WSK Kobuz....(175mirek)
- 175mirek
- GG: 1103489
- Kontaktowanie:
Re: WSK Kobuz....(175mirek)
Wiem o tym.Tylko mam org łańcuszek sprzegłowy do WSK z firmy Romet i on ma na każdym ogniwie sygnature z logo Rometa a ten od Wacka nie ma.Może zrezygnowali z sygnatur?Ale wątpie
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...
- Tukan
- Moje maszyny: .....
- Kontaktowanie:
Dostałeś razem z org pudełkiem? Jak bez pudełka to pewnie zwykły chinol zatytułowany jako org. Oryginalne maja logo o którym wspomniałeś i taką zieloną plamkę farby na jednym z ogniwek.
- wujcio
- GG: 0
- Kontaktowanie:
ja mam takiego dostałem w pudełku od Wacława
nie sprawdzałem czy ma te loga na ogniwkach. Wygląda tak jak mój oryginalny który zdjąłem, miał też plamkę na jednym z ogniwek na tym starym mam na jednym ogniwku tylko logo rometa.

- 175mirek
- Kontaktowanie:
Chłopaki ja nie wiem co jest...obroty ma wielkie a na liczniku wskazuje tylko 70 a ryczy jak by to było max juz...zmieniłem licznik bo myślałem ze on szwankuje ale tak samo.jutro zmienie ślimak i linke i sie zobaczy.Bo nie możliwe ze 70 to max
jak mi gębą telepie
a może to sprzęgło sie ślizga?ale nie czuć zeby sie ślizgało.a może jednak?zapłon mam jeszcze kiepsko ustawiony bo nie moge ustawic tego od jawy
jakieś filozofie wychodzą.przerwa to taka moze na 2mm.na dodatek telepie mi całym moto na wyższych obrotach jak cholera.wcześniej tak nie było.dzisiaj to sie stało nie wiem co to.pomóżcie...
Edit: dodam że mam nieszczelne kolanko na łączeniu tłumik-cylinder , kolanko-tłumik.i to nawet bardzo nieszczelne i wyjąłem z tłumika wkład,tą podziurawioną rurke z drugą w środku.

Edit: dodam że mam nieszczelne kolanko na łączeniu tłumik-cylinder , kolanko-tłumik.i to nawet bardzo nieszczelne i wyjąłem z tłumika wkład,tą podziurawioną rurke z drugą w środku.
- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
wiesz Mirku jak sprzęt jest na dotarciu to od razu mocy mu nie przybędzie, ja poczułem wzrost mocy jak przejechałem kolo 400 -450 km.
- 175mirek
- Kontaktowanie:
nie no bo zawsze jeździłem nie przekraczając 70 bo docieram a dziś musiałem wyprzedzić samochód i jakoś nie szło.tylko obroty rosły a prędkość minimalnie.mocy ma duzo ale prędkości mało.jak by go coś trzymało
- 175mirek
- Kontaktowanie:
on ciągnie jak głupi,nie ma zadnej choroby kobuzowej.pod wiatr na 4 biegu od 50km/h rozpędza sie w miare szybko.a jak sprawdzić czy to sprzęgło?
- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
mi się wydaje że sprzęgło coś Ci sie ślizga.
U mnie od razu czuję i słyszę gdy się ślizga, gdy np na 2 czy 3 biegu dobrze odkręce gaz to zacznie chwile ryczeć czy coś a nie przyspiesza, tak samo na 4 biegu.Aktualnie ten problem znikł i można już normalnie śmigać i dobrze odkręcać manetke
U mnie również strasznie ryczy, nie ma wkładki i nie uszczelnione tłumik- kolanko, ale dzisiaj bez problemu bujnąłem się do 95km/h.A wibracje to już ładne wtedy i ryk też
U mnie od razu czuję i słyszę gdy się ślizga, gdy np na 2 czy 3 biegu dobrze odkręce gaz to zacznie chwile ryczeć czy coś a nie przyspiesza, tak samo na 4 biegu.Aktualnie ten problem znikł i można już normalnie śmigać i dobrze odkręcać manetke

U mnie również strasznie ryczy, nie ma wkładki i nie uszczelnione tłumik- kolanko, ale dzisiaj bez problemu bujnąłem się do 95km/h.A wibracje to już ładne wtedy i ryk też

- 175mirek
- Kontaktowanie:
spróbuje dołożyć 5 tarcze i zmienić olej na inny,uszczelnic kolanko z wydechem i cylindrem i założyć wkład do tłumika.zlikwiduje trzęsawke jak będę wiedział co ją powoduje i zmienie szczotki bo juz nie łączą(były marne juz).
- 175mirek
- Kontaktowanie:
Kartery wymagają wymiany i skrzynia tez ale tylko z powodu chęci zamieszczenia skrzyni od 059.Jeśli ktoś ma kartery 060 w bdb stanie i skrzynie 059 tez w bdb stanie prosze pisać na gg. Kupiłem rame z papierami do Kobuza tylko ta rama jest od S1 ale mi to nie zawadza
i musiałem zmienic belke na dole ramy bo była zasmarkana spawem a nie lubie takiego czegoś więc znalazłem kawałek profilu i zrobiłem z niego nową belke http://img256.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie0571.jpg 30 bocianów do tego tez nie zaszkodzi
zdjęcie zrobiłem w okolicy

- Anzel
- Moje maszyny: Kilkanaście
- Kontaktowanie:
Co do skrzyni,to operujesz nieprecyzyjnymi terminami.Zapewne chodzi ci o "krótką" skrzynię z piewszych M21W2 i Gazeli (Zdawczy Z=26 oraz pośredni Z=16) co wcale nie oznacza ze każdy 059 takową ma.Karterów poszukam bo mam kilka kompletów z demontażu dokonanego ściągaczem Wujcia a nie młotem 

""Yes Rico...Kaboom""
Ekipa Południe®
Ekipa Południe®

- 175mirek
- Kontaktowanie:
hmm te skrzynie nie różnią sie tylko wałkiem zdawczym i pośrednim inne tryby tez mają inną ilośc zębów.ok poszukaj był bym wdzięczny,tylko to muszą byc kartery w bdb stanie z gniazdami w które łozyska wejdą dopiero po podgrzaniu 

- 175mirek
- Kontaktowanie:
będę zmieniał te kartery,na co zwrócić uwage zeby jeszcze raz nie rozbierać?
A i mam kilka pytań:
1.Co może być przyczyną luźnej dzwigni zmiany biegów?Musze ją wysoko podnosić zeby zmienić bieg na wyższy a do dołu juz jest lepiej.
2.Bede zmieniał tulejki jeśli te w zakupionych karterach będą wyrobione.Gdzie kupić nowe jakies dobre?
3.Będę zmieniał łozysko wałka zdawczego na nowe,kupowac współczesne czy org?Bo podobno współczesne są lepsze bo 1 rzędowe.
4.Co może byc przyczyną lekkiego szarpania 1 biegu bez duzego obciążenia?Jak sie jedzie we 2 osoby to nie szarpie,tylko czasami ale żadko na początku raz szarpnie
5.Nowe tarcze sprzęgłowe i przekładki,lepsze org czy współczesne?
6.Być może nowe wodziki- Pan Wacław ma te cienkie czy grube?
7.Pytanie do Żbika- jak dobrze ustawić ten cholerny zapłon Jawy ?
A i mam kilka pytań:
1.Co może być przyczyną luźnej dzwigni zmiany biegów?Musze ją wysoko podnosić zeby zmienić bieg na wyższy a do dołu juz jest lepiej.
2.Bede zmieniał tulejki jeśli te w zakupionych karterach będą wyrobione.Gdzie kupić nowe jakies dobre?
3.Będę zmieniał łozysko wałka zdawczego na nowe,kupowac współczesne czy org?Bo podobno współczesne są lepsze bo 1 rzędowe.
4.Co może byc przyczyną lekkiego szarpania 1 biegu bez duzego obciążenia?Jak sie jedzie we 2 osoby to nie szarpie,tylko czasami ale żadko na początku raz szarpnie
5.Nowe tarcze sprzęgłowe i przekładki,lepsze org czy współczesne?
6.Być może nowe wodziki- Pan Wacław ma te cienkie czy grube?
7.Pytanie do Żbika- jak dobrze ustawić ten cholerny zapłon Jawy ?
- 175mirek
- Kontaktowanie:
3.Łożysko na wałek zdawczy w wsk 175 jest igiełkowe
nie ma lepszych i gorszych rzemiosł tylko właśnie jakie one są?Podobno lepsze od org?
5.Nie warto
7.Ten alternator mam w wsk
Tak więc czekam na inne pomocne odpowiedzi

5.Nie warto
7.Ten alternator mam w wsk

Tak więc czekam na inne pomocne odpowiedzi

- wujcio
- Kontaktowanie:
łożyska igiełkowego nie musisz zmieniać jak masz kilka to wybierz najlepszą bieżnię i igiełki poskładaj i tyle.
Najważniejsze jest to aby nie było wżerów na bieżni i połamanych igiełek.
Najczęściej śruba na wałku zdawczym jest popuszczona i ta tulejka co chodzi w simeringu stoi w miejscu przez co wałek zdawczy się wyrabia a łożysko stoi i jest mało wyrobione.
Najważniejsze jest to aby nie było wżerów na bieżni i połamanych igiełek.
Najczęściej śruba na wałku zdawczym jest popuszczona i ta tulejka co chodzi w simeringu stoi w miejscu przez co wałek zdawczy się wyrabia a łożysko stoi i jest mało wyrobione.
- 175mirek
- Kontaktowanie:
musze zmienić bo jak kupie nowy zdawczy to mi sie w nim tulejka wyrobi,jak robic to wszystko i dobrze
- 175mirek
- Kontaktowanie:
Pomoże ktoś?przydały by sie odpowiedzi jednoznaczne na każde pytanie.
- 175mirek
- Kontaktowanie:
Jak by to było nieudane to by nie jeździło w Kobuzie.ładuje jak trzeba nawet az za mocno
- wujcio
- Kontaktowanie:
ja mam w kobuzie instalacje 12V i nic się nie dzieje od zakupu AQ nigdy się nie wylądował po jeździe zawsze mam 12.7V albo i więcej (jazda na światłach drogowych postojowych wraz ze stopem (Tylna lampa na LED'ach)) niedługo będę miał też kierunki na LED'ach również.
Mam akumulator 5.5Ah więc trochę większy niż standardowy (szerszy o jakieś 2 cm)
Mam akumulator 5.5Ah więc trochę większy niż standardowy (szerszy o jakieś 2 cm)
- 175mirek
- Kontaktowanie:
Nie bede zakładał niepotrzebnie tematu więc napisze tutaj:
Będę robił silnik moze w środe jak będę wszystko miał i mam kilka pytan.Czy muszę robić te rowki w tulejkach skrzyni?Bo dotaczałem nowe i nie wiem czy musowo robić?
No i lepiej poskładać silnik na hermetyku z uszczelką czy sylikon z uszczelką?
I czy do łozyska wałka zdawczego można dobrać jakieś igiełki zeby zrobić z niego 1 rzędowe łozysko?
Będę robił silnik moze w środe jak będę wszystko miał i mam kilka pytan.Czy muszę robić te rowki w tulejkach skrzyni?Bo dotaczałem nowe i nie wiem czy musowo robić?
No i lepiej poskładać silnik na hermetyku z uszczelką czy sylikon z uszczelką?
I czy do łozyska wałka zdawczego można dobrać jakieś igiełki zeby zrobić z niego 1 rzędowe łozysko?