Skrzynia biegów w WSK...
Skrzynia biegów w WSK...
Mam problem z moją skrzynią biegów. Jest ona poskładana z dwóch innych skrzyń (WSK i WFM). Czasami mam problem z drugim biegiem. Raz nie wejdzie wogóle innym razem za drugim lub trzecim pociągnięciem lewarka a czasem za pierwszym razem wskoczy bieg. Czy możecie mi pomóc i powiedzieć co się mogło stac i jak ten problem zlikwidować ?
Następnym razem umieszczaj temat w odpowiednim dla niego dziale. //Tukan
Następnym razem umieszczaj temat w odpowiednim dla niego dziale. //Tukan
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
Re: Skrzynia biegów w WSK...
Hmm sprawdź zmieniacz biegów czy jest dobry(przy okazji wymień sprężynkę i kulkę tego zmieniacza). Ale po pierwsze to złóż skrzynię biegów tak jak w Świdniku przykazali(wszystkie części najlepiej jak by były z jednej parafii).
Teraz już nie mam jak bo silnik po generalce (może za 5 lat go bede rozbierał jak zrobie te 20000 km). A wszystkie części były w bdb stanie. "Wróżbici" z wioski mówili że to tryby sie mogą nie schodzić bo mają różną liczbę zębów. To co w końcu z tą skrzynią ?
- wskocyklista04
- GG: 8553257
- Kontaktowanie:
to jest sens męczyć się nie wiadomo ile z powodu że jest po generalce?? lepiej rozebrać zrobić wszystko tak jak należy i nie będziesz musiał zaglądać długo. Kiedyś sobie szlif zrobisz i wszystko. a to wogóle co za generalka była że skrzynia nie działa jak należy. Od razu tak było czy tak się stało po jakimś czasie??
moja WueSKa:) http://www.polskajazda.pl/Motocykle/WSK/175/48870" target="_blank
Tak było już ją kupiłem. Po generalce znikło na około miesiąc i znowu sie zaczęło.
- wskocyklista04
- GG: 8553257
- Kontaktowanie:
no to lepiej zrobić to od nowa jak należy bo nie wiadomo kto i jak zrobił tę "generalkę" jeżeli skrzynia nie działa jak należy.
moja WueSKa:) http://www.polskajazda.pl/Motocykle/WSK/175/48870" target="_blank
- Jarek_kam
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Pytasz czy możemy pomóc rozwiązać ten problem a nie chcesz silnika rozebrać, bez tego nie da rady. Co do tej generalki to bym dla własnego spokoju rozebrał silnik i zobaczł co to była za "generalka".
OK to jeszcze pomyśle (przy kawie
) i może rozbiore ten silnik a jak nie to poszukam całej kompletnej skrzyni biegów i wstawie ją do silnika i nie bede sie bawił !

- wujcio
- GG: 0
- Kontaktowanie:
przecież rozebranie i złożenie silnika to parę dni roboty a efekty na pewno będą nieporównywalne z męczarniami zmiany biegów.
Ja też zrobiłem generalkę silnika wsk 175 na 100% ale nie przyłożyłem się do skrzyni i niestety okazało się że te części które wydawały mi się że są w super stanie uniemożliwiają płynna zmianę biegów (czasami przebija biegi) a także udało mi się w końcu zdobyć skrzynię z dłuższymi przełożeniami (dzięki Alienowi i Anzelowi)
Ja też zrobiłem generalkę silnika wsk 175 na 100% ale nie przyłożyłem się do skrzyni i niestety okazało się że te części które wydawały mi się że są w super stanie uniemożliwiają płynna zmianę biegów (czasami przebija biegi) a także udało mi się w końcu zdobyć skrzynię z dłuższymi przełożeniami (dzięki Alienowi i Anzelowi)
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Twój problem z drugim biegiem jest ekstremalnie błahy.
Masz wałek pośredni od WFM sprzed 1961 (proszę sprawdzić w Zielińskim, nie ma mnie w domu, nie mam książki pod ręką, a nie pamiętam dokładnie rocznika) bez nacięć na tryb drugiego biegu. Problem ten pojawiał się w wfm po 1958 roku, mocniejszy silnik = więcej kłopotów. Wypadanie 2 biegu i problemy z jego wrzucaniem rozwiązano poprzez wprowadzenie nacięć.
Wszelkie pisanie typu "różna ilość zębów" jest śmieszna do bólu
Rozbierz silnik, S01 to jest góra dwa dni roboty. Przy okazji wymienisz tuleje brązowe, bo mogę się z Tobą założyć, że są zajechane.
Masz wałek pośredni od WFM sprzed 1961 (proszę sprawdzić w Zielińskim, nie ma mnie w domu, nie mam książki pod ręką, a nie pamiętam dokładnie rocznika) bez nacięć na tryb drugiego biegu. Problem ten pojawiał się w wfm po 1958 roku, mocniejszy silnik = więcej kłopotów. Wypadanie 2 biegu i problemy z jego wrzucaniem rozwiązano poprzez wprowadzenie nacięć.
Wszelkie pisanie typu "różna ilość zębów" jest śmieszna do bólu

Temat można już zamknąć skrzynia chodzi gładko a WSK śmiga aż miło