Cena niklowania
- Student
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK- B1 & Trabant 601
- Kontaktowanie:
Cena niklowania
Hej orientuje się ktoś jaka jest cena samego niklowania, mam do odnowienia parę części, wszystkie te, które były chromowane w wsk b1 co do niklu to nie ma za wielkiej różnicy pomiędzy chromem a jest tańszy, lecz nie wiem jakiej ceny się spodziewać. Pozdrawiam 

- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
Re: Cena niklowania
Nikiel to podkład pod chrom. Poczytaj w necie jak wygląda chromowanie. Taki "remont" po łebkach to szkoda zaczynać...
-
- Moje maszyny: wfm 58r
wsk MO6 Z2 2Xzak
komar 64r - Lokalizacja: Laski
- Kontaktowanie:
nikiel to podklad pod chrom?? wg mnie nikiel tez dosyc ladnie wyglada, trzeba tylko co jakis czas przepolerowac bo podobno matowieje a cena o wiele nizsza od chromu.
-
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
Tak, nikiel to podkład pod chrom, z podkreśleniem na PODKŁAD. Ja kupiłem szprychy niklowane do SHL i po 2 sezonach niezbyt intensywnego użytkowania i trzymania w ciepłym garażu szprychy pokryły się rdzą.
W związku z tym znacznie lepiej jest cynkować,

W związku z tym znacznie lepiej jest cynkować,
-
- Moje maszyny: WSK 125, WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
Ja chromowałem na podkładzie miedzi w Żorach w Galuxie. Kpl chromów z Kobuza (kierownica, lagi, sprężyny tylne, łączniki migaczy, rączka pod siedzeniem, obwódka lampy, kierownika, śrubki i nakrętki) - 450zł. Termin 2,5miesiąca. Jakość ok.
-
- Moje maszyny: KILKA ŚWIDNIKÓW, RESZTA NIEWAŻNA
- Kontaktowanie:
Niklowanie, chromowanie, cynkowanie, kiedyś kadmowanie to wszystko powłoki galwaniczne, które chronią przed korozją,przy okazji stanowią element dekoracyjny. Aby taka powłoka miała sens trzeba poprawnie przygotować powierzchnię. Nikiel na miedzi przy dobrym wytrawieniu przedmiotu jest bardzo ładny przez bardzo długi czas. Szprychy z allegro są niklowane natryskowo bez podkładu ,stąd marna jakość tej powłoki. Jeśli o ocynkowanie chodzi ,dobrze jest go zabezpieczyć poprzez pasywację, powłoka galwaniczna stanie się dużo trwalsza.
Mam trochę części ,które ojciec jeszcze pokrywał w latach 60' tych i 70'tych (był galwanizerem blisko 40 lat w zakładach lotniczych) ,niestety do dziś nie znalazłem zakładu, który pokrywa w tej jakości.
Mam trochę części ,które ojciec jeszcze pokrywał w latach 60' tych i 70'tych (był galwanizerem blisko 40 lat w zakładach lotniczych) ,niestety do dziś nie znalazłem zakładu, który pokrywa w tej jakości.
-
- Kontaktowanie:
Czyli co byś radził zrobić ze szprychami?
-
- Moje maszyny: KILKA ŚWIDNIKÓW, RESZTA NIEWAŻNA
- Kontaktowanie:
Jak obręcz chromowana, to bardzo ładnie wyglądają szprychy niklowane galwanicznie w bębnie, tylko polerowane elektrolitycznie.
-
- Kontaktowanie:
Obręcz malowana proszkowo na srebrno. A gdzie robią takie rzeczy?