Pokrywa sprzęgła - nietypowa ?
- BikerDS
- Sponsor
- GG: 4533379
- Moje maszyny: WSK M06B3 1977
- Kontaktowanie:
Pokrywa sprzęgła - nietypowa ?
Hej,
Przeglądając allegro napotkałem na taką aukcję:
http://allegro.pl/tlok-wsk-125-orginal- ... 14556.html
Nigdy nie widziałem takiej pokrywy. Może ktoś z Was wie kiedy była produkowana i dla jakich modeli? Mowa oczywiście o tej z lewej strony.
Przeglądając allegro napotkałem na taką aukcję:
http://allegro.pl/tlok-wsk-125-orginal- ... 14556.html
Nigdy nie widziałem takiej pokrywy. Może ktoś z Was wie kiedy była produkowana i dla jakich modeli? Mowa oczywiście o tej z lewej strony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- GG: 0
- Moje maszyny: Wsk M06B3
Jawa Ts 350
Honda CBF
600SA - Lokalizacja: Halinów
- Kontaktowanie:
Re: Pokrywa sprzęgła - nietypowa ?
Też pierwszy raz widzę taką pokrywę, ale może ta była odlewana w chwili przejścia na predom -dezamet.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Silnik ma bicie numerów obok osłony łańcucha - obstawiam, że to raczej jakaś 64 lub B1 :->
-
- Moje maszyny: Wsk M06B3
Jawa Ts 350
Honda CBF
600SA - Lokalizacja: Halinów
- Kontaktowanie:
Savier jak teraz się przyjrzałem to ten dekiel nie ma śruby do sprawdzania oleju tylko jest miarka to 64-ka albo i starsze.
-
- Moje maszyny: WSK 125 1979r.
WSK 175 1980r.
CZ 477 73r.
Mińsk 400A 90r. - Lokalizacja: Mazowsze
- Kontaktowanie:
Jaki zapłon jest, może to WFM, ostatnie miały silniki z Nowej Dęby.
- Posimsonowany
- Moje maszyny: Simson’87,minsk 125typ400'88,wsk m06b3'84,wsk m06b3'79
- Kontaktowanie:
mam taki silnik z taką pokrywą w wsk z 1979(niby org,ale nie mam 100% pewności).Ogólnie to słyszałem legendy,że to silniki z jakiegoś kosa/gila i że niby są wzmocnione i niby o jedną sprężynę w docisku więcej mają i wgl inny cylek i wgl niby lepsze i wgl się nie psują(bo te silniki zwykłe 125 to prawie się nie psują a te lepsze są to musza wgl się nie psuć)(takie wioskowe legendy).Aktualnie mogę powiedzieć tyle: cylinder wgl się nie różni,sprzęgło tak samo,wał ma jakiś dziwny korbowód z dwoma kanałami smarującymi łożysko igiełkowe stopy korbowodu(zwykle org korbowody mają tylko jeden kanał).Części jakie spotkałem w tym silniku były same najwyższej jakości(najlepsze selekcje).Ogólnie to nawet odlew karterów wydaje się jakby dokładniej wykonany.
- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
@Posimsonowany
Niestety, ale to jest bullshit. To,że trafiłeś na takie elementy to przypadek
Jedyna potwierdzona legenda w przypadku WSK i silników S01 jest taka, że czym silnik młodszy tym gorszy jakościowo, końcówka produkcji to jest tragedia jakościowa.
Niestety, ale to jest bullshit. To,że trafiłeś na takie elementy to przypadek

Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
- Posimsonowany
- Kontaktowanie:
Wg mnie wał z mojego s01 z roku 84 jest lepiej wykonany od tego z 79,a oba to org z podobnym nalotem.Ale za to cylki i głowice wg moich obserwacji lepiej są zrobione w tych starszych.
-
- Moje maszyny: KILKA ŚWIDNIKÓW, RESZTA NIEWAŻNA
- Kontaktowanie:
W 79r nie było już trzech rzędów rolek w korbowodach o których piszesz(dwa kanałki w stopie) tylko zwykły koszyk. Wały o których piszesz nie były czymś dziwnym ,tylko normalnym do 74r. Więc średni ten Twój oryginał.
Pod koniec produkcji wały były tak świetnie wykonane, że słabe wciski, bicia czopów i tarcz, i tak dobrze wyluzowany korowód doprowadzały motocykl do fascynujących rezonansów i innych dźwięków.
Wg mnie w miarę dobra jakość skończyła się w połowie lat 70tych.
Aha ,nie ma czegoś takiego jak "najlepsze selekcje".
Selekcje wymiarów służyły tylko do parowania ze sobą części.
Pod koniec produkcji wały były tak świetnie wykonane, że słabe wciski, bicia czopów i tarcz, i tak dobrze wyluzowany korowód doprowadzały motocykl do fascynujących rezonansów i innych dźwięków.
Wg mnie w miarę dobra jakość skończyła się w połowie lat 70tych.
Aha ,nie ma czegoś takiego jak "najlepsze selekcje".
Selekcje wymiarów służyły tylko do parowania ze sobą części.
- wkzarci
- Moderator
- Moje maszyny: WSK 175 itp, itd.
- Kontaktowanie:
Panie Posimsonowany. Zrobiło się jak na fejsbukowych grupkach
Mity i legendy owiane niezawodnościa WSK 125

- Posimsonowany
- Kontaktowanie:
Ja tu tylko sobię żartuję z tych legend.Jednak warto zachować jakieś mity po ludziach,którzy mogą w każdej chwili umrzeć i nie zostanie po nich ani ich patentach żaden ślad Tak całkiem na poważnie to te pokrywy były głównie w ostatnich garbuskach i pierwszych najzwyklejszych b3.Przynajmniej taka pokrywa wg mnie ma 1 zasadniczy plus:wkzarci pisze:Panie Posimsonowany. Zrobiło się jak na fejsbukowych grupkachMity i legendy owiane niezawodnościa WSK 125
![]()
Poprzez to że jest w niej więcej śrub łatwiej jest odkręcić ją jak ktoś ją x lat temu dowalił na maksa bo łatwiej jest znaleźć śrubę która chce się wykręcić
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- wkzarci
- Moderator
- Moje maszyny: WSK 175 itp, itd.
- Kontaktowanie:
Posimsonowany pisze: ↑2020-10-07, 19:27Ja tu tylko sobię żartuję z tych legend.Jednak warto zachować jakieś mity po ludziach,którzy mogą w każdej chwili umrzeć i nie zostanie po nich ani ich patentach żaden ślad Tak całkiem na poważnie to te pokrywy były głównie w ostatnich garbuskach i pierwszych najzwyklejszych b3.Przynajmniej taka pokrywa wg mnie ma 1 zasadniczy plus:wkzarci pisze:Panie Posimsonowany. Zrobiło się jak na fejsbukowych grupkachMity i legendy owiane niezawodnościa WSK 125
![]()
Poprzez to że jest w niej więcej śrub łatwiej jest odkręcić ją jak ktoś ją x lat temu dowalił na maksa bo łatwiej jest znaleźć śrubę która chce się wykręcić
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk