Głośne zgrzytanie skrzyni i sprzęgło ciągnie wsk 125
-
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk 125
- Kontaktowanie:
Głośne zgrzytanie skrzyni i sprzęgło ciągnie wsk 125
Witam
Może chociaż tutaj mi ktoś pomoże.
Mam już dość tej wsk 125!!!
Zrobiłem sobie remoncik. Wszystko złożyłem poprawnie, wkręciłem silnik w ramę wlałem olej odpaliłem i było elegancko. wyregulowałem sprzęgło no i w końcu pora na przejażdżkę a tu dupa.
1 rzecz to sprzęgło ciągnie. Jest wyregulowane, nawet jak podkręcę śrubkę na maxa w ślimaku że klamką już nie można ruszyć to motor sam jechać chce. Jeszcze nie wszystko. Ruszam słyszę mocne zgrzytanie, wrzucam 2 jeszcze głośniejsze zgrzytanie, na 3 trochę ciszej. Rozebrałem ostatnio jeszcze raz. wszystko było ok. Już nawet myślałem że może tarcza sprzęgła spada z zabieraka bo już tak kiedyś miałem, ale nie. Złożyłem silnik i dalej to samo. Co to może być? Proszę o pomoc bo już nie daję rady a to dziadostwo mnie wykończy!!! Nagrałem dźwięk jak stoi motor na stojaku bez łańcucha na 2 biegu. Słychać wyraźnie od 15 sekundy że coś jest nie tak. http://michalxx55.wrzuta.pl/audio/7X9EZ ... lconverter
Może chociaż tutaj mi ktoś pomoże.
Mam już dość tej wsk 125!!!
Zrobiłem sobie remoncik. Wszystko złożyłem poprawnie, wkręciłem silnik w ramę wlałem olej odpaliłem i było elegancko. wyregulowałem sprzęgło no i w końcu pora na przejażdżkę a tu dupa.
1 rzecz to sprzęgło ciągnie. Jest wyregulowane, nawet jak podkręcę śrubkę na maxa w ślimaku że klamką już nie można ruszyć to motor sam jechać chce. Jeszcze nie wszystko. Ruszam słyszę mocne zgrzytanie, wrzucam 2 jeszcze głośniejsze zgrzytanie, na 3 trochę ciszej. Rozebrałem ostatnio jeszcze raz. wszystko było ok. Już nawet myślałem że może tarcza sprzęgła spada z zabieraka bo już tak kiedyś miałem, ale nie. Złożyłem silnik i dalej to samo. Co to może być? Proszę o pomoc bo już nie daję rady a to dziadostwo mnie wykończy!!! Nagrałem dźwięk jak stoi motor na stojaku bez łańcucha na 2 biegu. Słychać wyraźnie od 15 sekundy że coś jest nie tak. http://michalxx55.wrzuta.pl/audio/7X9EZ ... lconverter
- MajkelCIN
- Moje maszyny: WSK 59' XJr 1300 01'
Gnom 5.? - Lokalizacja: Cinowo
- Kontaktowanie:
Re: Głośne zgrzytanie skrzyni i sprzęgło ciągnie wsk 125
Ale dzwoni, jak w kościele na majowym
. Sprzęgło na 100% złożone dobrze
, nie pomyliłeś kolejności tarcz
.

- wujcio
- Kontaktowanie:
Musi być coś źle złożone albo źle zdystansowane.
Jeśli sprzęgło ciągnie to zdejmij lewy dekiel i sprawdź co się dzieje przy wciskaniu dźwigni sprzęgła.
może coś się zacina i blokuje wysuwanie tarcz w koszu - rowki w zabieraku lub rowki w samym koszu.
W jakim stanie masz ślimak w prawej pokrywie? Może nie pracuje poprawnie?
Jeśli sprzęgło ciągnie to zdejmij lewy dekiel i sprawdź co się dzieje przy wciskaniu dźwigni sprzęgła.
może coś się zacina i blokuje wysuwanie tarcz w koszu - rowki w zabieraku lub rowki w samym koszu.
W jakim stanie masz ślimak w prawej pokrywie? Może nie pracuje poprawnie?
-
- Kontaktowanie:
Zaglądałem i wszystko działa poprawnie ślimak się wychyla, sprzęgło rozłącza. Nie wiem co to może być. Ale jak np. ściągnę prawy dekiel i łańcuch z koła i jak wrzucę 2 i odpalę to też tak słychać bez sprzęgła. Pamiętam raz u kolegi nie daliśmy podkładki na wałek główny i było też tak. U mnie jest bo nawet 2 razem jak składałem silnik bardzo zwracałem na to uwagę. Nie jestem może mechanikiem ale kilka już silników złożyłem w wsk 125 i nigdy takiego problemu nie miałem.
- wujcio
- Kontaktowanie:
Nie ma innej opcji coś jest nie tak ze skrzynią.
-
- Kontaktowanie:
Rozebrałem dzisiaj silnik i nie widzę nic dziwnego. Mam kilka fotek rzucicie fachowym okiem 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2014-06-23, 20:54 przez maikel, łącznie zmieniany 4 razy.
- MajkelCIN
- Moje maszyny: WSK 59' XJr 1300 01'
Gnom 5.? - Lokalizacja: Cinowo
- Kontaktowanie:
Fajnie, że foty działają, sprawdzałeś linki przed wysłaniem postu?
-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
mam filmik jak było złożone sprzęgło
https://www.youtube.com/watch?v=GNPl7b95AX4
oraz jak składam skrzynię i pokazane są dokładnie wszystkie tryby.
https://www.youtube.com/watch?v=8L6HznJ ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=GNPl7b95AX4
oraz jak składam skrzynię i pokazane są dokładnie wszystkie tryby.
https://www.youtube.com/watch?v=8L6HznJ ... e=youtu.be
-
- Kontaktowanie:
Który z tych filmików pokazuje poprawnie złożony wałek zdawczy. czy na łożysko ma iść podkładka?
https://www.youtube.com/watch?v=xlTFgI_Uvsc
czy ten
https://www.youtube.com/watch?v=FA371EuFeE0
mam też zdjęcia wałka zdawczego starego na którym jeździłem bez problemu i wałka który teraz założyłem i były problemy. różnią się od siebie i ten stary lepiej się zazębiał z trybem na wałku głównym.
https://www.youtube.com/watch?v=xlTFgI_Uvsc
czy ten
https://www.youtube.com/watch?v=FA371EuFeE0
mam też zdjęcia wałka zdawczego starego na którym jeździłem bez problemu i wałka który teraz założyłem i były problemy. różnią się od siebie i ten stary lepiej się zazębiał z trybem na wałku głównym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- wujcio
- Kontaktowanie:
Ten nowy zdawczy to jest teraźniejszej produkcji?
-
- Kontaktowanie:
nie wiem chyba nie znalazlem w zapasach on już był kiedyś używany widać, a czemu pytasz? popatrz na filmiki
- freed73
- Moje maszyny: WSK M06B3 1984r
- Kontaktowanie:
Według instrukcji w koszu sprzęgłowym powinna być jedna podkładka, ta grubsza a pod koszem jedna grubsza i od jednej do trzech regulacyjnych.
-
- Kontaktowanie:
Re: Głośne zgrzytanie skrzyni i sprzęgło ciągnie wsk 12
A to ze walek byl inny moze miec jakis wplyw? Jak mam go umocowac w karter z podkladka czy bez jak na 2 filmikach?
- freed73
- Moje maszyny: WSK M06B3 1984r
- Kontaktowanie:
Sprawdź jeszcze sprężyny kosza sprzęgłowego. Powinny być tej samej długości. Jeśli chodzi o wałek zdawczy,to u mnie jest w następującej kolejności: wałek zdawczy, podkładka, łożysko, tulejka uszczelniacza, zębatka łańcucha, podkładka zabezpieczająca i nakrętka.
-
- Moje maszyny: WSK 175 '80;
HondaXR600R '93; Varadero 125, Junaki - Lokalizacja: Jablonna
- Kontaktowanie:
sprawdz czy koszyk sprzeglowy nie jest krzywy (jedna lub kilka 'blach' na obwodzie zagieta do srodka), wtedy sie blokuje i nie rozlacza napedu calkowicie.
Troche o naszym Wieslawie: viewtopic.php?f=72&t=18728
-
- Kontaktowanie:
no właśnie bo teraz złożyłem i wszystko jest git w końcu nic nie zgrzyta ale znowu mam problem właśnie ze sprzęgłem bo nie da się wyregulować i strasznie ciągnie na 1 i 2. mam filmik jak to sprzęgło jest złożone. https://www.youtube.com/watch?v=GNPl7b95AX4
-
- Moje maszyny: Wsk 125 M06B3
- Kontaktowanie:
Co bylo lowdown zgrzytania, mam to samo
- DarekWiechu25
- Moje maszyny: WSK 175 M21W2 1972r.
WSK 125 M06B3 1979r. - Lokalizacja: POLSKA, WELKOPOLSKIE
- Kontaktowanie:
Mam WSKę 125 i mam problem ze sprzęgłem. Zrobiłem remont kapitalny i miałem problem z wysprzęglaniem motocykla a gdy już zaczął wysprzęglac przy "strzale" ze sprzęgła wchodził na obroty a jak stałem w miejscu tak stałem i dopiero po czasie ruszałem.
Teraz znów rozebrałem cały silnik pomyłem wszystko co było można złożyłem całą skrzynię biegów założyłem nowe tarcze sprzęgłowe i na pozór jest dobrze ale włączając jakikolwiek bieg czy to 1ka czy 3ka coś rzegocze w silniku i strasznie ciągnie..
Przy ruszaniu czuć że motocykl ciągnie ale to rzegotanie jest straszne przez cały czas w którym trzymam wciśnięte sprzęgło coś rzegocze. Na puszczonym sprzęgle jest dobrze.
Prosze pomocy bo ja już nie mam siły i nie wiem co robić.. może macie jakieś szczegółowe zdjęcia budowy sprzęgła lub wiecie co może być nie tak

Teraz znów rozebrałem cały silnik pomyłem wszystko co było można złożyłem całą skrzynię biegów założyłem nowe tarcze sprzęgłowe i na pozór jest dobrze ale włączając jakikolwiek bieg czy to 1ka czy 3ka coś rzegocze w silniku i strasznie ciągnie..
Przy ruszaniu czuć że motocykl ciągnie ale to rzegotanie jest straszne przez cały czas w którym trzymam wciśnięte sprzęgło coś rzegocze. Na puszczonym sprzęgle jest dobrze.
Prosze pomocy bo ja już nie mam siły i nie wiem co robić.. może macie jakieś szczegółowe zdjęcia budowy sprzęgła lub wiecie co może być nie tak

-
- Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2 - Lokalizacja: Wolbrom
- Kontaktowanie:
Jak na wciśniętym sprzęgle tak rzegocze to może cos z popychaczami jest nie tak.