Wsk 175 nie wkręca sie
-
- GG: 37651010
- Moje maszyny: Wsk 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
Wsk 175 nie wkręca sie
Witam. Mam problem z wsk. Otóż pali normalnie tylko nie wkręca sie do końca tylko do połowy i buu pff buu. Próbowałem bez filtra powietrza i jest tak samo. Prosze o pomoc i z góry dziękuje. 

- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Re: Wsk 175 nie wkręca sie
Wyczyść gaźnik zobacz czy dopływa paliwo swobodnie 

-
- Kontaktowanie:
Gaźniczek czyściłem
Tylko mam wrażenie ,że zaworek iglicowy sie zacina,bo jak dmucham w przewód paliwowy to nic nie idzie ,a chyba powinien być luźny przepływ.

- irek
- GG: 7348413
- Moje maszyny: Komar, WSK 175
- Kontaktowanie:
Jeśli jest paliwo w komorze pływakowej to nie powinno iść powietrze przy dmuchaniu. Natomiast jeśli w komorze pływakowej nie ma paliwa to po dmuchnięciu w wężyk powietrze powinno swobodnie dmuchać.
Jak wykluczysz gaźnik to zobacz zapłon. To może być świeca lub kondensator.
Jak wykluczysz gaźnik to zobacz zapłon. To może być świeca lub kondensator.
Spawanie TIG Stal zwykła, nierdzewna i aluminium
-
- Kontaktowanie:
Na początku świeca była wkręcona z długim gwintem jak ja kupiłem,ale nie jeździłem na nie tylko wkręciłem z krótkim gwintem
- man on the WSK
- Moje maszyny: M06B3 1985
DUDEK 1976
KOBUZ 1979
KOBUZ 1983 - Lokalizacja: Iwonicz-Zdrój
- Kontaktowanie:
Akumulator jest?
- szymon_wolebez
- GG: 0
- Moje maszyny: kiedyś - WSK 175 Kobuz z 1982
obecnie - Honda Transalp 650 - Lokalizacja: Korsyka- Francja
- Kontaktowanie:
Czy to stało się nagle, że przestała się wkręcać?
gaźnik -to już sprawdzałeś
zapłon (kąt wyprzedzenia, przerwa, świeca, akumulator +instalacja)
nieszczelności w układzie korbowym
Czasem tak bywa
z tym buuubuuuuu....
Gaźnik czysty a czy kranik też. Podobnie miałem gdy się robiła mi galareta w kraniku. Paliwo co jakiś czas przestawało prawie lecieć. Czyściłem kranik i dalej jazda do czasu bo znowu miałem galaretę
(widocznie to był efekt zmieszania oleju 2T minerału z półsyntetykiem). Bywało też, że po zatankowaniu w jakiś dziwny sposób też się zatykał kranik.
Zapłon o ile jest mocna iskra to sam kąt nie wprowadza takich objawów (zmieniałem kąt w czasie pracy silnika na wysokich i na niskich w całym zakresie podstawki i moto pracował, wkręcał się -niezbyt idealnie wiadomo ale nie było tam muła buuu z tego powodu). Co innego jak iskra ledwo zipie.
gaźnik -to już sprawdzałeś
zapłon (kąt wyprzedzenia, przerwa, świeca, akumulator +instalacja)
nieszczelności w układzie korbowym
Czasem tak bywa

Gaźnik czysty a czy kranik też. Podobnie miałem gdy się robiła mi galareta w kraniku. Paliwo co jakiś czas przestawało prawie lecieć. Czyściłem kranik i dalej jazda do czasu bo znowu miałem galaretę

Zapłon o ile jest mocna iskra to sam kąt nie wprowadza takich objawów (zmieniałem kąt w czasie pracy silnika na wysokich i na niskich w całym zakresie podstawki i moto pracował, wkręcał się -niezbyt idealnie wiadomo ale nie było tam muła buuu z tego powodu). Co innego jak iskra ledwo zipie.
-
- Kontaktowanie:
Akumulator jest. Nie wiem czy wcześniej tak miała,bo takową już kupiłem. Stała w garażu 23 lata ,a silnik igła i zapalił od popychu odrazu. Iskra jest duża. Jako ,że teraz jest śnieg ,ale mimo wszystko postaram sie wyregulować gaźnik.
- szymon_wolebez
- Moje maszyny: kiedyś - WSK 175 Kobuz z 1982
obecnie - Honda Transalp 650 - Lokalizacja: Korsyka- Francja
- Kontaktowanie:
Czyli dopiero poznajesz maszynę.
Może być coś na rzeczy z zapłonem skoro siedziała świeca z długim wintem. Więc możliwe, że ktoś coś w tym kierunku robił i nie mając innej świecy dał taką. Co wynikało by, że coś tkwi w tym układzie.
Bo jak byś wyjął przepustnicę i zakropił kilka kropel paliwa do króćca to silnik powinien odpalić i się wkręcić na max obroty po czym zgaśnie z braku paliwa. Niezalecane na zimnym silniku ale w ostatecznej desperacji ja tak robiłem będąc w trasie aby wiedzieć co jest grane gdy się mi gaźnik zapychał. To ci może pomóc wyeliminować układ zapłonowy bo jak się wkręca to to by świadczyło, że przyczyna tkwi w układzie dolotowym gaźniku. Co innego jak bez przepustnicy będzie podobny objaw to by świadczyło wtedy o układzie zapłonowym.
Sprawdź też układ wydechowy czy przypadkiem nie jest przytkany to układ dolotowy i wylotowy jest bardzo ważny w 2T. W skuterach czasem wysypuje się się środek wkładu i silnik muli. Kiedyś kolega miał w SHL'ce wepchniętą szmatę do wydechu (poprzedni właściciel coś widocznie zmajstrował) i niedziwne, że trudno paliła a jak już zapaliła to dym z rury później ogień i po kilku minutach wypaliło.
Może być coś na rzeczy z zapłonem skoro siedziała świeca z długim wintem. Więc możliwe, że ktoś coś w tym kierunku robił i nie mając innej świecy dał taką. Co wynikało by, że coś tkwi w tym układzie.
Bo jak byś wyjął przepustnicę i zakropił kilka kropel paliwa do króćca to silnik powinien odpalić i się wkręcić na max obroty po czym zgaśnie z braku paliwa. Niezalecane na zimnym silniku ale w ostatecznej desperacji ja tak robiłem będąc w trasie aby wiedzieć co jest grane gdy się mi gaźnik zapychał. To ci może pomóc wyeliminować układ zapłonowy bo jak się wkręca to to by świadczyło, że przyczyna tkwi w układzie dolotowym gaźniku. Co innego jak bez przepustnicy będzie podobny objaw to by świadczyło wtedy o układzie zapłonowym.
Sprawdź też układ wydechowy czy przypadkiem nie jest przytkany to układ dolotowy i wylotowy jest bardzo ważny w 2T. W skuterach czasem wysypuje się się środek wkładu i silnik muli. Kiedyś kolega miał w SHL'ce wepchniętą szmatę do wydechu (poprzedni właściciel coś widocznie zmajstrował) i niedziwne, że trudno paliła a jak już zapaliła to dym z rury później ogień i po kilku minutach wypaliło.
-
- GG: 23655999
- Moje maszyny: Wsk 125 mo6b3
Jawa 350 TS - Lokalizacja: Ciechanów
- Kontaktowanie:
Paliwo nowe zalałeś,czy na dawnej etylinie
Tak na serio to sprawdź świece czynie ma przebicia i dobrą ma przerwę.Oj gaźnik też może już swoje przeżył i potrzebuje regeneracji.

-
- Kontaktowanie:
Gaźnik wydaje się ok. Etylinka nowa zalana. Trudno chyba zostawie silnik w cholere narazie. Bede rozbierał i odmaluje ja i elektryke wg schematu zrobie i dopiero bede bawił się zapłonem chodź nie umiem
kolega może pomoże. Ej ,a olej może być przyczyną ślizgającego sie sprzęgła? Bo tarcze bdb ,a docisk taki ,że ciężko mi było to skręcić , a dalej sie ślizga.

-
- GG: 23655999
- Moje maszyny: Wsk 125 mo6b3
Jawa 350 TS - Lokalizacja: Ciechanów
- Kontaktowanie:
Weź na razie zrób iskrę ''na krótko'' podepnij czerwony(z prądnicy) przewód i czarny(z przerywacza)pod jeden zacisk cewki i oddzielny przewód na drugi zacisk cewki pod masę podepnij.Przerwę na świecy zrób możliwie małą.
Spróbuj gaźnik także podmienić.Stawiam,że przyczyną właśnie jest gaźnik.
Spróbuj gaźnik także podmienić.Stawiam,że przyczyną właśnie jest gaźnik.
-
- Kontaktowanie:
Naprawiłem
Zmieniłem akumulator i zmieniłem olej i nie ślizga sie i wkręca sie
Tylko jest tak.. !-idzie, 2-idzie , -3 idzie jak burza ,4-zmula odrazu słabo sie rozpędza i utrzymuje stałą pędkość 85-90 więcej nie chciało mi sie bujać na dystansie 300m. Co może być?

- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Choroba kobuzowa
Który rocznik ?

-
- Kontaktowanie:
1981,pierwsza rejestracja 1986 ,wyrejestrowana 1989 przebieg mniej wiecej 13,500 tyś i licznik nadal działa.
Jestem jej drugim właścicielem i kupiłem ją za 200zł
stała 23 lata i odpaliła od popchnięcia od razu. 

- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Norma!
Poczytaj o gazelowej skrzyni
Też to miałem nawet filmik nagrywałem:
http://www.wueska.pl/viewtopic.php?f=59&t=1229&start=40
Poczytaj o gazelowej skrzyni

Też to miałem nawet filmik nagrywałem:
http://www.wueska.pl/viewtopic.php?f=59&t=1229&start=40
-
- Kontaktowanie:
Ale dla mnie dziwne jest to ,że odrazu tak zmula na 4. Wg mogli zrobić normalny 4 bieg ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Te maszyny służyły do przemieszczania się z punktu A do B 
A nie do wyścigów

A nie do wyścigów

- andy2004f
- Moje maszyny: WSK 175 "Kobuz" '78
- Kontaktowanie:
Jak motocykl ma wszystko zdrowe i wyregulowane, to ta "choroba kobuzowa" aż tak nie doskwiera. Przyspieszenie na 4 biegu rzeczywiście nie jest oszałamiające, ale jak dłużej pociągniesz na 3-jce, to na 4-ce jeszcze trochę pociągnie i daje się rozpędzić dalej niż do 90 km/h.
- tomcio
- Moje maszyny: WSK125 76r. 3 x wsk 175 . Wsk BĄK
Błękitna garbata trójka - Lokalizacja: Miechów
- Kontaktowanie:
Panowie czy ktoś mógł by mi pomóc, też mam problem z obrotami; a mianowicie wska na każdym biegu od zera do połowy gazu ciągnie pięknie a od połowy do oporu już praktycznie nie reaguje, można ruszać manetką swobodnie... Dodam że silnik po kapitalnym remoncie przejechane dopiero 1500km. Iglice mam na 3 rowku od góry, zapłon CDI, gażnik nie był regenerowany tylko go ustawiałem, świeca zamiast mieć kolor lekko brązowy to wpaduje w taki szarawy ale jest suchutka i nieokopcona. Acha i jeszcze jedno gdzieś tu czytałem o słabo dolatującym paliwie do gażnika, ale co rozumieć pod tym pojęciem; mam nowy kranik paliwo ładnie leci bak czysty nie przytyka się, ale w mojej trójce mam stary kranik i tam leci więcej paliwa.
Licze na jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam
Licze na jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam

Jest Bóg Jest WSK