dioda prostownicza zamiast selenu
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WFM M06, SHL M11, WSK 125, MZ Trophy
- Kontaktowanie:
Re: dioda prostownicza zamiast selenu
Witam
Ja w mojej WFM zamiast selenu mam mostek gretza - działa wszystko ok i ładowanie jest na poziomie 5,5 V.
Schemat np jak w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic970589.html lub tym http://www.shlka.fora.pl/elektryka,16/m ... 86-15.html
Ja mam mostek na piny:
+ połączenie z aku
- połączenie z aku
AC kabel z cewki ładowania
AC kabel zamontowany pod mocowanie mostka w miejscu starego selenu do lampy
Ja w mojej WFM zamiast selenu mam mostek gretza - działa wszystko ok i ładowanie jest na poziomie 5,5 V.
Schemat np jak w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic970589.html lub tym http://www.shlka.fora.pl/elektryka,16/m ... 86-15.html
Ja mam mostek na piny:
+ połączenie z aku
- połączenie z aku
AC kabel z cewki ładowania
AC kabel zamontowany pod mocowanie mostka w miejscu starego selenu do lampy
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
...nie rozumiem jak może być wszystko ok przy napięciu "ładowania" na poziomie 5,5V w 6 voltowej instalacji?FighteR-600 pisze:Ja w mojej WFM zamiast selenu mam mostek gretza - działa wszystko ok i ładowanie jest na poziomie 5,5 V.

-
- Moje maszyny: WFM M06, SHL M11, WSK 125, MZ Trophy
- Kontaktowanie:
Wcześniej ładowanie na selenie było w okolicy 1V, więc w obecnym stanie 5,5V ratuje akumulator przed szybkim rozładowaniem i śmiercią.
- Impala
- Moje maszyny: WSK 125 1980r
- Kontaktowanie:
Cześć, proszę o pomoc:
Kupiłem diodę 1n5408 - chcę ją wpiąć zamiast selenu i tu moje pytanie. Jak mam to zrobić, jeśli mam żarówkę na kostkę taką, jak przy żarówkę H4 - nie mam oryginalnej oprawki w której jest ten styk do wpięcia selenu...
Kupiłem diodę 1n5408 - chcę ją wpiąć zamiast selenu i tu moje pytanie. Jak mam to zrobić, jeśli mam żarówkę na kostkę taką, jak przy żarówkę H4 - nie mam oryginalnej oprawki w której jest ten styk do wpięcia selenu...
-
- Moje maszyny: WSK 125, WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
Najprościej - odłączasz prostownik selenowy, kabel z cewki ładowania podłączasz przez bezpiecznik ok. 2A do anody diody a jej katodę podłączasz do drugiego kabla który był podłączony do selenu - do tego co wyprowadza prąd w kiedunku akumulatora. Kreska na diodzie oznacza położenie jej katody. powodzenia.
- Impala
- Kontaktowanie:
A czy błędem będzie podłączenie na następujące sposoby:
1. bezpośrednio przed akumulatorem: przecinam przewód "+" i wpinam odpowiednio diodę.
2. bezpośrednio w przewód idący od cewki ładowania do stacyjki? Przecinam przewód i wpinam diodę.
1. bezpośrednio przed akumulatorem: przecinam przewód "+" i wpinam odpowiednio diodę.
2. bezpośrednio w przewód idący od cewki ładowania do stacyjki? Przecinam przewód i wpinam diodę.
-
- Kontaktowanie:
Nie bardzo rozumiem - czyli dioda jedną nogą (katodą) wpięta w + akumulatora a drugą do cewki? W zasadzie tak, ale przewodu od akumulatora nie możesz przeciąć, bo tym przewodem prąd leci do stacyjki. Najlepiej dać tę diodę wraz z bezpiecznikiem w miejsu obecnego prostownika selenowego.
- Impala
- Kontaktowanie:
No ale przecież przecinam po to, żeby to przecięcie "połączyć" diodą. Czy dobrze rozumiem zasadę połączenia?
-
- Kontaktowanie:
Przecinasz czy nacinasz izolację?
Czy nie możesz dać tej diody tam gdzie jest oryginalny prostownik selenowy do lampy?
Czy nie możesz dać tej diody tam gdzie jest oryginalny prostownik selenowy do lampy?