cynkowanie szprych , czyszczenie
- mundy1
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk B3, Mz Trophy 250
- Kontaktowanie:
cynkowanie szprych , czyszczenie
witam,
Z jaka dokaldnoscia musza byc oczyszczone szprychy pod ocynk?
CHodzi mi o powierzchnie szprychy, czy nie moze miec wzerow itp. Czy pozostałosci miejscowe utleniajacego sie ocynku (ale bez podejscia korozji) sa dopuszczalne?
I ost pyt, czy lekko zgiete szprychy , po prostowaniu nadaja sie do ratowania, czyli ocynk i zaplecenie ich spowrotem. czy lepiej sobie darowac.
Prosz eo odp os ktora juz to wykonywała. Chce skorelowac opłacalnośc ratowania starej szprychy do kupna nowej cynkowanej. A mam kilka koek do roboty, wiec jest o co walczyć ..lub nie :>
Przyklaodwa szprycha z gazeli czy takie czyszczenie wystarcza?
Z jaka dokaldnoscia musza byc oczyszczone szprychy pod ocynk?
CHodzi mi o powierzchnie szprychy, czy nie moze miec wzerow itp. Czy pozostałosci miejscowe utleniajacego sie ocynku (ale bez podejscia korozji) sa dopuszczalne?
I ost pyt, czy lekko zgiete szprychy , po prostowaniu nadaja sie do ratowania, czyli ocynk i zaplecenie ich spowrotem. czy lepiej sobie darowac.
Prosz eo odp os ktora juz to wykonywała. Chce skorelowac opłacalnośc ratowania starej szprychy do kupna nowej cynkowanej. A mam kilka koek do roboty, wiec jest o co walczyć ..lub nie :>
Przyklaodwa szprycha z gazeli czy takie czyszczenie wystarcza?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://polskajazda.pl/Account/Vehicles moje pojazdy PJ
- Łukasz S.
- Moje maszyny: wełeski
- Kontaktowanie:
Re: cynkowanie szprych , czyszczenie
Zwykłe ocynkowane szprychy, czyli takie jakie były w WSKach wystarczy wymyc z syfu, na stary ocynk można już kłaść nowy, można polerować powłokę, można całkiem ją zdzierać, ale ogólnie tak jak mówię.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Przerabiałem ten temat. Bierzesz szprychę, wkręcasz w wiertatkę, bierzesz papier i przykładasz do kręcącej się szprychy. Łapiesz od strony gwintu (uwaga! łatwo rozwalić gwint). Część wkręconą I główkę na sam koniec czyścisz szczotką drucianą. Wyjdą jak nowe - u mnie tak było. Trzeba tylko odpowiednio dobrze zjechać powierzchnię
.
W przypadku zwykłej wueski nie opłaca się pierdo***, roboty strasznie dużo, a jakby policzył prąd itp. to wyjdzie nieduża różnica. Przypominam, że najtańsze szprychy dostaniesz juz za 26zł. Nie wiem jak z gazelą...

W przypadku zwykłej wueski nie opłaca się pierdo***, roboty strasznie dużo, a jakby policzył prąd itp. to wyjdzie nieduża różnica. Przypominam, że najtańsze szprychy dostaniesz juz za 26zł. Nie wiem jak z gazelą...
- mundy1
- Moje maszyny: wsk B3, Mz Trophy 250
- Kontaktowanie:
Tak, tylko że najtańsze szprychy nie są dla mnie tak pewne jak cynkowane w zaufanym zakładzie. Od bartnika sa niby dobre, ale pare czyszczeń i zaczyna wyłazić spod nich powłoka.
rożnica gazela -wsk 125.
W wsk szprycha minimalnie dłuższa , ale to dało by sie obejść. Poza tym:
wsk/gazela 18":
śr szprychy 3,0mm/3,5 mm
ok, dzięki za odp.
rożnica gazela -wsk 125.
W wsk szprycha minimalnie dłuższa , ale to dało by sie obejść. Poza tym:
wsk/gazela 18":
śr szprychy 3,0mm/3,5 mm
ok, dzięki za odp.
http://polskajazda.pl/Account/Vehicles moje pojazdy PJ
- qpa
- Moje maszyny: mustang ttr
- Kontaktowanie:
Szprychy cynkujecie z nakręconymi nyplami?
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Bez, nyple nadziać na drut i zrobić wianek.
- qpa
- Moje maszyny: mustang ttr
- Kontaktowanie:
Nie ma potem problemu z nakręcaniem się nypli?
- Cienias
- Moje maszyny: WSK125,Dantom,Kadet,Komar,Yamaha 1E7,Honda Deauville,Ogar
- Kontaktowanie:
Nie, nie ma żadnych problemów.Mi gość nyple wrzuca do metalowego koszyczka i nie trzeba ich wiązać na drucie.
- mariusz30003
- Moje maszyny: WSK M06 B5 4T
WSK M06-B1
Dezamet Typ 756,2 Stella - Lokalizacja: Lubartów
- Kontaktowanie:
W mojej WSK z 85 roku (25 lat postoju, czyli śmiem stwierdzić 98% orygonał) nyple nie były pokrywane żadnymi powłokami po prostu czysty mosiądz (oczywiście z patyną).
Z tego co wiem to nyple chromowane czy cynkowane były z obręczami z powłoką galwaniczną, przy obręczach malowanych były niczym nie pokrywane.
Więc jak ktoś "robi na oryginał" powinien się tego trzymać.
Z tego co wiem to nyple chromowane czy cynkowane były z obręczami z powłoką galwaniczną, przy obręczach malowanych były niczym nie pokrywane.
Więc jak ktoś "robi na oryginał" powinien się tego trzymać.