WSK Kobuz niech się wypowiedzą " znawcy" i Znawcy tematu
- WojtekW
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06B3 125 WSK M06B3 PAK WSK M21W2 WSK M21W2 KOBUZ
- Kontaktowanie:
WSK Kobuz niech się wypowiedzą " znawcy" i Znawcy tematu
Motocykl według właściciela, cały śliczny oryginalny, och i ach, niech się wypowiedzą znawcy i ZNAWCY TEMATU, taki malutki sprawdzian prawdziwej wiedzy i tylko proszę nie zaśmiecać bzdetami tematu, akurat to jest idealny przykład dla sprawdzenia co i Kto jest coś wart na tym Forum. http://allegro.pl/wsk-kobuz-plomba-rary ... ml#thumb/1 

- DaViD
- Moje maszyny: WSK Lelek '76
WSK Dudek '76
WSK '71
WSK S1 '75
WSK S2 '75 - Lokalizacja: Opoczno
- Kontaktowanie:
Re: WSK Kobuz niech się wypowiedzą " znawcy" i Znawcy tematu
Wiesz dokładnie co I jak z tym motocyklem I chcesz sprawdzić forumowiczów, czy nie wiesz I pytasz skąd wzięła się ta konfiguracja? Tak czy inaczej podejmę się wyzwania I zaryzykujęWojtekW pisze: ↑2018-04-30, 23:33Motocykl według właściciela, cały śliczny oryginalny, och i ach, niech się wypowiedzą znawcy i ZNAWCY TEMATU, taki malutki sprawdzian prawdziwej wiedzy i tylko proszę nie zaśmiecać bzdetami tematu, akurat to jest idealny przykład dla sprawdzenia co i Kto jest coś wart na tym Forum. http://allegro.pl/wsk-kobuz-plomba-rary ... ml#thumb/1![]()

-
- Moje maszyny: Kilka Polskich sprzętów
- Kontaktowanie:
Zacznę od tego, że Kobuzy z 77r. i 78r. miały mocno namieszane konfiguracje więc na wstępie napiszę, że nie można powiedzieć że coś musi być takie a nie inne w Kobuzach z tych lat..
A co do tego konkretnego egzemplarza to:
bardzo ciekawe jest to, że jest silnik 059, a jego numery(1906xx) są już w numeracji silników 060. W moim kobuzie z 77r. była już numeracja silnika 060 o 1 tyś wyższa od tego z ogłoszenia. ciekawe że nawet plomba jest stara okrągła a nie prostokątna aluminiowa:)
Kolanko wydechu jest okrągłe a w 78r. były kwadratowe tyle że przy silnikach 060. Jest też pełna osłona łańcucha zamiast zwykłej choć to normalne przy silniku 059.
Ciekawe są też tylne amorki, które wyglądają na chromowane(a może cynkowane) w całości, czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Mogło by się wydawać, że koło było zamienione z tyłu a nie z przodu tak jak jest w opisie, ale przy silniku 059 zawsze montowano felgi w chromie..
Opaski instalacji są białe czyli OK, przednia lampa z zintegrowanym kominkiem OK, duże plastikowe osłony boczne montowali w tym roczniku, baki trójdzielne z nowym korkiem i emblematami przyklejanymi na gumach też były w tym roczniku więc można przypuszczać, że pracownicy zaszaleli i zebrali co zostało na magazynie żeby poskładać takie cudo.
bardzo ciekawe jest to, że jest silnik 059, a jego numery(1906xx) są już w numeracji silników 060. W moim kobuzie z 77r. była już numeracja silnika 060 o 1 tyś wyższa od tego z ogłoszenia. ciekawe że nawet plomba jest stara okrągła a nie prostokątna aluminiowa:)
Kolanko wydechu jest okrągłe a w 78r. były kwadratowe tyle że przy silnikach 060. Jest też pełna osłona łańcucha zamiast zwykłej choć to normalne przy silniku 059.
Ciekawe są też tylne amorki, które wyglądają na chromowane(a może cynkowane) w całości, czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Mogło by się wydawać, że koło było zamienione z tyłu a nie z przodu tak jak jest w opisie, ale przy silniku 059 zawsze montowano felgi w chromie..
Opaski instalacji są białe czyli OK, przednia lampa z zintegrowanym kominkiem OK, duże plastikowe osłony boczne montowali w tym roczniku, baki trójdzielne z nowym korkiem i emblematami przyklejanymi na gumach też były w tym roczniku więc można przypuszczać, że pracownicy zaszaleli i zebrali co zostało na magazynie żeby poskładać takie cudo.
-
- Moje maszyny: Wsk 125 kos,gil,garbuska
Wsk 175 kobuz,garbuska - Lokalizacja: Pilzno
- Kontaktowanie:
Zgadzam się z markus20x ,konfiguracje były różne a w świdniku dawali co mieli. Podam przykład adekwatny do tematu, kolega ma kobuza zakupionego w grudniu 1977 (faktura zakupu, wsk w orginale),nr ramy 1736xxx, silnika 1907xx. Konfiguracja, bak łezka naklejane logo wsk, boczki metalowe małe, reszta to samo co kobuz z linku. Czyli widać że wsk o numerze ramy niższym o około 36tyś ma silnik o numerze wyższym o około sto.
Acha ja tam widzę nabite 052, natomiast u kolegi jest jakby 058.
Acha ja tam widzę nabite 052, natomiast u kolegi jest jakby 058.
-
- Moje maszyny: Wsk 125 kos,gil,garbuska
Wsk 175 kobuz,garbuska - Lokalizacja: Pilzno
- Kontaktowanie:
ps, sprawdziany to ja w szkole miałem 

- DaViD
- Moje maszyny: WSK Lelek '76
WSK Dudek '76
WSK '71
WSK S1 '75
WSK S2 '75 - Lokalizacja: Opoczno
- Kontaktowanie:
Zgadzam się w zupełności co do tego, że wychodziły mieszanki ogólno znanych konfiguracji, chciałem wyżej zaszufladkować do którejś konkretnie. Amortyzatory tylne na moje oko mocno powycierane, mam identycznie zużyte, dół bierze ruda, zwykłe amortyzatory półkryte.markus20x pisze: ↑2018-05-01, 23:08Zacznę od tego, że Kobuzy z 77r. i 78r. miały mocno namieszane konfiguracje więc na wstępie napiszę, że nie można powiedzieć że coś musi być takie a nie inne w Kobuzach z tych lat..
- Walet
- Moje maszyny: WSK 175 "77
- Kontaktowanie:
Mieszanki są najlepsze bo jakbyś nie złożył to zawsze bedzie sie zgadzać.