Kolor lakieru proszkowego felgi.
- porucznik_M_B
- Moje maszyny: M06B3 1980r
sv650S 1999r - Lokalizacja: Dwikozy
- Kontaktowanie:
Kolor lakieru proszkowego felgi.
Witajcie, mój sprzet to M06B3 z 1980r i chcialbym się zapytac jaki tam jest odcien lakieru na obręczach. Swoje chciałem oddać teraz do malowania proszkowego.
- adimen2007
- GG: 9967305
- Moje maszyny: ________
WSK M06B3"KOS"1982 r. - Lokalizacja: Lublin
- Kontaktowanie:
Re: Kolor lakieru proszkowego felgi.
Ponawiam pytanie. Mi również przydałby się odcień najlepiej z palety RAL.
- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
No i jak panowie mamy kod????
A powiedzcie mi jaki macie plan - rawki w proszek, a szprychy w ocynk? Czy może nowe szprychy?
A powiedzcie mi jaki macie plan - rawki w proszek, a szprychy w ocynk? Czy może nowe szprychy?
- wujcio
- GG: 0
- Kontaktowanie:
jeśli nowe szprychy nadają się do cynkowania (brak wżerów i jakiś defektów typu naderwania przetarcia) nowe można też kupić niklowane wyglądają jak chromowane
dużo lepszy efekt niż po cynkowaniu (jedynie przy idealnych szprychach można uzyskać ten sam efekt)
Co do koloru felg to ja malowałem takim jak do felg aluminiowych w zakładzie nie mają podziału na kody trzeba by pewnie dokładnie ich wypytać
Stary może się o tym więcej wypowiedzieć

Co do koloru felg to ja malowałem takim jak do felg aluminiowych w zakładzie nie mają podziału na kody trzeba by pewnie dokładnie ich wypytać

- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Chyba starewujcio pisze:jeśli nowe szprychy nadają się do cynkowania (brak wżerów i jakiś defektów typu naderwania przetarcia) nowe można też kupić niklowane wyglądają jak chromowanedużo lepszy efekt niż po cynkowaniu (jedynie przy idealnych szprychach można uzyskać ten sam efekt)

Masz fotki swoich felg?
- wujcio
- Kontaktowanie:
Mogę Ci na maila wysłać bo nie mam ich nigdzie zamieszczonych (są do WFM) Podaj na PW 
Chodziło mi o Starego
bo on mi malował te obręcze

Chodziło mi o Starego

- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
1) Obręcze najlepiej kupić nowe, chyba, że masz idealne. Śrutowanie kulką wydaje się być najlepsze - oglądałem ostatnio takie obręcze. My przed malowaniem proszkowym piaskujemy, a zawsze trochę piasku wejdzie pod ranty obręczy.
2) Szprychy - najlepiej przygotować ze 3 komplety do ocynku potem jest z czego wybierać. Najważniejsze żeby idealnie przygotować powierzchnię szprychy, bez wżerów, gładka polerka jak pod chrom. Po ocynkowaniu nie wymaga nawet polerowania, wygląda jak chrom. Nyple to samo - idealne wyprowadzenie powierzchni.
3) Kolor obręczy - do swoich motocykli maluję na czarny połysk bo ten najbardziej lubię. Wujciowi malowałem chyba srebrny połysk, kodu RAL na razie nie mogę podać.
2) Szprychy - najlepiej przygotować ze 3 komplety do ocynku potem jest z czego wybierać. Najważniejsze żeby idealnie przygotować powierzchnię szprychy, bez wżerów, gładka polerka jak pod chrom. Po ocynkowaniu nie wymaga nawet polerowania, wygląda jak chrom. Nyple to samo - idealne wyprowadzenie powierzchni.
3) Kolor obręczy - do swoich motocykli maluję na czarny połysk bo ten najbardziej lubię. Wujciowi malowałem chyba srebrny połysk, kodu RAL na razie nie mogę podać.
- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
A powiedz mi w jaką metodą robione były te obręcze:
http://fabrykajunakow.za.pl/images/DSCN2895.JPG
Malowane proszkowo?
Widać trochę wżerów
A szprychy ocynk?
http://fabrykajunakow.za.pl/images/DSCN2895.JPG
Malowane proszkowo?
Widać trochę wżerów

A szprychy ocynk?
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Niestety zdjęcie się nie wczytuje, strona nawala, ale nie mam czasu się tym bawić.
Zapewne chodzi Ci o koła Aliena. Musisz z nim gadać, ja tego nie dotykałem. Są wżery, ale koła igła proste, więc zostały. Zazwyczaj jest dylemat zakładać ładne, ale krzywe, czy z wżerami ale proste. Dla mnie wybór jest oczywisty.
Po usunięciu starej powierzchni zawsze wyjdą mniejsze lub większe wżerki, w końcu te koła mają po 30-50lat. Możesz położyć na to podkład pod lakier piecowy.
Na dole masz zdjęcia jak to u mnie wyszło w SHL M05. Są idealne, Wujcio może potwierdzić bo on centrował. Tylko ile ja szukałem takich obręczy to moje ... W Junakach mam podobnie.
Zapewne chodzi Ci o koła Aliena. Musisz z nim gadać, ja tego nie dotykałem. Są wżery, ale koła igła proste, więc zostały. Zazwyczaj jest dylemat zakładać ładne, ale krzywe, czy z wżerami ale proste. Dla mnie wybór jest oczywisty.
Po usunięciu starej powierzchni zawsze wyjdą mniejsze lub większe wżerki, w końcu te koła mają po 30-50lat. Możesz położyć na to podkład pod lakier piecowy.
Na dole masz zdjęcia jak to u mnie wyszło w SHL M05. Są idealne, Wujcio może potwierdzić bo on centrował. Tylko ile ja szukałem takich obręczy to moje ... W Junakach mam podobnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
UP
.
Dajmy na to, przychodzę do gości od malowania proszkowego. Chcę szary na felgi. I wszystko? To wydaje się zbyt proste. Wiele osób malowało proszkowo obręcze więc sądzę, że ktoś mógłby podpowiedzieć
.

Dajmy na to, przychodzę do gości od malowania proszkowego. Chcę szary na felgi. I wszystko? To wydaje się zbyt proste. Wiele osób malowało proszkowo obręcze więc sądzę, że ktoś mógłby podpowiedzieć

- Łukasz
- Moje maszyny: Simson SR50 1991
- Kontaktowanie:
Savier, przecież wiesz, że felgi pasują w kolorze RAL 9006
. Malowałem tak i pięknie wyglądają 

Pokażą Ci próbniki lakierów z palety RAL Możesz też wstępnie sobie wybrać kolor przeglądając paletę ral w sieci - ale bądź ostrożny, bo odcień na monitorze i w realu może być inny - kwestia monitora i jego kalibracjiSavier pisze:UP.
Dajmy na to, przychodzę do gości od malowania proszkowego. Chcę szary na felgi. I wszystko? To wydaje się zbyt proste. Wiele osób malowało proszkowo obręcze więc sądzę, że ktoś mógłby podpowiedzieć.

-
- Moje maszyny: M06-B1
- Kontaktowanie:
Witam.
Jeżeli macie wżery na elementach do malowania proszkowego to najpierw niech po piaskowaniu położą wam podkład cynkowy - on z reguły ładnie wypełnia małe ubytki, łagodzi ostre przejścia - potem lakier w odpowiednim kolorze - efekty bywają naprawdę super - ja mam proszkiem pomalowany całą WSkę:)
Jeżeli macie wżery na elementach do malowania proszkowego to najpierw niech po piaskowaniu położą wam podkład cynkowy - on z reguły ładnie wypełnia małe ubytki, łagodzi ostre przejścia - potem lakier w odpowiednim kolorze - efekty bywają naprawdę super - ja mam proszkiem pomalowany całą WSkę:)
-
- Moje maszyny: M06-B1
- Kontaktowanie:
Panowie - jest farba proszkowa która ładnie imituje chrom - jutro postaram się wstawić zdjęcie - ja w swojej B1 praktycznie wszystko maluję.
- iron_bird
- GG: 9680903
- Moje maszyny: M06B3 83r
M21W2 Kobuz 76r - Lokalizacja: Zagórów - PSL
- Kontaktowanie:
-
- Moje maszyny: WSK 125
M06B3 - Lokalizacja: Siedlce
- Kontaktowanie:
Proszkowa, która imituje chrom. Hehe - dobre sobie, jestem bardzo ciekawy od kiedy taki produkt istnieje na rynku i chciałbym znać jego właściwości. Chyba kolega zrobił sobie z nas jaja.
- lis235
- Moje maszyny: wsk: b1,gil,lelek,kos,bąk,kobuzx2,sport s2x3
- Kontaktowanie:
pracuje w zakładzie naprawiajacym pociągi i ostatnio spotkałem się z kolorem jak oryginał a mianowicie jest to kolor jasny szary młotkowy wypalany w piecu, po wypaleniu cholernie twardy praktycznie nie do zdarcia....mogę jutro wrzucić fotkę:)
- zmyngut
- Moje maszyny: wsk 125
- Kontaktowanie:
Prawdopodobnie koledze chodziło o to http://allegro.pl/farby-proszkowe-pulve ... 00729.htmltermik32 pisze:Panowie - jest farba proszkowa która ładnie imituje chrom - jutro postaram się wstawić zdjęcie - ja w swojej B1 praktycznie wszystko maluję.
Ktoś na forum malował tym jakieś elementy przy swojej WSK ale pamięć już nie ta i nie chce podpowiedzieć kto to był...

-
- Moje maszyny: wsk m06
shlm04
junak 350
shlm06 - Lokalizacja: polska malopolskie
- Kontaktowanie:
Witam felgi felgami al czy ktos wie jaki nr ral ,ma niebieska wsk m06 l z 1962 roku , mam taka wsk kiedys ja wypiaskowalem i teraz nie ma koloru i jest jajo