konserwacja ocynku
-
- GG: 0
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
konserwacja ocynku
Czołem wszystkim!
Mam pytanie jakie macie sposoby na konserwację/zabezpieczanie części ocynkowanych? Pytam bo na moich ocynkach robionych na jesieni pojawiły się białawe wykwity. Dodam, że sprzęt stoi w murowanym garażu, co prawda nie ma tam grzejnika, ale obok jest kotłownia, więc temperatura nie spada poniżej O stopni, także raczej wilgoć się nie wytrąca.
Mam pytanie jakie macie sposoby na konserwację/zabezpieczanie części ocynkowanych? Pytam bo na moich ocynkach robionych na jesieni pojawiły się białawe wykwity. Dodam, że sprzęt stoi w murowanym garażu, co prawda nie ma tam grzejnika, ale obok jest kotłownia, więc temperatura nie spada poniżej O stopni, także raczej wilgoć się nie wytrąca.
- krzysiek200
- Moje maszyny: WSK M21W2 DUDEK '75
WSK M21W2 KOBUZ '77 - Lokalizacja: Łowicz/Nieborów
- Kontaktowanie:
Re: konserwacja ocynku
Najlepiej jakims srodkiem do konserwacji chromów.
- Szymon_1998
- Moje maszyny: WSK 125 LELEK
WSK 125 KOS
WSK 125 M06-B1
JAWA 350 TS
Komar 3
Najlepiej zainwestować w chrom. 

Jeżdżę pojazdem z Prl'u, wiec wyróżniam się z wielu. 

- Ariel
- Moje maszyny: WFM M06 '1958
- Kontaktowanie:
Na okres zimowy czymś tłustym np. wazeliną techniczną.
Ja tak zabezpieczam chromy i na razie jest wszystko ok.
Ja tak zabezpieczam chromy i na razie jest wszystko ok.
WFM - W Pracy, Sporcie i Turystyce.
-
- Kontaktowanie:
Dzięki, dzięki.
Co do chromu, to powiem Wam, że pierwszy motocykl, który restaurowałem robiłem na 110 % oryginału, czyli mnóstwo chromu, polerka silnika, błysk, blask... a teraz uważam, że taki motocykl wygląda trochę festyniarsko. Z fabryki nigdy takie nie wychodziły, więc tam gdzie ma być ocynk będzie ocynk, chrom tam gdzie był chrom. Na razie nie lakieruję, bo za dużo mam do roboty, a lakierować sam jeszcze się nie naumniałem. Jednak jeśli polakieruję, to na pewno na bazę nie będę kładł bezbarwnego.
Co do chromu, to powiem Wam, że pierwszy motocykl, który restaurowałem robiłem na 110 % oryginału, czyli mnóstwo chromu, polerka silnika, błysk, blask... a teraz uważam, że taki motocykl wygląda trochę festyniarsko. Z fabryki nigdy takie nie wychodziły, więc tam gdzie ma być ocynk będzie ocynk, chrom tam gdzie był chrom. Na razie nie lakieruję, bo za dużo mam do roboty, a lakierować sam jeszcze się nie naumniałem. Jednak jeśli polakieruję, to na pewno na bazę nie będę kładł bezbarwnego.
- marek-robert
- Moje maszyny: WSK 125 M06 B3 1973r
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem ocynk sam w sobie jest powłoką która zabezpiecza elementy metalowe, więc...
Ale zdarzyło się że pomiędzy lakierowaniem a "leżakowaniem w garażu" ocynk zardzewiał
, tyle że to wina jakości ocynku.
Nanieś coś tłustego delikatnie i tyle, lub pryśnij czym co zostawia powłokę.
Ale zdarzyło się że pomiędzy lakierowaniem a "leżakowaniem w garażu" ocynk zardzewiał

Nanieś coś tłustego delikatnie i tyle, lub pryśnij czym co zostawia powłokę.
-
- Kontaktowanie:
WD 40???
- yazimoo
- Moje maszyny: WSK 125 M06 58'
WSK 125 73'
WFM M06 59' - Lokalizacja: Dynów
- Kontaktowanie:
A może natrzeć je jakąś pastą do metalu typu aluchrom ? Ma w sobie w końcu wosk więc powinna coś zabezpieczyć, zostawia powłokę 

-
- Kontaktowanie:
Właśnie aluchromem przetarłem niektóre części, ale i tak wyszły na nich białawe wykwity.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Ocyunk jest cienki, aluchrom = pasta polerska (ścierna).
Ja tam pakuje chrom nawet jak fabryka nie dawała - mocowania lampy w sporcie, dźwignie rozpieraków, pedały hamulców...
ocynk szybko zachodzi pasywą i wygląda gorzej jak pomalowany sprejem
.
Ja tam pakuje chrom nawet jak fabryka nie dawała - mocowania lampy w sporcie, dźwignie rozpieraków, pedały hamulców...
ocynk szybko zachodzi pasywą i wygląda gorzej jak pomalowany sprejem

- Szymon_1998
- Moje maszyny: WSK 125 LELEK
WSK 125 KOS
WSK 125 M06-B1
JAWA 350 TS
Komar 3
Texas Ranger pisze:Dzięki, dzięki.
Ja to co było w ocynku ori(rozpieraki czy jakieś tulejki) daje do chromu,ale bez obróbki i jest chrom,ale się nie świeci jak psu jajca.
Jeżdżę pojazdem z Prl'u, wiec wyróżniam się z wielu. 

-
- Kontaktowanie:
Dzięki za wszystkie wypowiedzi.