Swiatła diodowe
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
Swiatła diodowe
Mam zamiar zamontowac u siebie kilka diód zamiast żarówek
W WSK 125 jest zasilanie "6V-28W" (dane z książki)
no i nie mam AQ i mam pytanie zakupiłem diody 12V (już z rezystorem) białe o mocy 35 000 mcd czy takie coś będzie działać (mam zamiar założyć je zamiast przedniej żarówki) mam połączone dwie cewki swietlne szeregowo i aktualnie poruszam się na żarówkach 12V z przodu i z tyłu.
Myślę też nad diodową lampą z tyłu i podświetlaniu licznika
W WSK 125 jest zasilanie "6V-28W" (dane z książki)
no i nie mam AQ i mam pytanie zakupiłem diody 12V (już z rezystorem) białe o mocy 35 000 mcd czy takie coś będzie działać (mam zamiar założyć je zamiast przedniej żarówki) mam połączone dwie cewki swietlne szeregowo i aktualnie poruszam się na żarówkach 12V z przodu i z tyłu.
Myślę też nad diodową lampą z tyłu i podświetlaniu licznika
no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down
-
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Na tył polecam założyć żarówkę diodową (można kupić na allegro) - dwuwłuknową.
Z przodu bym zostawił zwykłą żarówkę, tylko bym postojową zmienił na diodową.
Jeśli myślisz o kierunkach to można kupić kierunkowskazy LED, lub wstawić żarówki diodowe.
Bardzo dobry pomysł z tymi diodami, ja też mam diody w moim moto.
No w sumie na przód założyć diody do lampy przedniej to dobry pomysł, bo latarki diodowe świecą mocno, więc jak założysz dużo diodek na całą lampę to na pewno będą oświetlały dobrze drogę.
Brawo za pomysł!
Z przodu bym zostawił zwykłą żarówkę, tylko bym postojową zmienił na diodową.
Jeśli myślisz o kierunkach to można kupić kierunkowskazy LED, lub wstawić żarówki diodowe.
Bardzo dobry pomysł z tymi diodami, ja też mam diody w moim moto.
No w sumie na przód założyć diody do lampy przedniej to dobry pomysł, bo latarki diodowe świecą mocno, więc jak założysz dużo diodek na całą lampę to na pewno będą oświetlały dobrze drogę.
Brawo za pomysł!

- 1angel
- Kontaktowanie:
miałem wątpliwośći czy to będzie działać bo gdzieś przeczytalem że diody nie będą działac pod prądem zmiennym
a co do postojówki też miałem taki zamiar (niebieskie diody)
diody nie oswietlą wystarczająco mocno
tak się zastanawiam ale zależy jakiej mocy mam w domu podobną ale nie taką samą latarke diodową (8 diód) ładuje raz na no można powiedzieć miesiąc bo zbyt dużo nie używam a wygląda mniej więcej TAK
i oświetla lepiej niż lampa w WSK u mojego kumpla na odległość ponad 50m z tego co wiem diody świecą skupionym światłem w przod wieć odbłyśnik nie jest konieczny tym bardziej że mam prawie bez chromu pomalowałbym go na czarny mat coś w stylu black hella w BMW gdyby nie wyszło kupił bym drugi odbłyśnik bo i tak muszę zmienić
co do lampy z tyłu to raczej bym kupił diody czerwone 2cd (200 000 mcd o ile się nie myle i najmocniejsze) a nie gotową żarówkę np
TĄ
aha i znalazłem mocniejsze diody białe o mocy 110 000 mcd
a co do postojówki też miałem taki zamiar (niebieskie diody)
diody nie oswietlą wystarczająco mocno

tak się zastanawiam ale zależy jakiej mocy mam w domu podobną ale nie taką samą latarke diodową (8 diód) ładuje raz na no można powiedzieć miesiąc bo zbyt dużo nie używam a wygląda mniej więcej TAK
i oświetla lepiej niż lampa w WSK u mojego kumpla na odległość ponad 50m z tego co wiem diody świecą skupionym światłem w przod wieć odbłyśnik nie jest konieczny tym bardziej że mam prawie bez chromu pomalowałbym go na czarny mat coś w stylu black hella w BMW gdyby nie wyszło kupił bym drugi odbłyśnik bo i tak muszę zmienić
co do lampy z tyłu to raczej bym kupił diody czerwone 2cd (200 000 mcd o ile się nie myle i najmocniejsze) a nie gotową żarówkę np
TĄ
aha i znalazłem mocniejsze diody białe o mocy 110 000 mcd
- marianek_spox
- Moje maszyny: SHL M11W
WSK M06B3
WSK M06-Z2
Jawa 353
WFM M06
Komar - Lokalizacja: Myszków/Kraków-DS14kapitol
- Kontaktowanie:
Tak ,diody są zależne od biegunów dodatniego i ujemnego ,więc zasilanie ich z prądnicy odpada (nawet po wyprostowaniu prądu ich żywotność będzie mała) - musiałbyś zbudować filtr stabilizujący napięcie. Najlepsze rozwiązanie to zasilanie diód z AQ , i zadbanie o lepsze ładowanie. Aha ,nie radziłbym malować odbłyśnika na czarno ,zawsze coś on daje.
Pozdrawiam Marian
Ekipa Południe
Ekipa Południe
- 1angel
- Kontaktowanie:
- 1angel
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
- 1angel
- Kontaktowanie:
wiem wiem tylną lampę tak miałem zamiar zrobić no i się jeszcze zastanawiam nad przednią
chyba mnie skusiliście na AQ , a dużo będzie przróbek żeby zamontowac ładowanie do AQ 12V (mam AQ prostownik selenowy do WSK diody prostownicze do MZ ETZ 150 duuużo kabli i innych elektrycznych przedmiotów i chęci a brak schematów)
chyba mnie skusiliście na AQ , a dużo będzie przróbek żeby zamontowac ładowanie do AQ 12V (mam AQ prostownik selenowy do WSK diody prostownicze do MZ ETZ 150 duuużo kabli i innych elektrycznych przedmiotów i chęci a brak schematów)
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Jeśli akumulator ma być ładowany to napięcie w instalacji nie będzie stałe. Oczywiście nie chodzi mi o przemienność prądu. Przeczytajcie co napisałem w jednym z ostatnich tematów w tym dziale. Wraz z obrotami prąd ładowania się zmienia. To nie jest tak że akumulator zasila wszystkie odbiorniki a od tyłu coś go ładuje żeby prądu nie zabrakło.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
- miklek
- Kontaktowanie:
Najlepiej kup stabilizator LM317. Tu masz opis:
http://www.elenota.pl/d.php?pid=90714&pdf=74809
Schemat połączeń jest na 1 stronie. Potrzebujesz tylko 1 rezystora oraz potencjometru do ustawienia napięcia na wyjściu (R2).
http://www.elenota.pl/d.php?pid=90714&pdf=74809
Schemat połączeń jest na 1 stronie. Potrzebujesz tylko 1 rezystora oraz potencjometru do ustawienia napięcia na wyjściu (R2).