GŁOWICA DO HONOWANIA
- probiez
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk 175, "a nie jakaś tam WSK M21W2"
GŁOWICA DO HONOWANIA
Witam! Dziś po raz pierwszy w moje ręce trafiło coś takiego (zdjęcia później). Profesjonalna głowica z 30 wymiennymi kamieniami o 3 rodzajach gr. oraz długości podstawek. W sumie od fi 52 do 71 możliwość szlifowania. Postanowiłem cylinder od wsk 175 spróbować wyszlifować, zwykłą wiertarką i nieźle to szło. Kiedy już znikł próg i wszystkie rysy sprawdziłem czy R1 zużyty wejdzie, i okazało się ze nie bardzo, więc postanowiłem kupić nowy R1 i szlifowałem dalej. Później zacząłem pasować kilka razy na przemian z szlifowaniem aż do momentu kiedy tłok zaczął ładnie chodzić z wyczuwalnym minimalnym oporem. W sumie to nie wiem czy to wystarczy, jak zmierzyć te 0,07 luzu? Jakkolwiek.
Czy warto zapłacić za taką głowice 500 zł
Czy warto zapłacić za taką głowice 500 zł
PIASKOWANIE SZKIEŁKOWANIE SODOWANIE PLASTIKOWANIE ORZECHOWANIE tel. 724-838-098
- wujcio
- Kontaktowanie:
Re: GŁOWICA DO HONOWANIA
Proces szlifu jest taki:
cylinder jest toczony pod odpowiedni wymiar a potem dopiero te rysy są gładzone honownicą.
Niestety samo honowanie to nie za dobry pomysł bo może powiększyć się owal który jest w cylindrze.
Jeśli cylinder jest mało zużyty lub chcemy zwiększyć mu pasowanie to oczywiście samo honowanie wystarczy.
cylinder jest toczony pod odpowiedni wymiar a potem dopiero te rysy są gładzone honownicą.
Niestety samo honowanie to nie za dobry pomysł bo może powiększyć się owal który jest w cylindrze.
Jeśli cylinder jest mało zużyty lub chcemy zwiększyć mu pasowanie to oczywiście samo honowanie wystarczy.
- probiez
Mógłbyś jaśniej z tym że się może powiększyć owal? Kamienie dociskane są do środka osi głowicy przez sprężyny.
- wujcio
- Kontaktowanie:
w sensie że może być elipsa wewnątrz cylindra i przez to że te kamienie są na sprężynach mogą pracować.
Toczenie jest sztywne i robi okrągła powierzchnie.
Toczenie jest sztywne i robi okrągła powierzchnie.
- probiez
Niebawem mam zamiar składać 2 silnik do mojego motóra i założę cylinder z tłokiem R1 który właśnie robię i zmierzę jakie ma ciśnienie na początku i po jakimś czasie jak pochodzi, bo może za mały luz zrobię i się zatrze, jakkolwiek to się pochwale co wyszło. A co do tego luzu rozumie że mikromież i średnicówka tylko dadzą mi odpowiedź.
- Muciek
- Moderator
- Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
- Kontaktowanie:
Za cenę tej głowicy średnicówki i mikromierza miał byś z 15 szlifów w zakładzie.... Pokaż fotkę powierzchni po procesie, możesz powiedzieć jak chcesz uzyskać odpowiedni kąt "jodełki" przy honowaniu robiąc to ręcznie?
- probiez
nie uzyskam go, a w sumie on nadal jest>>> w dolnym położeniu cylindra tłok ma mniejsze tarcie niż na samej górze więc jodełka została zachowana. Zresztą nie znam się>> ale metodą prób i błędów sprawdzę na ile jest samemu możliwe zrobienie szlifa.
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Chłopie, skąd Ty czerpiesz takie teorie?w dolnym położeniu cylindra tłok ma mniejsze tarcie niż na samej górze więc jodełka została zachowana.
Skoro wychodzisz z propozycją szlifowania cylindra wiertarką śmiem wątpić że będziesz potrafił to zmierzyć. Temat jeszcze ciekawszy niż ten z zabierakiem..metodą prób i błędów sprawdzę na ile jest samemu możliwe zrobienie szlifa.
- Muciek
- Moderator
- Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
- Kontaktowanie:
probiez pisze:nie uzyskam go, a w sumie on nadal jest>>> w dolnym położeniu cylindra tłok ma mniejsze tarcie niż na samej górze więc jodełka została zachowana. Zresztą nie znam się>> ale metodą prób i błędów sprawdzę na ile jest samemu możliwe zrobienie szlifa.

....
- Alien
- Kontaktowanie:
- probiez
No wiecie co, przecież chciałem zasięgnąć porady właśnie od was, tych którzy byli w tvn i są ***zajeb*** z mechaniki, aby mi doradzili i co oni by naprzykład zrobili mając taką głowice, a wy się nabijacie, całkowicie was nie rozumie.
P.S. Zanim się zarejestrowałem na tym forum, kumpel który tu jest powiedział>> Uważaj co piszesz na forum bo tam pełno małolatów którzy uważają się za inżynierów, i jak będziesz miał inne zdanie niż ogół to cię zbanują. Zaczynam łapać o co mu chodziło.
Proszę o zamknięcie tematu.
P.S. Zanim się zarejestrowałem na tym forum, kumpel który tu jest powiedział>> Uważaj co piszesz na forum bo tam pełno małolatów którzy uważają się za inżynierów, i jak będziesz miał inne zdanie niż ogół to cię zbanują. Zaczynam łapać o co mu chodziło.
Proszę o zamknięcie tematu.
- Alien
- Kontaktowanie:
Haha...to widzę że już jestem człowiekiem medialnym LOL
Wujcio w dwóch pierwszych postach wyjaśnił cały proces i nie było nic do dodania. Gdybyś jednak nie skumał ale miał minimum pomyślunku to byś wpisał w google hasła które tam padły to byś wszystko wiedział. A Ty piszesz o jodłach w cylindrze....
I bardzo dobrze ze forum ma taką opinie, przynajmniej można tu coś poczytać czasem.

Wujcio w dwóch pierwszych postach wyjaśnił cały proces i nie było nic do dodania. Gdybyś jednak nie skumał ale miał minimum pomyślunku to byś wpisał w google hasła które tam padły to byś wszystko wiedział. A Ty piszesz o jodłach w cylindrze....
I bardzo dobrze ze forum ma taką opinie, przynajmniej można tu coś poczytać czasem.
- probiez
Nie wiem, dużo tu w tym temacie teorii a ja pytałem o praktykę. Zresztą pojechałem z tym cylindrem i tłokiem do gościa żeby mu oddać głowice i poprosić o opinie i jego zdanie czy ten tłok ma pasowanie. Zmierzył cylinder pod oknem wydechowym i jescze w innym miejscu średnicówkę, potem tłok suwmiarką i stwierdził że jest 0,09 luzu i "JEST DOBRZE" Udało mi się, następnie powiedział że jak tak robię to mogę sobie tę głowice zabrać, i dorzucił kamienie>>>Wiem chwale się, ale cieszę się bardzo więc piszę o tym. Taka głowica na alegroszu widziałem za 1800 i 2000 złociszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Alien
- Kontaktowanie:
No ja zdecydowanie jestem teoretykiem który już przeszlifował kilkadziesiąt cylindrów żeliwnych pod różne tłoki.Nie wiem, dużo tu w tym temacie teorii a ja pytałem o praktykę
Owszem, w obecnych technologiach da sie honowac cylek z pominieciem wytaczania cylindra. Ale to się robi na sztywnym prowadzeniu i specjalnej głowicy, a nie na wiertarce z posuwem pt. "jak mi się ręką machnie". Ale skoro Twój specjalista to zmierzył to naturalnie nie będę się sprzeczał, na pewno jest dobrze. Aczkolwiek nie zamówiłbym u Ciebie takiej usługi

- probiez
http://www.pannonia.hoffman.auto.pl/Ins ... linder.htm
Tu jest ta teoria o której wcześniej było pisane>>> zastanawiam się czy nie powinny być niektóre teksty w tym temacie w cudzysłowie?
Tu jest ta teoria o której wcześniej było pisane>>> zastanawiam się czy nie powinny być niektóre teksty w tym temacie w cudzysłowie?
- Alien
- Kontaktowanie:
Piękny tekst wrzuciłeś - teraz go przeczytaj jeszcze kilka razy i spróbuj zrozumieć. Ja się poddaje.
- probiez
Jakkolwiek, w tygodniu złożę silnik i wtedy się okażę czy samą
głowicą połączoną przegubem z wiertarką
można szlifa trzasnąć. Jeśli nie zda to egzaminu to głowice sprzedam.