Regeneracja wału ?
-
- GG: 0
- Moje maszyny: Wsk 125/4/2 Membran
Regeneracja wału ?
Witam, ostatnimi czasy wał w moim motorku ulagł uszkodzeniu (odpadły blachy boczne, a były przyspawany) więc kupiłem wał od kolegi który był w bdb stanie (nie miał luzów góra dól tylko leciutkie na boki) lecz po złożeniu okazało się że silnik przy 1/2 manetki łapie tak mocne wibracje, że aż bak obija o ramę. Potrzeba regeneracji, czy samego wyważenia wału ? (w zakładzie mi powiedzieli że do regeneracji muszą sciągnąć boczne blachy, lecz ich potem nie założą bo się nie da...) Pozdrawiam, Mateusz.
- jakemdural
- Moje maszyny: wski wfmki
cezeta komarki
i inne - Lokalizacja: Skierniewice
- Kontaktowanie:
Re: Regeneracja wału ?
Potrzeba najprawdopodobniej wycentrowania wału.
Blachy da sie założyć nawet w domowym zaciszu tylko trzeba chcieć i trochę cierpliwości posiadać , zresztą temat na forum o tym zagadnieniu jest , trzeba sobie poszukać.
Odsyłam też do książki Motocykle WSk autorstwa pana Henryka Załęskiego.
Blachy da sie założyć nawet w domowym zaciszu tylko trzeba chcieć i trochę cierpliwości posiadać , zresztą temat na forum o tym zagadnieniu jest , trzeba sobie poszukać.
Odsyłam też do książki Motocykle WSk autorstwa pana Henryka Załęskiego.
-
Nikt się jeszcze nie wypowie ?
- Łukasz S.
- Moje maszyny: wełeski
- Kontaktowanie:
U nas jakoś normalnie sciagają i zakładają blachy...
-
- Moje maszyny: swidnik
- Kontaktowanie:
U mnie tak samo. Nie wiem co to za zakład ,który twierdzi ,że nie można później założyć.
- rzabik
- Moje maszyny: WSK 125
WSK 175
WFM - Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Zdejmowałem i zakładałem blachy jednemu koledze z forum 

- Garry1
- GG: 7047182
- Moje maszyny: Wsk 125
Ogar 200
Komar mr230
Honda mb8
dt 80 mx
sr2 - Lokalizacja: Konin/Poznań
- Kontaktowanie:
Pochwal się jak to zrobiłeś bo ja nie mam pomysłu 

-
Mały up.
Dzsiaij byłem w AGmocie Rzeszów oddać wał do regeneracji. Gośc ogląda ogląda i mówi ze nie da sie zrobić bo to jest STARY typ wału na łozysku 3 rzędowym i nie ma juz takich sworzni i korbowodów, jakby to był NOWSZY wał z łożyskiem DWU rzędowym to by zrobili. Dafug ? Pierwszy raz słysze takie czary, normalnie smiech na sali
Dzsiaij byłem w AGmocie Rzeszów oddać wał do regeneracji. Gośc ogląda ogląda i mówi ze nie da sie zrobić bo to jest STARY typ wału na łozysku 3 rzędowym i nie ma juz takich sworzni i korbowodów, jakby to był NOWSZY wał z łożyskiem DWU rzędowym to by zrobili. Dafug ? Pierwszy raz słysze takie czary, normalnie smiech na sali

- jakemdural
- Moje maszyny: wski wfmki
cezeta komarki
i inne - Lokalizacja: Skierniewice
- Kontaktowanie:
Nie śmiech na sali tylko dwurzędowe (nie
Na forum jest odpowiedni temat , proponuję lekturę.
) wały stopę korbowodu miały w rozmiarze około 21mm natomiast te nowsze jednorzędowe (niemati9812 pisze:3 rzędowym
) około 22 mm , na allegro ostatnio pojawiły sie nowe korby w starych rozmiarach a nawet ten sam gość ma same dolne sworznie.mati9812 pisze:DWU rzędowym
niestety nie śmiech tylko twoja niewiedza.mati9812 pisze:Pierwszy raz słysze takie czary, normalnie smiech na sali
Na forum jest odpowiedni temat , proponuję lekturę.
-
Chyba my się nie zrozumieli 
Gość powiedział że nie zrobi bo to jest stary typ wału na 3-rzędowym lożysko, a nowsze były na "2-rzędowym" Nigdy nie widziałem 2-u rzędowego łożyska stopy korbowodu do S01, ale ok. Powiedział mi żebym podjechał do jakiegoś kowala co mi dorobi sworzeń 21,2mm albo oddał do tokarza na roztoczenie w przeciwwagach na 22mm i podpasowanie korby od nowszego wału, ale już na łożysko jednorzędowym.

Gość powiedział że nie zrobi bo to jest stary typ wału na 3-rzędowym lożysko, a nowsze były na "2-rzędowym" Nigdy nie widziałem 2-u rzędowego łożyska stopy korbowodu do S01, ale ok. Powiedział mi żebym podjechał do jakiegoś kowala co mi dorobi sworzeń 21,2mm albo oddał do tokarza na roztoczenie w przeciwwagach na 22mm i podpasowanie korby od nowszego wału, ale już na łożysko jednorzędowym.
- witek2874
- Moje maszyny: WSK 125 M06B3
- Kontaktowanie:
Zanieś do motorlandu na ul. Bardowskiego, tam ci zrobią na trzyrzędowym łożysku, cena podobna jak u żyda
- Łukasz S.
- Kontaktowanie:
Oddaj to sobie tu http://www.mechanika.ipr.pl Wstaw sobie jednorzędowe łożysko i sworzeń 22 mm, oni Ci przetoczą tylko tam gdzie czop wchodzi w przeciwwagi, nie cuduj z tamtymi sklepami, bo jakość usług dużo do życzenia pozostawia... 80 zł za przekładkę korby.
-
Łukasz, ok ale chce jeszcze wyważenie i centrowanie. Oraz te pieprzony blachy zeby założyli, bo jedna siedzi bardzo ciasno, a druga jest obluzowana.
- Łukasz S.
- Kontaktowanie:
Blachy założą i wycentrują w cenie.
-
Oddawałeś tam jakiś wał ? Ile zapłaciles? Krobe trezeba miec swoją ? Sorry że tak wypytuje, bo nie chce mi sie tak jeździć po sklepach w których dostane inforamcje że nie zrobią 

- Łukasz S.
- Kontaktowanie:
Tak oddawałem tam wiele wałów i cylindrów w tym od WSK. Regeneracja 3 rzedowego na starej korbie to około 150 zł, bo rolki są wtedy jakieś nietypowe. Dlatego lepiej nową pod 1 rząd. Ja płaciłem tyle co wyżej.
-
Ok. Chyba zrobie na nowej korbie na łozysku 1 rzędowym pod sworzen 22, bo sie nie opłaca inaczej kombinować 

- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Wie ktoś coś więcej o tym?:
http://allegro.pl/korbowod-na-lozysko-i ... 57585.html
http://allegro.pl/korbowod-na-lozysko-i ... 57585.html
-
- Moje maszyny: swidnik
- Kontaktowanie:
Coś w tym jest. Ostatnio zawoziłem swój wał ro regeneracji na łożysku 3 rzędowym. Podobno to najgorsze wały z końca produkcji ,najmniej trwałe (pan pokazał kilka korb z powbijanymi igłami w otworach smarujących)mati9812 pisze:Mały up.
Dzsiaij byłem w AGmocie Rzeszów oddać wał do regeneracji. Gośc ogląda ogląda i mówi ze nie da sie zrobić bo to jest STARY typ wału na łozysku 3 rzędowym i nie ma juz takich sworzni i korbowodów
Chodzi o to ,że sworzeń jest dosyć duży ,a pierścień w stopie korbowodu jest tak cienki ,że nie ma z czego zebrać materiału na nadwymiarowe łożysko. On po prostu wstawia korbowód na koszyczku z dorobionym stopniowanym sworzniem.
@Audiobas ciekawe ,ktoś pomyślał wreszcie. Trzeba by sprawdzić. Pytanie dla tych co regenerowali wały na obecnych korbowodach. Jak z ich trwałością. Sprzedawca mówi ,że to tajwan jest więc zawsze lepiej jak china

- Muciek
- Moderator
- Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
- Kontaktowanie:
Korby z tej firmy są dobre , można śmiało montować. Teraz tylko czekać na wersję dla 175