Tylne amortyzatory, wymiana uszczelnień.
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WFM, XJ 600, Jawa 50
- Kontaktowanie:
Tylne amortyzatory, wymiana uszczelnień.
Otrzymałem 2 amortyzatory na wymianę uszczelnień. Dorobiłem klucz, podgrzałem odkręciłem, kupiłem komplet uszczelniaczy. Teraz pytanie, 2 większe uszczelniacze (podpisane 1 i 2) widzę gdzie się znajdują ale nie mam pojęcia gdzie powinien znajdować się trzeci z zestawu, ten najmniejszy. I drugie pytanie, najprawdopodobniej podczas demontażu wypadł mi element nr 3, z drugiego amortyzatora takie coś nie wypadło, co to za element, czy powinien być jakoś umocowany? A może jeszcze nie rozebrałem amortyzatora do końca i powinienem jeszcze coś odkręcić? A może tego tam wcale nie powinno być?
P.s. Przepraszam za małe cyferki ale edytowałem zdjęcie pod wymagania załącznika
P.s. Przepraszam za małe cyferki ale edytowałem zdjęcie pod wymagania załącznika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
Re: Tylne amortyzatory, wymiana uszczelnień.
Zdjęcie jest marnej jakości i zrobiłeś to na takim tle że ledwo co widać. Element 3 to albo podkładka pod tłoczek, ale chyba ją widać na zdjęciu, coś obok tłoczka. Ostatni element gumowy powinien być między tłoczyskiem, a prowadnicą. Ma on zapobiegać odgłosów przy dobijaniu amortyzatora do końca. Ty masz tam metalowo-gumowy pierścień, który chyba lata świetności ma za sobą. Najlepiej ściągnąć katalog wski i tam zobaczyć co ma być po kolei
-
- Kontaktowanie:
To spróbuję jeszcze raz.
nie rozpoznaję za to uszczelniacza pierwszego po lewej gdzie ma być zamontowany, prosił bym o zaznaczenie na zdjęciu najlepiej bo niestety w katalogu go nie ma i dlatego zadaję pytanie. I teraz kolejny element który najprawdopodobniej wypadł z dolnej części amortyzatora: To wygląda jak grzybek, jakaś stopka, może powinno być na stałe zamocowane? albo wcale nie powinno tego być?
Gdyby to było takie proste żeby spojrzeć w katalog i już to bym nikomu głowy nie zawracał, poprzednie zdjęcie robione było w słabych warunkach na stole pełnym części od XT600 z 1986
Mam nadzieję, ze teraz już wszystko widać.
Elementy 1 i 2 rozpoznaję, nie rozpoznaję za to uszczelniacza pierwszego po lewej gdzie ma być zamontowany, prosił bym o zaznaczenie na zdjęciu najlepiej bo niestety w katalogu go nie ma i dlatego zadaję pytanie. I teraz kolejny element który najprawdopodobniej wypadł z dolnej części amortyzatora: To wygląda jak grzybek, jakaś stopka, może powinno być na stałe zamocowane? albo wcale nie powinno tego być?
Gdyby to było takie proste żeby spojrzeć w katalog i już to bym nikomu głowy nie zawracał, poprzednie zdjęcie robione było w słabych warunkach na stole pełnym części od XT600 z 1986

-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Jak nie zapomnę to wrzucę zdjęcia z renowacji swoich amorków. Robiłem zdjęcia przed rozłożeniem i i rozłożone na czynniki pierwsze. Ja tą trzecią gumkę sobie odpuściłem
-
- Kontaktowanie:
Przypominam się
Napiszę jeszcze do producenta na wszelki wypadek.

-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Odpalę drugiego kompa i poszukam. Gdzieś miałem, ale na obecnie używanym nie mogę znaleźć
-
- Kontaktowanie:
Odnośnie trzeciej uszczelki to najprawdopodobniej element nr 11 ze schematu, ale nadal nie wiem co z tym "grzybkiem" który mi wypadł z jednego amortyzatora.
-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Sorry za opóźnienie, spać przez ten temat nie mogłem
Obiecane zdjęcia, bo widzę, że temat nie ruszył

- bylin
- Moje maszyny: WSK M06B1 '70, M21W2 '75
- Kontaktowanie:
Temat stary, ale właśnie go wałkuje i wszystkim, którzy chcą się dowiedzieć czym jest grzybek, jak i zabierają się regeneracji amorków w B1 polecam Instrukcje obsługi i napraw motocykla WSK M06B1 z 1970 roku - jest w forumowej bibliotece. Na stronie 45 jest schemat amortyzatora tylnego (w dolnej części rury wewnętrznej widać ten grzybek w przekroju- jest to część zaworka), a na stronie 9 są wyszczególnione ilości oleju jakie trzeba wlać
-
- Moje maszyny: WSK125 M06B1 1971
- Kontaktowanie:
A ja mam takie pytanie jaka jest długość amortyzatorów do WSK M06 B1???
- CrazyMario
- GG: 7935765
- Moje maszyny: M06-64
- Kontaktowanie:
W jaki sposób wymieniacie uszczelniacz w nakrętce nr 1 ze zdjęcia powyżej, który jest zaklepywany podkładką.
Montujecie wszystko na trzpień górny i razem wszystko zaklepujecie, czy najpierw zaklepujecie wszystko w nakrętce i wtedy wkładacie na trzpień.
Pytam, ponieważ kiedyś miałem problem w swoich amorach, zaklepałem jako pierwsze, później wcisnąłem nakrętkę na trzpień.
Sądzę jednak, że w trakcie wciskania uszczelniacz chyba dostał trochę popalić.. i nie jestem pewien ile mi to wytrzyma.
Jak wy to robicie ?
Montujecie wszystko na trzpień górny i razem wszystko zaklepujecie, czy najpierw zaklepujecie wszystko w nakrętce i wtedy wkładacie na trzpień.
Pytam, ponieważ kiedyś miałem problem w swoich amorach, zaklepałem jako pierwsze, później wcisnąłem nakrętkę na trzpień.
Sądzę jednak, że w trakcie wciskania uszczelniacz chyba dostał trochę popalić.. i nie jestem pewien ile mi to wytrzyma.
Jak wy to robicie ?
- GaCekM72
- Moje maszyny: WFM M06R, ema, janek
- Kontaktowanie:
Z tych uszczelniaczy co są ogólno dostępne na allegro jedynie ta duża na nakrętkę nadaje się. Reszta to albo nie pasuje lub wykonana na sztukę.
https://www.olx.pl/oferta/amortyzatory- ... kQGZG.html
https://www.olx.pl/oferta/amortyzatory- ... kQGZG.html