerDS
- Sponsor
- Kontaktowanie:
Alien pisze:Nie zawsze co? Bo nie rozumiem o co Ci chodzi skoro właśnie potwierdziłeś że nawet nominalne tłoki (czyli z tego samego rozmiaru) mają odchyłki do 6g. A co dopiero tłok większy o dwa nadwymiary?BikerDS pisze:Nie zawsze Alien, mam 3 nominalne tłoki gorzyckie i wagi są następujące: 113,116 i 119g
Mam pod łóżkiem pudełko gorzyców 175 i kupiłem wagę z dokładnością do 0.1g wyłącznie po to by je zważyć - odchyłki dla tych samych rozmiarów dochodzą do 8g. Razem z nadwymiarem jak można było się spodziewać rośnie ich waga.
Miałem na myśli to, że nie zawsze są ultralekkie.
Skąd wynikają różnice wagowe ? Z jakości i powtarzalności, nie ma to jednak znaczenia:) Z zewnątrz są odpowiednio obrobione , wewnątrz - to zależy już od formy.Poniżej filmik z ich produkcji

http://youtu.be/TYe9tMC4n58
-
- Moje maszyny: swidnik
- Kontaktowanie:
Wg. mnie to takie normalne nie jest. Układy korbowo-tłokowe wyważa się bardzoprecyzyjnie (wraz ze wzrostem obrotów silnika potrzeba wyższej dokładności) , a przy tak dużych rozbieżnościach o czym tutaj mówić. Biorąc pod lupę zwykłego almota czy cx'a ,moto impex to się z 8 gram zrobi 15-20Matej pisze:Normalne przecież to jest

- BikerDS
- Sponsor
- Kontaktowanie:
Powiem tak... zakręć sobie koszem sprzęgłowym i zobacz jak bije. Wszystko jest niewiarygodnie źle wykonane. Mimo dużych obrotów i dużej bezwładności związanej z ruchem posuwisto zwrotnym nie stosowano dużej dokładności. Motocykl był ponad trzykrotnie tańszy od MZ biorąc pod uwagę niską wydajność pracy ludzi tylko potwierdza jaką przepaść dzieli WSK od chociażby MZ. Dokładne wyważenie tłoka nic nie da jeśli cała reszta jest równie źle wyważona. Miało być tanio i dla wszystkich... i tak było. Kosztem jakości.
-
- Moje maszyny: m06b1
- Kontaktowanie:
w szoku jestem, że tak wiele, myślałem że to dokładniej troche było robioneAlien pisze: Mam pod łóżkiem pudełko gorzyców 175 i kupiłem wagę z dokładnością do 0.1g wyłącznie po to by je zważyć - odchyłki dla tych samych rozmiarów dochodzą do 8g.
a ja myślałem, że to tylko u mnie takie cyrki, hahaBikerDS pisze:Powiem tak... zakręć sobie koszem sprzęgłowym i zobacz jak bije.
- Alien
- Kontaktowanie:
Mierzę sobie trzy eR2 (wszystkie oryginalne gorzyce), odchyłki w wadze do 2g, myslę spoko. Biorę czwarty, a tu jeb - 8g z hakiem nadwagiozi pisze:Alien napisał(a):
Mam pod łóżkiem pudełko gorzyców 175 i kupiłem wagę z dokładnością do 0.1g wyłącznie po to by je zważyć - odchyłki dla tych samych rozmiarów dochodzą do 8g.
w szoku jestem, że tak wiele, myślałem że to dokładniej troche było robione

Co do tłoka z motonetu, właśnie rozpakowałem paczke. Panowie, ale SYF!
Z całą pewnością nie jest to oryginał FSO tj. pisano wczesniej - widać gołym okiem że odlew jest świeżutki jak z wczoraj. Obrobiony masakrycznie słabo, aluminium wizualnie wygląda na materiał z garnków i co najgorsze - brak owalizacji.. Ten tłok to śmieć, nadaje się co najwyżej jako pojemnik na długopisy. Jutro dzwonię do motonetu powiedzieć im słów kilka i ustalić zwrot towaru.
- man on the WSK
- Moje maszyny: M06B3 1985
DUDEK 1976
KOBUZ 1979
KOBUZ 1983 - Lokalizacja: Iwonicz-Zdrój
- Kontaktowanie:
Spodziewałem się, że ten tłok jest dzisiejszej produkcji po samym napisie S34 wewnątrz, brak owalizacji może wskazywać, że to tak naprawdę jakiś CX tylko forma jest stara, a te oznaczenia na denku nabite dla zmylenia kupującego. Najgorsze jest to, że sprzedający mniej lub bardziej świadomie wprowadzają w błąd klientów pisząc że tłoki są z prl. Tak czy inaczej nie ma co kupować TEGO BADZIEWIA, bo jest zrobione niezgodnie ze sztuką.
-
- Kontaktowanie:
Już wiesz w jaki.Alien pisze:Nie mam absolutnie żadnego, dlatego pytam osobę która napisała takie stwierdzeniejannex pisze:A jakie masz inne wyjaśnienie?ustalmy więc: wiesz czy przypuszczasz?
A w jaki inny sposób można obrobić tłok?franq87 pisze:Tłoki FSO oraz CX mają dokładnie taką samą obróbkę płaszcza tłoka. Zbieg okoliczności?