WSK 175 Electric Orange
-
- GG: 0
- Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175 - Lokalizacja: Opolskie
- Kontaktowanie:
WSK 175 Electric Orange
Witam
w lutym zeszłego roku zapadła decyzja (jeśli uda się zarejestrować) remontuję moją WSK.
Tak ją zostawiłem 20 lat temu w szopie. Remont zajął mi 13 miesięcy. Aktualnie mam przejechane 51 km. W założeniu było wyremontowane jej na tych częściach które miałem dostępne, doprowadzenie jej do używalności i do stanu który będzie cieszył moje oko.
Od początku nie miałem celu przywracania jej do oryginału.
WSK na założony zaplon CDI, gaźnik Jikov(replika), skrzynię gazelowską. Instalacja jest zrobiona pod stacyjkę z Charta i pod CDI.
Oprócz baku, boczków, kubków zegarów i stacyjki malowana jest proszkowo. Opony, dętki, szprychy, siedzenie, wkład lampy pod h4, kierownica i klamki są współczesne. Wał był regenerowany w Poznaniu szlif i elementy których brakowało i dało się je dorobić w miarę bez problemowo dorabiałem samodzielnie.
w lutym zeszłego roku zapadła decyzja (jeśli uda się zarejestrować) remontuję moją WSK.
Tak ją zostawiłem 20 lat temu w szopie. Remont zajął mi 13 miesięcy. Aktualnie mam przejechane 51 km. W założeniu było wyremontowane jej na tych częściach które miałem dostępne, doprowadzenie jej do używalności i do stanu który będzie cieszył moje oko.
Od początku nie miałem celu przywracania jej do oryginału.
WSK na założony zaplon CDI, gaźnik Jikov(replika), skrzynię gazelowską. Instalacja jest zrobiona pod stacyjkę z Charta i pod CDI.
Oprócz baku, boczków, kubków zegarów i stacyjki malowana jest proszkowo. Opony, dętki, szprychy, siedzenie, wkład lampy pod h4, kierownica i klamki są współczesne. Wał był regenerowany w Poznaniu szlif i elementy których brakowało i dało się je dorobić w miarę bez problemowo dorabiałem samodzielnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- krajdomini
- Moderator
- Moje maszyny: WSK M06 B3 Kos 1985
- Kontaktowanie:
Re: WSK 175 Electric Orange
Petarda
takie wueski mają swój dawny klimat.
Jak z rejestracją, udało się?

Mój Kos 1985r: viewtopic.php?f=71&t=30326
- CZESIO1958
- Moje maszyny: Junak (w trakcie)
MBK Evolis 80 - Lokalizacja: Mysłowice
- Kontaktowanie:
Klimat epoki 🤩
Wszystko się wtedy przerabiało.

Wszystko się wtedy przerabiało.
- robik
- Moje maszyny: M21W2 Kobuz '82
M06B3 '75 - Lokalizacja: wielkopolska
- Kontaktowanie:
Brawo za uratowanie sprzęta. Wyszło całkiem fajnie. Też kiedyś swoją przerobiłem bo takie były czasy, ale już mi przeszło i teraz wolę oryginalną
Mogłeś zostawić siedzenie z ramką. Według mnie wygląda lepiej. Poza tym moto na plus. Najważniejsze aby dawało frajdę z jazdy.

-
- Moje maszyny: WSK M06 B3 1979r
- Kontaktowanie:
Dobra robota - szacunek za uratowanie kolejnej Wiesławy. Od czego przedni błotnik?
-
- Kontaktowanie:
Rejestracja przeszła bez problemu na białe tablicekrajdomini pisze: ↑2024-05-07, 11:04Petardatakie wueski mają swój dawny klimat.
Teraz wiem że to była głupota. Ale nie żałuję bo dzięki temu wciągnąłem się w motocykle i poniekąd w moje przyszłe zajęcie

Plan na wymianę ćwieków na ramkę jest. To siedzenie z pierwszego zdjęcia jest schowane w piwnicyrobik pisze: ↑2024-05-07, 18:28Brawo za uratowanie sprzęta. Wyszło całkiem fajnie. Też kiedyś swoją przerobiłem bo takie były czasy, ale już mi przeszło i teraz wolę oryginalnąMogłeś zostawić siedzenie z ramką. Według mnie wygląda lepiej. Poza tym moto na plus. Najważniejsze aby dawało frajdę z jazdy.

Gdybym nie dał rady zarejestrować to wylądowałaby na olx. Błotniki i cały przód jest z S1. Pierwotnie była to czarna M21w2.adamsky771 pisze: ↑2024-05-07, 23:49Dobra robota - szacunek za uratowanie kolejnej Wiesławy. Od czego przedni błotnik?
-
- Kontaktowanie:
Poszukuje osoby lub firmy gdzie mógłbym zregenerować Pegaza. Nie wiem czy go użyję ale jak ma leżeć w piwnicy to niech leży sprawny.
Czy macie jakieś sprawdzone namiary?
Zastanawiam się także nad zestawem od Turbo Zabytki (PHBH 28mm). Czy ktoś używał takowego zestawu? Czy warto w to inwestować?
Zastanawiam się także nad zestawem od Turbo Zabytki (PHBH 28mm). Czy ktoś używał takowego zestawu? Czy warto w to inwestować?
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Jeszcze nie spotkałem i nie słyszałem i kimś kto DOBRZE regeneruje pegazy... Mam zestaw od Turbo, lepsza reakcja na gaz, nic nie cieknie, jak ktoś nie ma pegaza to polecam zakupićpiotrek1983x2 pisze: ↑2024-05-14, 09:25Poszukuje osoby lub firmy gdzie mógłbym zregenerować Pegaza. Nie wiem czy go użyję ale jak ma leżeć w piwnicy to niech leży sprawny.

- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Ja odpowiadam za te zestawy. W razie czego zapraszam do kontaktu na : https://www.facebook.com/turbozabytki/piotrek1983x2 pisze: ↑2024-05-14, 09:25Poszukuje osoby lub firmy gdzie mógłbym zregenerować Pegaza. Nie wiem czy go użyję ale jak ma leżeć w piwnicy to niech leży sprawny.
lub mail : turbozabytki@gmail.com
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
-
- Moje maszyny: WSK 125 1979r.
WSK 175 1980r.
CZ 477 73r.
Mińsk 400A 90r. - Lokalizacja: Mazowsze
- Kontaktowanie:
Robiłem znajomemu remont 060, chciał Pegaza i braliśmy stąd https://www.olx.pl/d/oferta/junak-u1-sh ... pp8k5.html.
To było w 2021 roku i zapłacił chyba 550 zł, chodził dobrze ale za taka kasę lepiej kupić coś współczesnego, Dellorto lub PWK.Naprawdę szkoda nerwów na te stare Pegazy, czy G20.
To było w 2021 roku i zapłacił chyba 550 zł, chodził dobrze ale za taka kasę lepiej kupić coś współczesnego, Dellorto lub PWK.Naprawdę szkoda nerwów na te stare Pegazy, czy G20.
-
- Kontaktowanie:
Odpuściłem na razie regenerację Pegaza u kogoś. Widziałem jakieś zestawy naprawcze więc jak najdzie mnie ochota to spróbuję zrobić to sam. Musze zagłębić się w temat.
Aktualnie dotarł do mnie taki zestaw(aliexpress). Adapter może podejdzie ale muszę zrobić "fasolki" na otworach. Profilaktycznie ruszył już proces produkcji nowego adaptera z "amelinium" gdyby tamten z aliexpress nie działał prawidłowo
Linka wstępnie zrobiona.
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Jakoś strasznie dużo to nie kosztowało więc jakby nie wyszło/nie działało to strata będzie niewielka.
Aktualnie dotarł do mnie taki zestaw(aliexpress). Adapter może podejdzie ale muszę zrobić "fasolki" na otworach. Profilaktycznie ruszył już proces produkcji nowego adaptera z "amelinium" gdyby tamten z aliexpress nie działał prawidłowo

Zobaczymy co z tego wyjdzie

Jakoś strasznie dużo to nie kosztowało więc jakby nie wyszło/nie działało to strata będzie niewielka.
- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Pewnie, że będzie działać, pionierem nie jesteś w tej dziedzinie
W gumowym króćcu robisz fasolki, skręcasz na śrubkach M6, uszczelniasz oringiem i jest luksusowo. W samym gaźniku trzeba pozaślepiać to i owo żeby chodził prawidłowo. Lepiej do czwórki pasuje ogólnie PHBH28.

Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
-
- Kontaktowanie:
Zestaw już założony i nawet fajnie wsk na nim jeździ. 150 km przejechane bez problemu.
Fajna alternatywa dla kogoś komu nie przeszkadzają nie oryginalne elementy.
Do pegaza to przepaść a od jikova którego używałem przed tym PWK jest znacząco lepszy.
Szczerze polecam
Na tą chwilę wybór wydaje się trafiony. Linka gazu pasuje od jawy 175/250. Jest może delikatnie za długa ale po wykreceniu regulacji na max pasuje prawie idealnie.Fajna alternatywa dla kogoś komu nie przeszkadzają nie oryginalne elementy.
Do pegaza to przepaść a od jikova którego używałem przed tym PWK jest znacząco lepszy.
Szczerze polecam

-
- Kontaktowanie:
Jesienna rundka po okolicy zaliczona. Trochę chłodno ale co tam 
Dopiero zaczęła się docierać bo tylko 500 km przejechane, a idzie jak złoto (pierwsze 100km/h zaliczone).
Morda cieszy się tak samo jak za dawnych lat
I licznik zaczął nawet działać prawidłowo - wskazówka lata jak w oryginale

Dopiero zaczęła się docierać bo tylko 500 km przejechane, a idzie jak złoto (pierwsze 100km/h zaliczone).
Morda cieszy się tak samo jak za dawnych lat

I licznik zaczął nawet działać prawidłowo - wskazówka lata jak w oryginale

- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Lagi jakby za krótkie?piotrek1983x2 pisze: ↑2024-10-17, 19:58Jesienna rundka po okolicy zaliczona. Trochę chłodno ale co tam
Morda cieszy się tak samo jak za dawnych lat![]()
WSK 6 17.10.2024.jpg
WSK 3 17.10.2024.jpg
I licznik zaczął nawet działać prawidłowo - wskazówka lata jak w oryginale![]()
Przód nurkuje trochę.
-
- Kontaktowanie:
Sam dorabiałem tulejki. Niestety wyszły parę setek za duże po fi
Trochę przyłapują w dole przy hamowaniu. Muszą się dotrzeć