Jak zdjąć krzywkę ?
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
Re: Jak zdjąć krzywkę ?
Kolega ma i jak na razie mu służy. To jest raczej tylko kawałek metalu po którym ślizga się plastik od platyny.
-
- Moje maszyny: WFM/WSK 1963r.
- Kontaktowanie:
Jeśli jest zrobiony z właściwego metalu i tak samo krzywka wyfrezowana / wyszlifowana to tak. Po drugie dziś motorami typu WSK nie kręci się tyle km co w czasach, kiedy to był podstawowy motor w kraju. Skontaktowałem się ze znajomym z zakładu produkcji metalowej ws wymiany krzywki tj zanitowanie nowej i ew wyważeniu jej. Zobaczę co odpowie.
Jednocześnie zakupiłem dziś używane magneto tego samego typu. Po zamontowaniu mój entuzjazm nieco osłabł ponieważ jeden z magnesów lekko ociera o cewkę, pozostałe przechodzą z ok 1mm odstępem. Kupię papier ścierny w postaci walca na wkrętarkę i delikatnie zeszlifuję magnes w magnecie, który posiada dwie wytarte lekki bruzdy wyczuwalne paznokciem (pozostałe magnesy są gładkie). Nie wiem na ile podszlifowanie magnezu wpłynie na wyważenie magneta.
Jednocześnie zakupiłem dziś używane magneto tego samego typu. Po zamontowaniu mój entuzjazm nieco osłabł ponieważ jeden z magnesów lekko ociera o cewkę, pozostałe przechodzą z ok 1mm odstępem. Kupię papier ścierny w postaci walca na wkrętarkę i delikatnie zeszlifuję magnes w magnecie, który posiada dwie wytarte lekki bruzdy wyczuwalne paznokciem (pozostałe magnesy są gładkie). Nie wiem na ile podszlifowanie magnezu wpłynie na wyważenie magneta.
- norek
- Moje maszyny: WSK 175 Kobuz , Aprilia sr 50
- Kontaktowanie:
To już lepiej spróbować odsunąć ocierającą cewkę niż szlifować magneto .