Realizuję (a właściwie realizujemy z bratem) projekt odbudowy motocykla WSK 175 z 72r. Oryginalnie była to zwykła czarnula M21W2. Charakterystyczne dla tego rocznika było to, że lampa była jeszcze od B3 przez co też instalacja jest trochę inna - inne konektory na stacyjkę. Gdy będę wymieniał na nową będę musiał ją poprzerabiać, bo raczej na allegro nie dostanę dokładnie takiej co trzeba.
Mam WSK 175 (też zwykła) z kolejnego rocznika, tj. 73, więc widzę różnicę też w mocowaniu baku od strony tyłu.
Na razie nie rozpisuję się o historii motocykla, bo ważniejsze jest dla mnie to jak chcę zrealizować odbudowę.
Otóż nie chcę jej robić na kompletny oryginał, czym może narażę się ortodoksom

Niestety, nie uda mi się zrobić identycznej WSK, bo choćby nie mam takich chromowanych nakładek, ale myślę, że ze szparunkami i tak efekt będzie OK.
Kolory chcę zrobić takie jak w epoce. Czarny to czarny, biały to biały, jednak z doborem niebieskiego mam/miałem problem. Poszukiwania zacząłem od strony http://fiat125p.pl/kolo.html, bo gdzieś czytałem, że WSKi były malowane z wykorzystaniem kolorów z palety fiata. W katalogu WSK jest tylko wspomniany kod 58, co mi niewiele mówi.
Początkowo myślałem, że chodzi o kolor F610 - wg strony w tym kolorze były malowane fiaty w 73-74r. Odpowiednikiem jest ponoć RAL 5012. W międzyczasie zauważyłem, że jeden z forumowiczów [magma] zakupił niedawno motocykl w oryginalnym niebieskim malowaniu. Skontaktowałem się z nim poprzez to forum z prośbą o pomoc. Pofatygował się on do sklepu z farbami (za co WIELKIE DZIĘKI), gdzie zrobili pomiar spektrometrem boczku i wyszło, że jest to http://spectramaster.axaltacs.com/spect ... rs/CAS6864. Czyli coś bliżej F419 (turecki błękit) z palety fiata - malowali tak w latach 68-73, co by się zgadzało rocznikowo. Właściwie ten CAS6864 wygląda jak przyblaknięty F419. W Internecie można znaleźć fiaty w tym malowaniu - wg mnie kolor jest OK, ale potrzebuję od Was potwierdzenia. Co sądzicie o tym niebieskim kolorze? Czy uważacie, że motocykl na zdjęciu prospektowym jest właśnie nim pomalowany? Czy WSK 175 były malowane w różnych odcieniach/wersjach niebieskiego? Może ktoś wie coś więcej na temat lakieru o kodzie 58?