WSK M06B1 - tulejki dystansowe koła tylnego
- MichalSindera
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06B1
- Kontaktowanie:
WSK M06B1 - tulejki dystansowe koła tylnego
Cześć,
tulejki dystansowe tylnego koła to problem, z którym długo nie mogłem sobie poradzić. Mój grat był zdekompletowany więc nie miałem oryginałów natomiast ani w literaturze ani na forum nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jakie mają one wymiary. Dopiero metodą prób i błędów (z przewagą błędów) udało mi się je dobrać w odpowiedniej konfiguracji. Zakładam, że część z Was również się z tym problem może borykać dlatego podaję poniżej wyniki moich dociekań.
Tuleja lewa (gdyby ktoś nie wiedział, która to lewa: to ta od strony bębna hamulca ;P )
średnica zewnętrzna: 20mm
średnia wewnętrzna: 15mm (oczywiście tak jak oś koła)
długość: 14mm
Tuleja prawa (od strony łańcucha)
długość: 25mm
Tuleja lewa opiera się z jednej strony o wahacz a z drugiej o tuleję bębna hamulca.
Tuleja prawa opiera się o wahacz oraz o łożysko w zabieraku.
Mam nadzieję, że kiedyś komuś się to przyda i ułatwi życie.
tulejki dystansowe tylnego koła to problem, z którym długo nie mogłem sobie poradzić. Mój grat był zdekompletowany więc nie miałem oryginałów natomiast ani w literaturze ani na forum nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jakie mają one wymiary. Dopiero metodą prób i błędów (z przewagą błędów) udało mi się je dobrać w odpowiedniej konfiguracji. Zakładam, że część z Was również się z tym problem może borykać dlatego podaję poniżej wyniki moich dociekań.
Tuleja lewa (gdyby ktoś nie wiedział, która to lewa: to ta od strony bębna hamulca ;P )
długość: 14mm
Tuleja prawa (od strony łańcucha)
długość: 25mm
Tuleja lewa opiera się z jednej strony o wahacz a z drugiej o tuleję bębna hamulca.
Tuleja prawa opiera się o wahacz oraz o łożysko w zabieraku.
Mam nadzieję, że kiedyś komuś się to przyda i ułatwi życie.
- loboboy
- Moje maszyny: M06 B1
- Kontaktowanie:
Re: WSK M06B1 - tulejki dystansowe koła tylnego
Właśnie zaoszczędziłeś mi sporo szperania
Możesz jeszcze dodać jakiego rodzaju masz zabierak, stary metalowy czy nowy aluminiowy

Możesz jeszcze dodać jakiego rodzaju masz zabierak, stary metalowy czy nowy aluminiowy

- MichalSindera
- Kontaktowanie:
Cześć,
cieszę się, że moje poszukiwania i pisarstwo miało jakiś sens.

Zabierak mam stalowy. Nigdy nie widziałem w B1 aluminiowych, ale ja się słabo znam na tym temacie dlatego robię tak jak to widziałem na oryginałach w muzeach.
- korba222
- Kontaktowanie:
Temat który jest właśnie u mnie na tapecie, i mam kilka kwestii do rozgryzienia. Kupiłem zamienniki z allegro chyba od Klasykmoto i teraz jest tak. Lewą tuleję sprzedają o szerokości 24mm. Oś koła sprzedają dwuczesciową. W internecie widziałem i jednoczesciową i dwuczesciową. W literaturze jednoczesciową. Po zastosowaniu dwuczęściowej i prawej tulei oryginalnej 24mm gwint osi za mało wystaje a z lewej strony ich zamiennik o szerokości tulei o szerokości 24mm wchodzi na wcisk. Jaką macie oś? Pojedynczą czy dwuczesciową. I o jakiej długości? Czy w M06 64 test taka sama sytuacja?
- MichalSindera
- Kontaktowanie:
Długość tulei dystansujących koło nie ma wpływu na to ile gwintu osi wystaje z wahacza. Tuleje zastosowałem oryginalne i zamontowałem je tak, jak widziałem na oryginalnych motocyklach w muzeach i kolekcjach prywatnych. Weszły dość ciasno aczkolwiek bez większych problemów z pasowaniem.
Długość całkowita osi powinna wynosić 26cm. Ja mam oś jednoczęściową oryginalną. Nie ma jednak znaczenia czy oś jest jedno- czy dwuczęściowa - długość całkowita powinna być taka sama. Ta dwuczęściowa z tego co pamiętam rysunki łączy się między bębnem koła a zabierakiem. Trzeba uważać na tą długość, bo oś do modelu M06B3, który ma inną konstrukcję i wymiary wahacza, ma długość 24cm. Kupiłem kiedyś taką oś na giełdzie na oko i właśnie brakło mi tych 2cm bo gwint nie wyszedł z wahacza. Trzeba też uważać na sklepy i Allegro/OLXy ponieważ lakoniczne "WSK 125" w opisie towaru ani trochę nie gwarantuje sukcesu we właściwym doborze części.
Ja mam model M06B1 i tylko do niego się odnoszę powyżej.
Długość całkowita osi powinna wynosić 26cm. Ja mam oś jednoczęściową oryginalną. Nie ma jednak znaczenia czy oś jest jedno- czy dwuczęściowa - długość całkowita powinna być taka sama. Ta dwuczęściowa z tego co pamiętam rysunki łączy się między bębnem koła a zabierakiem. Trzeba uważać na tą długość, bo oś do modelu M06B3, który ma inną konstrukcję i wymiary wahacza, ma długość 24cm. Kupiłem kiedyś taką oś na giełdzie na oko i właśnie brakło mi tych 2cm bo gwint nie wyszedł z wahacza. Trzeba też uważać na sklepy i Allegro/OLXy ponieważ lakoniczne "WSK 125" w opisie towaru ani trochę nie gwarantuje sukcesu we właściwym doborze części.
Ja mam model M06B1 i tylko do niego się odnoszę powyżej.
- MichalSindera
- Kontaktowanie:
Cześć,
muszę odszczekać to co napisałem powyżej. Mam nadzieję, że nikt przez to nie miał problemów. Źle podałem lokalizację tulejek - na odwrót. Dopiero dzisiaj gdy poskręcałem wszystko "na gotowo" zauważyłem gdzie jest błąd - opona tarła o błotnik z lewej a łańcuch z prawej. Podane wymiary są poprawne.
Innymi słowy: krótka tuleja z prawej a długa tuleja z lewej.
muszę odszczekać to co napisałem powyżej. Mam nadzieję, że nikt przez to nie miał problemów. Źle podałem lokalizację tulejek - na odwrót. Dopiero dzisiaj gdy poskręcałem wszystko "na gotowo" zauważyłem gdzie jest błąd - opona tarła o błotnik z lewej a łańcuch z prawej. Podane wymiary są poprawne.
Innymi słowy: krótka tuleja z prawej a długa tuleja z lewej.
-
- Moje maszyny: WSK125
- Kontaktowanie:
Witam, mam pytanie czy jest jakaś literatura która opisuje części, ich wymiary motocykla WSK 125. Mam WSK M06B1 i nigdzie nie mogę znaleść jakie wymiary mają tuleje dystansowe tylego koła. Mam książkę "WSK 125 Z motocyklem na Ty" ale poza schematami nie ma informacji o specyfikacji części. Proszę o pomoc chciałbym mieć książkę w której mógłbym znaleść informacje o każdym detalu.
-
- Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2 - Lokalizacja: Wolbrom
- Kontaktowanie:
Kolego. Katalog części zamiennych.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
-
- Moje maszyny: WSK125
- Kontaktowanie:
Posiadam katalog części zamiennych, ale tam nie ma zwymiarowanych części. Posiadam opracowanie Z. Piasecki i J. Wroński w pdf. Kolego jeśli masz katalog w którym są zwymiarowane dystanse tylnego koła do M06B1 to podeślij zdjęcie albo link do pdf-a w którym to znajdę. Będę bardzo wdzięczny pozdrawiam

-
- Moje maszyny: WSK 125
- Kontaktowanie:
Witam. A w wsk 125 1979 r powinienem mieć oś pojedyncza czy dwuczęściowa? Jest różnica w ośce zabieraka? Allegro tytułuje je jako start typ i nowy typ.