Mam takie pytanie co do piaskowania/szkiełkowania we własnym zakresie. Czy ktoś z was miał styczność z takimi rzeczami? Czy pistolet tego typu(lub podobny

Wszystko ładnie pięknie tylko ja nie mam nigdzie takich speców od piaskowania a od szkiełkowania to już raczej na pewno nie mam wiec wolał bym to sobie zrobić we własnym zakresie i przy okazji się czegoś nauczyć@ndi.pl pisze: Tyle wiem bo pytalem sie kiedys kumpla co piaskuje (sam chcialem ale lepij oddac do profesjonalistow zaplacic i raz dwa zrobia i b. ladnie)
Właśnie silnika albo samych karterów bym nie piaskował tylko szkiełkował bo efekt jest o wiele lepszy i ładniejszy, a poza tym nie niszczy się powierzchni karterów. A warto szkiełkowac kartery też w środku?Stary pisze:Nie piaskuj silnika - zniszczysz powierzchnie i szlag wszystko trafi. Wbrew opiniom piaskowanie dobre jest do zdzierania lakieru, a nie do czyszczenia silnika. Aluminiowe odlewy radzę tylko szkiełkować. Czemu? Bo piasek pokaleczy powierzchnie i brud najdzie 3 razy szybciej jak wcześniej, kulki szklane wygładzają powierzchnię i nic nie nalezie.
Zgadza sie, kulki są ale jeszcze trzeba zapłacić za przesyłkę a nie ma sensu kupowanie za każdym razem po 1 kg czy 5 kg. Piszcie dalej o domowym piaskowaniu/szkiełkowaniu, o swoich doświadczeniach(jeżeli takie macie) i o innych rzeczach związanych z tematem@ndi.pl pisze:Jesli chodzi o te kulki do szkielkowania czesto sa na http://www.allegro.pl
Trzeba tylko poszukac
A Ty tego dekla nie założyłeś przypadkiem odwrotnie(bo takie mam wrażenie)?tymoteush00000 pisze:silnika nie piaskowałem jedynie polerka (która wyszła mi rewelacyjnie!) mam zdjęcie ale słabiutkie..
Myślę, że taki zapas kulek wystarczy na ładne wyszkiełkowanie kilku karterów? A poza tym zawsze można tego użyć ponownieStary pisze:Kup 30kg od razu będzie na zapas
Opisz jeszcze dokładniej wrażenia z użytkowania pistoletu o takie ogólne. Jak Ci się piaskuje z dolnym zbiorniczkiem? Czekam na efekty tego piaskowania z dobrym kompresorem. Miło by było jak byś wrzucił kilka poglądowych fotek i swoją opinię.jarek pisze: z tym piaskowaniem to nie jest tak hop siup, ja zakupiłem sobie taki pistolet z dolnym zbiornikiem jednak ku mojemu zaskoczeniu paczka była nie kompletna i brakowało dyszy (czeka mnie jakaś mała wojenka ze sklepem) jako że polak pomysłowy zaadaptowałem do tego celu dyszę zrobioną z bezpiecznika topikowego (stosowany w domowych instalacjach elektrycznych ), koszt bezpiecznika 1,5zł ale można przecież użyć popsutego, tak więc mamy dostęp do tanich dysz ceramicznych. Teraz sprawa kompresora, ja posiadam jedno tłokowy ze zbiornikiem 24 litrów jednak on jest za mały nawet nie udało mi się wypiaskować podstawki pod akumulator do WFM Na sobote mam zaplanowane piaskowanie z użyciem kompresora 3-tłokowego o pojemności zbiornika koło 150 litrów, a więc jak mi się uda to wszystko zrobić to podsumuję jak się tym sprzętem robiło, zużycie dysz, oraz piasku oraz może jakieś fotki
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość