WSk 175 coś jest nie tak z iskrą !!

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacu gorzała
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 175 kobuz
Komar 2330
Jawa 50
Simson sr50
Kontaktowanie:

WSk 175 coś jest nie tak z iskrą !!

Post autor: Jacu gorzała » 2013-01-13, 19:51

:-P WSK 175 kobuz ;D Mam taki problem :-( ponieważ kupiłem niekompletną WSK-ę , ale kupiłem parę części których nie było mianowicie; stacyjkę,akumulator,zapłon cały każde jego część. I jest taki problem że nie ma iskry !! Światła są, klakson też, prąd dochodzi do zapłonu-przy cewce na obu stronach styków też jest prąd więc cewka jest dobra, fajka też chyba w miarę a iskry jak nie było tak niema. Przerwa na przerywaczu chyba dobra, i nie wiem co robić???//// Może tam w zapłonie jakoś to złączenie kabli jest nieprawidłowe do których jest przerywacz podpięty (( Jest to tak że kabel od kondensatora i ten co z puszki prądów idzie są razem, następnie jest kawałek gumy izolującej,potem uchwyt oczywiście podstawy przerywacza się znajduje, potem guma i blaszka sprężynująca przerywacza- wszystko to jest skręcone śrubką :D chyba dobrze ???????/

PROSZĘ POMÓŻCIE MI DORADZICIE MORZE TO ŹLE SKRĘCONE JEST CZY COŚ !!!!! :-( :-/ :-( :-?
Życie jest po to aby śmigać na moto.

Awatar użytkownika
iron_bird
GG: 9680903
Moje maszyny: M06B3 83r
M21W2 Kobuz 76r
Kontaktowanie:

Re: WSk 175 coś jest nie tak z iskrą !!

Post autor: iron_bird » 2013-01-21, 14:01

Na moje oko to stawiam, że masz źle instalację podłączoną. Schemat na forum znajdziesz, sprawdź sobie.
Ps. 'MORZE' to może być Bałtyckie ;)

Awatar użytkownika
szymon_wolebez
Moje maszyny: kiedyś - WSK 175 Kobuz z 1982
obecnie - Honda Transalp 650
Kontaktowanie:

Post autor: szymon_wolebez » 2013-01-23, 22:24

Panie wstaw Pan jakieś ładne foto tego problemu to się pomyśli :-) .

Zbyt chaotycznie jest przedstawiony problem.
Podstawowa instalacja samego obwodu zapłonu bateryjnego jest banalna i o ile niema nigdzie zwarcia to jakaś tam iskra powinna być. Głównie zwarcie może powstać właśnie przy przerywaczu gdy ta śrubka, czarny kabelek, kondensator ma zwarcie do masy.

Odkręć czarny przewód od cewki zapłonowej. Podepnij tam woltomierz do tego czarnego kabla i do plusa akumulatora. Zobacz czy jak jest zwarty przerywacz masz napięcie i jak rozwarty brak napięcia (oczywiście stacyjka na zapłonie). Jak tak jest to już połowa sukcesu. Sprawdź czy cewka na uzwojeniu pierwotnym ma coś ok 2 ohm (o ile to jest cewka 6V bo ile ma 12V to nie wiem ale jakoś podobnie). Jak wszystko jest oki, to dalej zobacz świecę, kapturek, przewód WN.

Stawiam na coś w instalacji typu zwarcie. Nawet jak kondensator jest padnięty to i tak jakaś tam iskra będzie (słaba, marna i czasami).
Często też wyrabia się stacyjka i rozwiera obwód przez co ginie prąd na cewce (ale to bardziej w czasie jazdy).

Wklep w google.pl zapłon bateryjny i podepnij wszystko zgodnie z najprostszym schematem w celu sprawdzenia. Zobaczysz jakie to proste.

Powodzenia.

EDIT:

Przy takim zapłonie musi być sprawny akumulator bo cewka do naładowania się potrzebuje co najmniej 2A (tyle jest na na zwarciu gdy moto zostawiasz na zapłonie i platynki są zwarte). Więc jak masz słaby akumulator, niewydolny prądowo to zapomnij o iskrze.

Awatar użytkownika
Jacu gorzała
Komar 2330
Jawa 50
Simson sr50
Kontaktowanie:

Post autor: Jacu gorzała » 2013-01-27, 18:27

Dzięki serdeczne wam za podpowiedzi :-D :-P ;) !!!! Ale wczoraj doszedłem co jest nie tak - okazało się że podstawa przerywacza raz miała masę raz nie i nie było iskry. Ale teraz doszłem do perfekcji jak w WSK złożyć zapłon , i UKAZAŁA SIĘ PIĘKNA ISKRA. Jeszcze tylko wymienie ten pułokrągły tryb kopniaka i będzie pierwsze odpalanie ( po ok. 20 latach ) :-) :-P

Awatar użytkownika
szymon_wolebez
Moje maszyny: kiedyś - WSK 175 Kobuz z 1982
obecnie - Honda Transalp 650
Kontaktowanie:

Post autor: szymon_wolebez » 2013-01-28, 00:42

Proste sprawy a jak cieszy gdy sam do tego dojdziesz :).
Powodzenia w dalszych pracach.

Awatar użytkownika
Jacu gorzała
Komar 2330
Jawa 50
Simson sr50
Kontaktowanie:

Post autor: Jacu gorzała » 2013-02-02, 20:54

Wszystko złożyłem, trochę się nauczyłem i 2 lutego o 15:23 odpaliła po 20 latach :papa: :lol: ;D :-) ;-) :-> :-D :-P :D

Odpowiedz