Jak zrobić światła i gaszenie bez akumulatora.

Odpowiedz
Grigoro235
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Jak zrobić światła i gaszenie bez akumulatora.

Post autor: Grigoro235 » 2014-03-10, 20:45

Witam,

odkąd miałem tą WSKe elektryka nie działała, w sensie gaszenia i świateł. Teraz chciałbym mieć gaszenie w kluczyku, plus światła z przodu i z tyłu. Wyczytałem, że pewne rzeczy bez akumulatora są nie realne, jak na przykład klakson i światło stopu, jednak nie wszystko jeszcze wiem, i dlatego jakby to poprawnie zrobić?

Sciągnąłem schemat z internetu

Obrazek

To co się dało popodpinałem jak grafika wskazuje tzn. od silnika będą szły dwa kable, jeden od cewek, drugi od gaszenia, podpinałem to zgonie ze schematem oprócz podpinania klaksona, akumulatora, bezpiecznikam automatu stopu, niestety za krótki jestem na to zeby wiedziec jak to wszystko zrobic do konca w momencie kiedy nie bede uzywal wyzej wymienionych rzeczy, po prostu jak zamknac obwód? Na pewno wyjdą jakieś jaja, a ja nie dojde jakie i skąd, bo jak pewne rzeczy podpiąłem zgodnie z grafiką, a inne w ogóle to wiadomoe ze to nie bedzie działac. Dodam, ze pod siedzeniem koło tego małego schowka mam zamiar podpiąć kabel do masy tylko jak go wyprowadzić jak to wszystko takie zakręcone?. Po starym wlascicielu to widze jeszcze ze pozycja 15 i 11 są spięte razem króciutkim 5cm kablem tez nie wiem czemu tak jest, ale pewnie ktos kiedys chcial zrobic tak jak ja teraz, tak mniemam. Na elektryce się nie znam nic a nic.

Prosze o sugestie chętnych mi pomóc.

Awatar użytkownika
Szklanka
Moje maszyny: WSK M06B3 1980r.
Kontaktowanie:

Re: Jak zrobić światła i gaszenie bez akumulatora.

Post autor: Szklanka » 2014-03-10, 22:54

może to Ci pomoże http://i.imgur.com/ATwHoHH.jpg

Grigoro235
Kontaktowanie:

Post autor: Grigoro235 » 2014-03-10, 23:45

Nie jarze schematów. Może poprosze o inne informacje, w końcu dojde końca ale prosze napiszcie:

1. Czy da się bez akumulatora zrobić tylne światło z samych cewek?
2. Czy moge ominąć po prostu w obwodzie tą blaszke na której jest bezpiecznik?

Awatar użytkownika
Grabar96
Moje maszyny: WSK M06B3 '76r.
Kontaktowanie:

Post autor: Grabar96 » 2014-03-11, 14:25

Grigoro235 pisze:1. Czy da się bez akumulatora zrobić tylne światło z samych cewek?
Ja podłączałem według tego samego schematu co Szklanka dodał i nie mam problemów ze światłem z tyłu. Żeby jeździć bez aku nie trzeba nic zmieniać. Tylko klakson nie działa i podświetlenie licznika.
Nie mam czasu tracić czas

Grigoro235
Kontaktowanie:

Post autor: Grigoro235 » 2014-03-12, 21:40

Panowie, nie bardzo zrobie wg tego schematu, bo ja mam troche inaczej, po prostu nie mam pewnych rzeczy jak choćby akumulatora, ciemny jestem z elektryki, robiłem wg tego schematu:

Obrazek

Ale mi potrzeba gaszenie, światło przednie i tylne, plus ten przełącznik jak widać jest zostawiony, ale On mi nie jest potrzebny, z tym ze jezeli by mial dzialac to zostawilem, tak to podlaczylem, ale iskra jest bez wzgledu czy kluczyk jest w stacyjce czy nie :/ W ogole to ma sens?

Obrazek

Odpowiedz