Podstawowe klucze
-
- GG: 0
- Moje maszyny: na razie brak, szukam wsk 125
- Kontaktowanie:
Podstawowe klucze
Cześć,
Pytanie z gatunku podstawowych: jakiego typu i marki klucze polecacie, żeby dało się nimi bez kłopotu i niszczenia śrub rozłożyć WSK? Jak zakres rozmiarów? Czy klucz dyna jest niezbędny?
Superprofesjonalne zestawy dla warsztatów są poza moim zasięgiem. W domu mam za to pełno chińskiego badziewia, które np. wyobla nakrętki.
Pytanie z gatunku podstawowych: jakiego typu i marki klucze polecacie, żeby dało się nimi bez kłopotu i niszczenia śrub rozłożyć WSK? Jak zakres rozmiarów? Czy klucz dyna jest niezbędny?
Superprofesjonalne zestawy dla warsztatów są poza moim zasięgiem. W domu mam za to pełno chińskiego badziewia, które np. wyobla nakrętki.
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Re: Podstawowe klucze
W garażu mam 2 kpl płaskich kluczy z Lidla... Do tego dostałem kiedyś na święta kpl lepszych śrubokrętów z utwardzanymi końcówkami oraz do tego mam walizkę firmy Honiton
Niby klucze z Lidla ale dają naprawdę radę!

-
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
Do śrub sześciokątnych klucze oczkowe lub nasadowe, do śrub na śrubokręt, potrzebny śrubokręt o odpowiednim rozmiarze, a nie po prostu płaski
-
- Kontaktowanie:
A segery? Do WSK wystarczą jakieś uniwersalne, czy lepiej mieć parę różnych?
-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Segery są uniwersalne dla lat produkcji. Obecne mają inne wymiary, a przynajmniej część z nich więc ich nie zniszcz. Segery są też zewnętrzne i wewnętrzne, mają różną średnicę otworu ale wprawna ręka to i dwoma gwoździami zdziała cuda
-
- Moje maszyny: Wsk 125
Suzuki vl1500 c90 Boulevard - Lokalizacja: Mielec Tarnobrzeg
- Kontaktowanie:
W dawnych czasach w latach mojej mlodosci gdy remont silnika robiony byl w niedziele przed suma to wystarczal mlotek i srubokret z metalowym obkuciem zeby mozna bylo walic w niego mlotkiem
To byly czasy kazdy mial w zapasie tyle czesci
To byly czasy kazdy mial w zapasie tyle czesci
-
- Kontaktowanie:
Można gwoździami, można szprychami, tylko czy jest sens? 

-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Potrzeba matką wynalazków. Sens? Działa to po co zmieniać/kupować.
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Jasne wszystko można, ale można też coś zniszczyć niechcący. Regulowane szczypce do segerow to bardzo mądry wynalazek 
Jeśli chodzi o walizkę to polecam Stanleya żółtą bodajże (półprofesjonalna). Ma praktycznie wszystko. Koszt 200zł, do garażowego majsterkowania mega się sprawdza.
Jeśli chodzi o walizkę to polecam Stanleya żółtą bodajże (półprofesjonalna). Ma praktycznie wszystko. Koszt 200zł, do garażowego majsterkowania mega się sprawdza.
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Kiedyś słyszałem, że obecny Stanley ma sie nijak do starego... Osobiscie od ponad 6 lat mam walizkę Honitona, polecamŻbiKu pisze: ↑2018-10-20, 18:06Jasne wszystko można, ale można też coś zniszczyć niechcący. Regulowane szczypce do segerow to bardzo mądry wynalazek