WSK elektryka - kilka pytań

Odpowiedz
Awatar użytkownika
supersonic25
Moje maszyny: wsk m06b3
Kontaktowanie:

WSK elektryka - kilka pytań

Post autor: supersonic25 » 2012-02-09, 20:42

Witam. To znowu ja :o
Mam kilka pytań odnośnie elektryki w WS-ce. Od razu mówię, że przejrzałem dziesiątki stron na te tematy i znalazłem tylko częściowe odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Więc tak:

1 Jak wiadomo stary prostownik selenowy należy wywalić i wstawić... no właśnie co... bo polecano kilka prostowników diodowych i w końcu zbaraniałem i nie wiem co najlepiej:
a)zwykła dioda
b)dioda Schottky'ego
c)mostek Graetza
d)chłodziarko zamrażarka firmy krzak (nie no dobra... ale tak na poważnie może jeszcze jakies inne opcje są)
oczywiście wszystko (tak zrozumiałem) min. 3A i 100V

2 Tu też temat wielokrotnie wałkowany, ale nie mogę znaleźć konkretu, bo większość robi masło maślane... ;)
Czy ktoś ma działające KIERUNKOWSKAZY w WSK 125 na instalacji 6V???
I czy może mnie ktoś poinstruować w tym temacie:
- jakie żarówki - jaka moc (ledowe czy żarnikowe)
- jaki przerywacz (nie wiem czy zwykły 6v czy jakiś 6v 2x21w - co to za różnica??)
- co z akumulatorem - czy da radę???

3. No i na końcu sprawa z ładowaniem.
Czy po podłączeniu kierunków wystarczy prądu na doładowywanie aku?
Jeśli nie (a pewnie tak będzie) to niech ktoś napisze jak z tym sobie poradzić najprostszym sposobem, bo wiem, że niektórzy mają kierunki w 125 i wszystko gitara. Od razu dodam, że nie mam żadnego CDI, tylko narazie ZWYKŁĄ,ORYGINALNĄ, NIE PRZERABIANĄ instalację 6v.

Dobra, narazie tyle. Jeszcze mam pytanie ale to później, żeby narazie to ogarnąć. Pozdrawiam i dzięki za wyrozumiałość ( :

Awatar użytkownika
rafalgb
GG: 6822956
Moje maszyny: wsk175
wsk125
junak m10
XTZ 750
Kontaktowanie:

Re: WSK elektryka - kilka pytań

Post autor: rafalgb » 2012-02-09, 21:49

1: Dioda prostownicza taka bedzie idealna: http://allegro.pl/dioda-prostownicza-10 ... 75975.html
2: kierunkowskazy na LED powinny dac rade. ale nie bawiłbym sie na tradycyjnej prądnicy w kierunkowskazy
3: ładowanie w twoim KOsie nie da rady doładowywać jeśli będą tradycyjne kierunki
WSK 175 CDI POWER
Wysłane z mojego Laptopa :)

Awatar użytkownika
supersonic25
Kontaktowanie:

Post autor: supersonic25 » 2012-02-10, 14:57

Ok. Właśnie konkretnie chodzi mi o kierunkowskazy (pyt. 2) i czy ktoś wie jak zadbać o prawidłowe ładowanie w tym przypadku ( czy jakoś zwiększyć itp.)

Kermit

Post autor: Kermit » 2012-02-12, 21:43

Jeśli nie zmienisz zapłonu(nie zmieniaj!!) to za żadne skarby org. prądnica nie wyrobi z ładowaniem. Do tego celu użyta jest jedna cewka, która ma coś ok 5W. Żarówki w kierunkowskazach według prawa muszą mieć min. 21W.
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 01:59 przez Kermit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
supersonic25
Kontaktowanie:

Post autor: supersonic25 » 2012-02-13, 18:00

Ok. Dzięki. Tej informacji też szukałem...

Tego właśnie się spodziewałem, że będzie zbyt mało mocy. Właśnie się zastanawiam nad innym rozwiązaniem.
1. przewinąć 3 cewki i połączyć wg pomysłu z książki Załęskiego (masa od ładowania do wyjścia świetlnych)
2. tak jak pisał kiedyś Andrzej: zastosować zewnętrzną cewkę butelkową, a w miejsce starej dac 3 świetlną.

Kermit

Post autor: Kermit » 2012-02-13, 18:23

Ta prądnica była już rozkminiana na wszystkie możliwe sposoby i raczej nie uda ci się z niej dużo wycisnąć. Różnego rodzaju LEDy według mnie nie zdają egzaminu, to ma być widoczne!! W grę wchodzi tylko wymiana zapłonu.

Awatar użytkownika
supersonic25
Kontaktowanie:

Post autor: supersonic25 » 2012-02-13, 19:07

Mówisz może o CDI z jakiegoś skutera? Nie chcę za bardzo takiej modyfikacji, bo WSK to WSK ;) i ma swój charakter. Jedyna ewentualna zmiana zapłonu to myślę zewnętrzną cewkę 6v podłączyć.

Awatar użytkownika
Łukasz S.
GG: 0
Moje maszyny: wełeski
Kontaktowanie:

Post autor: Łukasz S. » 2012-02-13, 19:19

Kermit pisze:Różnego rodzaju LEDy według mnie nie zdają egzaminu, to ma być widoczne!!
http://www.youtube.com/watch?v=zWSxI2jhXzY

Wszystkie żarówki są ledowe, świecą jak wściekłe. Do kierunków potrzeba jeno innego przerywacza.
Spis WSeK dwuramowych 1955-1971.

---------->OCYNK<----------

M06-64

Nagłośnienie

BAFOMET

Kermit

Post autor: Kermit » 2012-02-13, 19:24

supersonic25 pisze:Mówisz może o CDI z jakiegoś skutera? Nie chcę za bardzo takiej modyfikacji, bo WSK to WSK ;) i ma swój charakter. Jedyna ewentualna zmiana zapłonu to myślę zewnętrzną cewkę 6v podłączyć.
I tak trzymac!!!! Patrz podpis :P

Awatar użytkownika
Sumek101
Moje maszyny: WSK M06B3
Ogar 200
BMW 700

Ursus C-330 ;)
Kontaktowanie:

Post autor: Sumek101 » 2012-11-27, 21:54

Witam :)
Wybaczcie ale pobawię się trochę w archeologa i odkopie temat.
Moja WSK przeszła ostatnio poważniejszy remont, jednak ku mojemu zdziwieniu poprawiający elektrykę znajomy mechanik, przy okazji... wstawił do niej kierunkowskazy z wraku 175tki i tak oto stałem się nieświadomie posiadaczem WSK 125 M06B3 z oryginalną 6V instalacją z bonusowymi kierunkowskazami.

Tutaj zaczyna się problem, jako że kierunkowskazy już są... żal mi się ich pozbywać. Naczytałem się już że standardowa instalacja czegoś takiego nie pociągnie... a w praktyce? Kierunki świecą tak mocno że dla bezpieczeństwa i tak wystawiam rękę więc przydałoby się coś z tym zrobić. W dodatku wiem już, że z takim obciążeniem akumulator długo tego nie pociągnie.

Instalacji przerabiać nie chcę, ale z tego co czytam sprawę mogłoby załatwić wstawienie zamiast zwykłych żarówek - ledów.
Przy okazji jak spojrzałem światło stop strasznie niknie przy tylnym pozycyjnym także tam też wstawiłbym jaśniejszego LEDa przy okazji oszczędzając pobór prądu.
Szczerze przeszukuje internet i nigdzie nie mogę natrafić na LEDówki pod instalacje 6V oraz odpowiedni przerywacz.

Teraz parę pytań i prośba o pomoc:
- Orientuje się ktoś gdzie można by zamówić odpowiednie żarówki i przerywacz?
- Jak podłączyć taki przerywacz elektroniczny (bo o taki się rozchodzi prawda?)
- Czy zastosowanie takiego zestawu jest w ogóle sensowne i coś takiego "pożyje"?

Kopałem kopałem i w sumie nigdzie konkretnych odpowiedzi nie znalazłem.

Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam i jednocześnie witam po bardzo długiej przerwie o ile ktoś pamięta mnie i moje wiecznie laickie pytania ;)

bear

Post autor: bear » 2012-12-29, 02:25

I ja mam pytanie.

Jak wiemy w wsc dochodzi do sytuacji gdzie do jednej wsowki meskiej trzeba podpiasc dwie zenskie. Oczywiscie prostym rozwiazaniem jest poprostu dwa przewody "zacisnac" w jednej wsowce i po problemie aczkolwiek nie w moim przypadku poniewaz mam wystarczajaco grube kable aby nie bylo najmniejszych szans zacisnac dwoch kabli do jednej wsowki. Co w takiej sytuacji poradzicie zrobic? A nie chce ciasc kabla w srodku i dolutowywac drugi.

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Kontaktowanie:

Post autor: AudioBas » 2013-01-04, 02:42

Delikatnie oskrobać możesz druciki, zacisnąć i zalutować :)

Jak grube masz przewody? Bo ja 1.5mm2 bez problemu zaciskam - tylko używam specjalnej zarabiarki :)
Profesjonalne zapłony CDI WSK i nie tylko... KLIKNIJ :super:
Uważaj na podróby! ---> ZOBACZ

bear

Post autor: bear » 2013-01-04, 10:45

Chyba mam grubsze troche. Slyszalem kiedys o jakis "rozdzielaczach". Wiesz moze cos na ten temat?

Awatar użytkownika
bartek582
Moje maszyny: WSK 175 m21w2
Kontaktowanie:

Post autor: bartek582 » 2013-01-04, 19:20

Odpowiedz