zaraz damy spokój tylko trzeba to wyprostować zęby nie było wątpliwości , czyli wynikało by że stal po rozgrzaniu zmniejsza swoją objętość , a nie zwiększa , jeśli by zwiększała objętość to otwór by się zmniejszałMaciek pisze: 1angel dobrze mówisz stal przy podgrzaniu zwiększa swa objetość (otwory sie powiększają)
Wydechy górne wsk 125-175
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
Re: Wydechy górne wsk 125-175
no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down
- Maciek
- GG: 8665055
- Moje maszyny: Dudek Sport
Kobuz
Kos
M06B3
WFM, SHL, Komarki ,itd - Lokalizacja: Łowicz
- Kontaktowanie:
Wałsnie tez mnie to irytuje ale w praktyce wygląda to inczej nie wiem trzeba kogos bardziej uczonego do tego 

Stal w wysokich temperaturach po prostu sie rozszerza i dlatego otwór sie powiększa 

-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
To dosyć proste zjawisko i często wykorzystywane w technice! Nie tak dawno jeszcze, jak w transporcie wykorzystywano wozy konne na kołach z żelazną klamrą, to właśnie kowale tą klamrę - na palenisku - rozgrzewali znacznie, żeby łatwiej nałożyć ją na drewniane koło.czyli wynikało by że stal po rozgrzaniu zmniejsza swoją objętość , a nie zwiększa , jeśli by zwiększała objętość to otwór by się zmniejszał
A do zapamiętania (ułatwi to późniejsze rozumienie problemu): każdy metal (ale także inne ciała, np. ciecze i gazy) rozszerzają się po ogrzaniu!! A ze stalowymi klagami - spotykanymi w technice - jest tak, że po ogrzaniu wszystko rozszerza się na zewnątrz otworu (nigdy do środka!!).
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
i o taki wyjaśnienie mi chodziło dzięki 

no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down