Po wyciągnięciu kluczyka nadal jest iskra
-
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk125
- Kontaktowanie:
Po wyciągnięciu kluczyka nadal jest iskra
moje pytanie brzmi co jest nie tak gdy wyciągam kluczyk stacyjki a jest iskra co za tym idzie motor nie gaśnie po wyciągnięciu kluczyka styki zostały przeczyszczone
- Wojtas530
- Moje maszyny: WSK M06-B1
WSK 175
Komar 3 s38 - Lokalizacja: Na wschód od Wrocławia
- Kontaktowanie:
Re: Po wyciągnięciu kluczyka nadal jest iskra
Może kabel gdzieś jest przerwany albo się odczepił, zdejmij klosz od lampy i zobacz czy po wyciągnięciu styki się rozłączają
Edit:
Oto prawidłowe "zachowanie" styków
Edit:
Oto prawidłowe "zachowanie" styków
-
- Moje maszyny: wsk125
- Kontaktowanie:
instalacja cała zdjęta kable nie są poprzecinane motor pali elegancko bez stacyjki
- Kondziu
- Moje maszyny: WSK M06-B3 125(1982)
WSK M06-B3(1979)
WSK M06-B3(1984) - Lokalizacja: Kalisz
- Kontaktowanie:
brak masy od stacyjki do ramy
"Nie ma Boga jest motór"
- Adrian.
- GG: 11487935
- Moje maszyny: Jawa 350
WSK 2xM06B3 - Lokalizacja: Okolice Szczytna
- Kontaktowanie:
Miałem identyczny problem , u mnie w stacyjce blaszki były za mocno wygięte i jak wkładało sie kluczyk to one nawet sie nie poruszyły , i "zapłon" być cały czas włączony. Przygiąłem te blaszki tak że jak włoże kluczyk to dopiero sie rozszerzają i "włączają zapłon" i jest wszystko ok.
- Zloty52
- Moje maszyny: Romet ogar| Jawa mustang|Komar Sport| WSK 125|
WSK 175 - Lokalizacja: Proszowice koło Krakowa
- Kontaktowanie:
Też miałem podobny problem, miałem juz wszystko rozbierać, kabel od masy mi się oderwał. Sprawdź masę u siebie.
- Fingerman
- Moje maszyny: WSK M06B3 GIL
- Kontaktowanie:
Tak jak powyżej, miałem taki problem, raz gasła raz nie, a potem już tylko z fajki. Przyczyna jest prosta: w stacyjce po włożeniu kluczyka rozwiera się blaszki. Po dłuższym czasie wkładania i wyjmowania, lub jak stała z kluczykiem w stacyjce przez 20 lat jak w moim przypadku blaszki się rozginają, wycierają i dodatkowo pojawia się na nich śniedź.
Po pierwsze rozbierz stacyjkę, wyjmij z motoru i przeczyść wszystkie styki.
Po drugie zobacz co się dzieje po włożeniu kluczyka i nastepnym jego wyjęciu - czy jak masz wyjęty kluczyk to blaszki się stykają?
Jeśli nie to musisz je albo trochę dogiąć, albo jak zrobiłem ja dolutować trochę cyny w miejscu styku.
Problem powinien ustąpić, tylko pamiętaj o tym żeby zapisać sobie jak masz podłączone wszystko w stacyjce, lub znaleźć dobry schemat, bo potem możesz trafić na różne dziwolągi.
Po pierwsze rozbierz stacyjkę, wyjmij z motoru i przeczyść wszystkie styki.
Po drugie zobacz co się dzieje po włożeniu kluczyka i nastepnym jego wyjęciu - czy jak masz wyjęty kluczyk to blaszki się stykają?
Jeśli nie to musisz je albo trochę dogiąć, albo jak zrobiłem ja dolutować trochę cyny w miejscu styku.
Problem powinien ustąpić, tylko pamiętaj o tym żeby zapisać sobie jak masz podłączone wszystko w stacyjce, lub znaleźć dobry schemat, bo potem możesz trafić na różne dziwolągi.