Przeskakujący starter
-
- GG: 10455945
- Moje maszyny: Głównie WSK
- Kontaktowanie:
Przeskakujący starter
Witam
Dzisiaj chciałem przepalić wsk-ę, więc kopie i tryyt przeleciałem bez oporu kopką na sam dół z słyszalnym zgrzytem, kopie drugi raz, trzeci i w końcu tryby załapały wszystko ok. Sytuacja się powtórzyła później, więc rozebrałem kapę i patrzę czy wszystko w porządku ze sprężyną, półksiężycem i koszem sprzegła. No i na oko wszystko jest ok, wszystkie zęby są itd. Całość zazębia się w jednej linii, na koszu nie ma luzu. A mimo to, co jakiś czas przeskakuje. Co to może być? Czy to może być ta zębatka na koszu sprzęgłowym która zazębia się z półksiężycem, czy tam się coś może zepsuć?
Dzisiaj chciałem przepalić wsk-ę, więc kopie i tryyt przeleciałem bez oporu kopką na sam dół z słyszalnym zgrzytem, kopie drugi raz, trzeci i w końcu tryby załapały wszystko ok. Sytuacja się powtórzyła później, więc rozebrałem kapę i patrzę czy wszystko w porządku ze sprężyną, półksiężycem i koszem sprzegła. No i na oko wszystko jest ok, wszystkie zęby są itd. Całość zazębia się w jednej linii, na koszu nie ma luzu. A mimo to, co jakiś czas przeskakuje. Co to może być? Czy to może być ta zębatka na koszu sprzęgłowym która zazębia się z półksiężycem, czy tam się coś może zepsuć?
- grzechu212
- Moje maszyny: WSK KOBUZ 175
- Kontaktowanie:
Re: Przeskakujący starter
Zapewne zębatka wypukła kosza sprzęgłowego i zabierak są na tyle zużyte że sprężyna nie jest w stanie ich dalej utrzymać w pozycji zazębionej podczas kopania...dość częsta usterka
.

Destroyers of the system
-
- GG: 10455945
- Moje maszyny: Głównie WSK
- Kontaktowanie:
Mam jeszcze z drugiego silnika komplet części to wymienię jutro i dam znać czy pomoże.
- grzechu212
- Moje maszyny: WSK KOBUZ 175
- Kontaktowanie:
Musi
ewentualnie tryb i zabierak do wymiany + opcjonalnie sprężyna i półksiężyc
...daj znać czy pomogło i zrób fotki elementów gdyby problem dalej wystąpił bo może zapasowe części również kwalifikują się na złom.

Destroyers of the system
-
- GG: 0
- Moje maszyny: Kilka legend PRL-U
- Kontaktowanie:
Ja też tak miałem, zmielona była sprężyna od zębatki wypukłej a miseczki i pierścionka wcale nie było
, wymiana pomogła. Sprawdź jeszcze czy kopnik dokręcony albo czy frez na wałku nie jest obrobiony.

~Redukcja, gaz, lewy pas... a on zgasł~
-
- Moje maszyny: WSK 125 KOS
- Kontaktowanie:
Cześć,
Podczas jazdy, po dwóch dniach od zamontowania startera, odpadła mi zawleczka, albo może to jest jakiś bolec, który łączy dźwignię startera z elementem na którym jest gumowa osłona. Zaznaczyłem na zdjęciu miejsce z którego wypadła mi ta zawleczka.
https://drive.google.com/file/d/1dahICU ... sp=sharing
Wiecie czym to można zastąpić? Przy montażu nie zwróciłem na to uwagi i nie pamiętam co to było, może to była po prostu jakaś śruba.
Podczas jazdy, po dwóch dniach od zamontowania startera, odpadła mi zawleczka, albo może to jest jakiś bolec, który łączy dźwignię startera z elementem na którym jest gumowa osłona. Zaznaczyłem na zdjęciu miejsce z którego wypadła mi ta zawleczka.
https://drive.google.com/file/d/1dahICU ... sp=sharing
Wiecie czym to można zastąpić? Przy montażu nie zwróciłem na to uwagi i nie pamiętam co to było, może to była po prostu jakaś śruba.
-
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
W elemencie który możesz zdjąć jest otwór. W nim nest sprężyna i kulka. Otwór który pokazujesz to miejsce na blokowanie się kuli. Masz pewnie wyrwane prowadzenie lub wyszedł bolec. Możesz to naprawić ale myśl o nowym kopniaku
-
- Kontaktowanie:
Trochę pojeździłem na rozwalonym kopniaku, ratowałem się tym, że wkładałem śrubę między dźwignię a ten element z gumą. W końcu kupiłem nowy kopniak. W piątek wieczorem zamontowałem, a w sobotę wieczorem już się rozleciał (bolec - wałek rozleciał się na 3 części)...ręce mi opadły.
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
A ja jeżdżę już 2 lata na chińskim i daje radę 

-
- Kontaktowanie:
Gdzie kupiłeś, ew. od kogo? Allegro, gmoto, skuterdebica?
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Jeśli dobrze pamiętam to skuter Dębica