Witam, na wstępie przepraszam, że posługuję się czyimiś zdjęcia ale nie ma mnie teraz w domu i nie mam jak ich zrobić. Otóż mam "kombinowany" silnik od wski i nie wiem, w którą stronę to odkręcić aby był oryginał. Silnik ten ma pokrywę olejową z dużym napisem WFM a od zapłonu dzieloną z wysprzęglika i pokrywy osłaniającej magneto, ale cylinder i gaźnik ma z wski. I teraz nie wiem czy jest to silnik wfm ze zmienionym cylindrem i gaźnikiem, czy silnik wsk ze zmienioną pokrywą olejową od wfm a powinna być z napisem ZM Dęba. Jak to sprawdzić? W linkach zdjęcia silników, z których mój jest kombinowany.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/silnik-wfm-uw2
https://allegrolokalnie.pl/oferta/silni ... do-wfm-wsk
Jaki to silnik?
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125
- Kontaktowanie:
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
Re: Jaki to silnik?
...nie wiem jakiej odpowiedzi się spodziewasz ale na podstawie tego co podajesz raczej nikt konkretnie Ci nie odpowie na zadane pytanie. To co opisałeś to części, którymi można doposażyć / wymienić z częściami z innego silnika wsk/wfm. Np. pokrywa sprzęgła, którą przykładowo tu pokazałeś jest ze znakiem jakości "1" który jest cechą konkretnego rocznika i modelu WSK, więc już do opisanej reszty nijak pasuje. Według mnie punktem wyjścia są tu kartery i od nich wypadałoby zacząć - czyli czy są przede wszystkim od pary, do jakiego rodzaju zapłonu są przystosowane itp.. Wówczas będzie wiadomo z czym mamy do czynienia. Najprościej jednak by było jakbyś pofatygował się i zrobił zdjęcia silnika
....

-
- Moje maszyny: WSK 125
- Kontaktowanie:
Re: Jaki to silnik?
Nr karterów to: nadlane 22-22, wybite 28-28 nr silnika jest u góry silnika nad numerami nadlanymi 571888. Silnik ma 3 wyjścia prądowe a typ zapłonu to 31-06.