Jak ściągnąć wahacz?
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Re: Jak ściągnąć wahacz?
Zmieniaj rame i już.
- zainak
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125, 175, Junak
- Kontaktowanie:
A wystarczyło odpowiednio podeprzeć i poszłoby bez jej łamania.
Co do tulejek poliamidowych to po wciśnięciu w wahacz należy je rozwiercić aby dopasować do tuleji metalowej. Zwłaszcza gdy te mają uszczelnienia z oringów. Takie wciskanie w imadle na chama jest bez sensu.
Co do tulejek poliamidowych to po wciśnięciu w wahacz należy je rozwiercić aby dopasować do tuleji metalowej. Zwłaszcza gdy te mają uszczelnienia z oringów. Takie wciskanie w imadle na chama jest bez sensu.
- Skinder
- Kontaktowanie:
Podparcie nic nie da, jak siedzi na beton to zmarnujesz tylko czas. Najskuteczniejsza metoda to zdjąć wahacz i z jednej strony nakręcać nakrętkę z tulejkami tak aby wyciągało oś a z drugiej strony wsparcie młotem. Przedłużka z pół metra na klucz i ogień, ewentualnie wtedy jeszcze spróbować grzać.
- zainak
- Moje maszyny: WSK 125, 175, Junak
- Kontaktowanie:
Przypominam sobie że miałem problem z osią wahacza w MZ ETZ . Rozwierciłem ją po obu stronach i poszło.
Założyłem od WSK- i. Pasowała idealnie
)
Założyłem od WSK- i. Pasowała idealnie

- qpa
- Moje maszyny: mustang ttr
- Kontaktowanie:
W jednej ramie, obciąłem oś i rozwierciłem resztkę, w końcu puściło.
-
- Moje maszyny: wsk 125 m06b3 '84
- Kontaktowanie:
też tyle ile się udało za pomocą oczkowych kluczy wysunąłem oś- do momentu zdjęcia wahacza. Jednakże rama miała iść do piaskowania to chciałem oś również wyjąć no i stanęła w pewnym momencie na amen no i dalej to już się zgięła rama. Zapewne od nowości nikt tego nie smarował i oś też może być trochę wygięta i wszystko się złożyło na ten cały pech. No cóż trzeba szukać gołej ramy- bez osi aby się znów nie władować w kłopoty. Mam nadzieję, że nie będzie wielkim kłopotem znalezienie w miarę w pobliżu prostej ramy...
A tak poza konkursem- jest różnica między ramą do wsk 125 a ramą do wsk 175????
A tak poza konkursem- jest różnica między ramą do wsk 125 a ramą do wsk 175????
- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
Inny rozstaw uchwytów silnika, w 175 mocowanie cewki butelkowej, chyba do 78r mocowanie prostownika selenowego, mocowanie kostki z bezpiecznikiem.
Co do pytania czy były różnice w 125 w zależności od rocznika to chyba od 83r przednie mocowanie silnika jest na jedną śrubę ( często bywało to naprawiane ). W starszych jest na dwie śruby i nie ma problemów z tym uchwytem.
Co do pytania czy były różnice w 125 w zależności od rocznika to chyba od 83r przednie mocowanie silnika jest na jedną śrubę ( często bywało to naprawiane ). W starszych jest na dwie śruby i nie ma problemów z tym uchwytem.
- Skinder
- Kontaktowanie:
Szerokość wahacza
-
- Moje maszyny: Narazie nic
- Kontaktowanie:
A gdzie można zdobyć te podkładki na osi wahacza?